10 ajankäyttövinkkiä liikkujalle

Töiden jälkeen väsyttää niin ettei mitenkään jaksa lähteä treenaamaan. Perhe ja lapset vievät aikaa niin paljon, ettei mitenkään ehdi. Aamulla taas väsyttää niin paljon, ettei treenaamista voi edes miettiä. Kuuluvatko nämä selitykset sinun repertuaariisi?

Ajan ja jaksamisen riittämättömyys ovat ne perinteisimmät syyt liikkumattomuudelle. Fakta on kuitenkin se, että meillä kaikilla on päivässä 24 tuntia ja viikossa 168 tuntia. Jos liikuntaa harrastaa terveysliikunnan suositellun minimimäärän 2h 30min (reippaasti) + 2 kertaa lihaskuntoa ja liikehallintaa (esim. a’ 45min) aikaa liikkumiselle tarvii varata n. 4h viikossa. Tuo 4h on 2,4% viikon kokonaistuntimäärästä.

Ja vaikka kuinka yrittää selittää itselleen, että pitää käydä töissä ja nukkuakin välissä niin kyllä tuon reilun kaksi prosenttia saa jokainen kaivettua kalenteristaan. Kysykää vaikka Alexander Stubbilta: ministeriltä, perheenisältä ja jokapaikanhöylältä.

Nyt kun yleisimmät selitykset on kumottu niin on vinkkien aika. Nämä 10 vinkkiä on havaittu hyväksi, kun etsitään aikaa liikkumiselle ja terveyden edistämiselle:

1. Aamureippailu

Herää puoli tuntia aiemmin ja käy juoksemassa 20 minuutin lenkki tai tee lyhyt kuntopiiri. Liikuntahetki aamussa kumoaa takuulla hieman aikaisemman herätyksen aiheuttaman väsymyksen ja antaa virtaa koko päiväksi.

2. Työmatkaliikunta

Jos työmatkan pituus on muutamia kilometrejä, kävele tai juokse töihin. Jos tämän pidempi, mene pyörällä. Jokaiselta työpaikalta pitäisi löytyä pesumahdollisuus, jos matkalla tulee hiki eikä pakkanenkaan käy selitykseksi talvella, kun hankkii kunnolliset vaatteet.

Jos et jaksa koko matkaa juosta tai polkea niin vaihtoehtona on jäädä paria pysäkkiä aiemmin pois kyydistä tai jättää auto parkkiin hieman tavallista kauemmas. Pienetkin muutokset ovat pitkässä juoksussa hyväksi sinulle!

Juoksemalla tai polkemalla töihin säästetään myös yhteiskunnan varoja, sillä tanskalaisen tutkimuksen mukaan jokainen pyörällä poljettu kilometri tuottaa yhteiskunnalle 0,16 euron säästön autoilun kuluttaessa yhteisiä varojamme 0,10 euroa. (Lähde)

3. Muu hyötyliikunta

Jos tulee asiaa kaupungille tai vierailet ystävän luona niin harkitse voitko liikkua kävellen tai pyörällä auton sijaan.

4. Luomuliikunta

Nouse tuolista ylös, istu alle 6h päivässä, kävele portaat hissin sijaan, jne. – tee siis sitä mihin ihminen on luotu, liikkumiseen.

3asiaa_treeni_fitlandia

5. Ajan säästäminen arkiaskareista

Osta ruuat koko viikoksi etukäteen ja jos ehdit, valmista ateriatkin ennakkoon. Näin säästyt vähän väliä tehtäviltä kauppareissuilta ja voit käyttää saman ajan reippailuun.

6. Ystävien tapaaminen treenin parissa

Sovi treenitreffit kaverin kanssa. Lenkin tai kuntosaliharjoittelun lomassa pystyy vähintäänkin yhtä hyvin vaihtamaan kuulumiset kuin kahvikupin äärellä.

7. Merkkaa liikkumiset kalenteriin

Otetaan Alexander Stubbista mallia:

”Pidän edelleen kiinni perusfilosofiastani, että tunti liikuntaa antaa kaksi tuntia lisää energiaa jokaiseen päivään. Treeniajat pannaan kalenteriin siinä missä ruokailut, palaverit ja matkatkin.”

(Lähde: alexstubb.com)

8. Opettele muutama nopea ja tehokas kotijumppa

7 minuutissakin voi tehdä monipuolisen treenin ilman mitään välineitä. Kokeile vaikka.

9. Hyödynnä lasten harrastukset

Jos lapsesi käyvät harrastuksissa, käytä aika hyväksi ja tee oma treenisi samaan aikaan.

10. Hyödynnä viikonloput

Viikonloppuisin on paljon aikaa touhuta kaikenlaista, miksei myös liikkua. Liikkuminen olisi hyvä jakaa tasaisesti koko viikolle, mutta jos sitä pariakaan prosenttia ajasta ei tunnu löytyvän ma-pe -akselilta niin viikonloppuna on hyvin aikaa. Syö hyvä aamiainen ja lähde sitten esimerkiksi pitkälle sauvakävely- tai juoksulenkille, salitreenin pariin, tms. Loppupäivän fiilis on takuulla parempi!

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 15.02.2015

Jussi Pesola

Jussi Pesola, FITLANDIA.fi

Kirjoittaja on Fitlandian perustajajäsen, Urheiluopistojen Personal Trainer, valmentaja ja intohimoinen kilpakuntoilija.

Kommentit (4)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

 • Sanukka

  Kiitos tästä motivoivasta artikkelista! Pitääkin sopia jatkossa vain treenitreffejä ja laittaa harjoitukset kalenteriin.

  Vastaa
 • laura

  Hyvä teksti! Mihin tutkimukseen viitataan tuossa pyöräilyn ja autoilun kustannusvertailussa? Tuota voisin hyödyntää itsekin, mutta lähde olisi hyvä tietää.

  Vastaa
  • fitlandia

   Mukava, että pidit jutusta! Lisäsin lähteen tuosta pyöräilyn ja autoilun kustannusvertailusta juttuun. Kannattaa ehdottomasti tutustua siihen tarkemmin, jos asia kiinnostaa! -Jussi

   Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *