7 tutkittua keinoa syöpäriskin pienentämiseksi

Tieteellisessä Circulation-lehdessä vuonna 2013 julkaistussa 13 000 miestä ja naista kattavassa tutkimuksessa selvitettiin elintapojen vaikutusta syöpään sairastumisessa. Tutkimuksessa mukana olevaa ryhmää seurattiin 20 vuoden ajan ja tuona aikana 2900 osallistujaa sai syövän. Tutkimuksen perusteella pystyttiin erottamaan 7 tekijää, joilla syöpäriskiään voi pienentää.

Nämä seitsemän tekijää ovat:

1. Harrasta liikuntaa

2. Vältä ylipainoa

3. Vältä tupakointia

4. Syö monipuolisesti ja terveellisesti

5. Pidä verenpaine kurissa

6. Pidä kolesterolitasot kurissa

7. Huolehdi sokeritasapainosta

Tutkimuksessa havaittiin, että kun osallistuja noudatti 6 tai 7 edellä mainutuista kohdasta hänen syöpäriskinsä väheni 51% suhteessa niihin, jotka eivät noudattaneet yhtään. 4 kohdan noudattaminen tarkoitti 33% pienempää riskiä ja yhden tai kahden 21% riskiä.

Kun tupakointia ei otettu huomioon, osallistujilla, jotka noudattivat 5 tai 6 jäljelle jääneistä kohdasta, oli 25% pienempi syöpäriski kuin niillä, jotka eivät noudattaneet mitään näistä. Tästä voisi tehdä sen johtopäätöksen, että vaikka tupakoinnilla oli suurin merkitys syöpäriskissä niin myös muilla tekijöillä oli selvää vaikutusta!

Tutkimuksen tiivistelmään pääset tästä.

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *