Juoksija – vältä nämä sudenkuopat

Juoksu on yksi helpoimmista liikuntamuodoista aloittaa – se ei vaadi isoja rahallisia satsauksia ja liikkeelle voi lähteä vaikka suoraan kotiovelta. Juoksu, kuten liikunta yleensäkin, purkaa stressiä, auttaa painonhallinnassa ja antaa yleisesti loistavan fiiliksen.

Juoksun aloittavan tai pidemmältä juoksutauolta harrastuksen pariin palaavan on kuitenkin hyvä tiedostaa, että myös tässä lajissa piilee omat sudenkuoppansa, jotka voivat pahimmillaan tehdä mukavasta harrastuksesta raskaan ja jopa vahingollisen. Nämä perinteiset juoksijan sudenkuopat kun välttää niin juoksuharrastus lähtee hyvin käyntiin!

1. Lähdet juoksemaan liian kovalla vauhdilla

Kokemukseni mukaan iso osa juoksuharrastuksen aloittavista tekee lenkit liian kovalla vauhdilla. Keväällä pidemmän juoksutauon jälkeen on turvallisinta aloittaa juoksuharrastus kävely-juoksu –lenkeillä sen sijaan, että lähdetään juoksemaan heti omaan kuntoon nähden liian kovaa. On parempi aloittaa lenkit liian hitaasti kuin liian kovalla vauhdilla.

Kun yksittäiset lenkit aloitetaan liian kovalla jalat väsyvät ja tuota väsymystä ja ”hapotusta” vastaan taistellaankin sitten koko loppulenkki. Tällainen lenkki ei varmasti tuo sitä parasta kokemusta juoksemisesta!

On parempi aloittaa tosi kevyesti esimerkiksi kävelemällä 10 minuuttia ja siirtyä sitten hitaaseen juoksuun, jonka aikana pitäisi pystyä puhumaan puuskuttamatta (ns. 4p:n sääntö). Maltillisella linjalla pitäisi malttaa ensimmäiset 2-4 lenkkiä, jonka jälkeen juoksukertoja voi lisätä ja ottaa mukaan vauhdikkaampia lenkkejä tai esimerkiksi yhden tehokkaamman intervalliharjoituksen.

Näin vältät sudenkuopan: Aloita esimerkiksi 15 minuutin kävelyllä. Tuntuuko hyvältä? Jos kyllä, niin tee seuraavana päivänä uusi lenkki ja lisää kävelyn lisäksi 5 tai 10 minuuttia kevyttä juoksua. Loppuviikosta voit tehdä jo 30-45 minuutin lenkkejä, joista juokset esimerkiksi puolet. Tärkeintä on hyvä fiilis ja rutiinin luominen kävelyyn/juoksuun! Liian kova aloitus johtaa usein siihen, että lenkistä seuraavat pari päivää ollaan aivan puhki eikä uudelle lenkille jakseta lähteä. Tällaisessa tilanteessa rutiinia juoksemiseen/liikkumiseen ei pääse syntymään!

2. Huonot välineet

Juoksuinnon voi helposti pilata huonoilla kengillä. Kuluneet vuosia vanhat tai huonosti istuvat kengät ovat monesti osasyynä rasitusvammoihin. Mikään kenkä ei pysty tekemään juoksusta merkittävästi helpompaa, mutta huonolla kengällä voi pilata orastavan juoksuinnostuksen. Hyvään, omalle jalalle sopivaan juoksukenkään investointi ei mene varmasti hukkaan. Fitlandiasta löytyy kaksi erinomaista artikkelia juoksukenkien valintaan: Vinkkejä juoksukenkien ostoon ja Ortopedin vinkit jalka-analyysiin ja juoksukenkien ostoon.

Kenkien lisäksi vaatteisiin panostamisella juoksukokemuksesta voi tehdä huomattavasti miellyttävämmän. Kelillä kuin kelillä on hyvä pukea alle iholta kosteutta pois siirtävä aluskerrasto ja päälle kevyt, tuulenpitävä asu. Puuvillaiset kosteutta keräävät vaatteet on syytä jättää kaapin perälle muihin kuin urheiluaktiviteetteihin.

Näin vältät sudenkuopan: Ota selvää millainen juoksukenkä soveltuu juuri sinun jalallesi. Vaadi kenkäostoksilla perusteita siitä, miksi myyjä suosittelee kyseistä kenkää juuri sinulle! Kallein kenkä ei välttämättä ole se sopivin kenkä. Juoksuvaatteiden kohdalla kannattaa panostaa muutamaan hyvään ja laadukkaaseen aluskerrastoon ja tuulta pitävään juoksutakkiin sekä trikoisiin.

Polkujuoksu_vinkit_oravamaki

3. ”Tyhjällä vatsalla” juokseminen

Täydellä vatsalla juokseminen ei ole miellyttävää, mutta jotain energiaa ennen lenkille lähtemistä olisi hyvä saada varsinkin, jos juostaan yhtään kovempaa. Sama pätee oikeastaan kaikkeen liikkumiseen – tyhjällä vatsalla ja vähäisellä energialla liikkuminen on raskasta eikä usein kovin mukavaakaan.

Jos haluaa pudottaa painoa, se on syytä tehdä pienentämällä annoskokoja yleisesti päivän aterioilla ja miettimällä ravinnon sisältöä, mutta ennen liikkumista kannattaa aina syödä ja tankata energiaa. Verensokerit alhaalla väsyneenä treeni ei yleensä tunnu kovin miellyttävältä ja kotiin päästyä on varmasti vetämätön olo.

Näin vältät sudenkuopan: Syö noin 1-2 tuntia ennen urheilusuoritusta kevyt välipala kuten voileipä tai juotava jugurtti ja nauti ennen treeniä. Tyhjällä vatsalla juoksemisen sudenkuopan voi välttää helposti myös suunnittelemalla urheiluhetket etukäteen päiväohjelmaan siten, että ennen niitä ehtii rauhassa syödä.

Tuleeko sinulla mieleen muita aloittelijan sudenkuoppia?

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 19.04.2016

Jussi Pesola

Jussi Pesola, FITLANDIA.fi

Kirjoittaja on Fitlandian perustajajäsen, Urheiluopistojen Personal Trainer, valmentaja ja intohimoinen kilpakuntoilija.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *