Aurinko: ystävä ja vihollinen

Auringon vaaroista on alettu tiedottaa viime vuosina enemmän ja enemmän, eikä niitä voi mitenkään täysin sivuuttaa. Vaikuttaa onneksi hieman siltä, että kahdeksankymmentäluvulta peräisin oleva kauneusihanne superruskettuneesta ihosta alkaa olla pikkuhiljaa historiaa, ja ihmiset alkavat olla valveutuneempia suojakerrointen suhteen.

Ihosyövät ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä roimasti, ja syynä tähän pidetään lisääntynyttä auringonottoa ja solariumin käytön lisääntymistä. Kaikista eniten ihosyöpien määrää lienee kasvattanut etelänmatkailun suosion kasvu.

Kaikista eniten syöpäriskiä nostaa auringossa palaminen, erityisesti lapsena, mutta myös nuoruus- ja aikuisuusiässä tapahtuma palaminen voi nostaa riskiä. Toiset ihmiset palavat helpommin kuin toiset, ja yleensä ihmiset luokitellaan neljään eri ryhmään sen mukaan, miten helposti he palavat: Ihotyypin I ihmiset palavat todella herkästi eivätkä juurikaan rusketu, tyypin II ihmiset palavat helposti ja ruskettuvat vain vähän, tyypin III ihmiset puolestaan ruskettuvat helposti ja palavat vain joskus ja tyypin IV ihmiset eivät pala juuri koskaan ja ruskettuvat erittäin helposti.

Yleisimmät ihosyövät, joilla on selvä yhteys UV-säteilyyn, ovat tyvisolusyöpä, okasolusyöpä ja tummasolusyöpä eli melanooma. Tyvi- ja okasolusyövät ovat yleensä hyvänlaatuisia ja kehittyvät pitkäaikaisen altistuksen seurauksena useimmiten vanhemmille ihmisille. Niitä esiintyy pääasiassa kasvoissa ja käsissä, jotka ovat jatkuvasti alttiina auringon säteilylle.

Melanooma on Suomessa silti noin viisi kertaa yleisempää kuin 1950-luvun alussa. Yleistymiseen ei ole tiedossa muuta syytä kuin väestön pukeutumisessa ja auringonottotavoissa tapahtuneet muutokset.

Vuosittain melanoomaan sairastuu noin 500 ja kuolee noin 120 suomalaista. Huomattavasti enemmän ihmisiä sairastuu tyvi- ja okasolusyöpään, mutta niihin kuolee vain kolmisenkymmentä ihmistä vuodessa.

Lähde: Säteilyturvakeskus, www.stuk.fi

Kaikkien tulisi kuitenkin muistaa se, että hyväkään rusketus ei suojaa palamiselta ja UV-säteet voivat tunkeutua ruskettuneenkin ihon läpi ja vaurioittaa kudoksia! Eli myös tyypin III ja tyypin IV ihmisten tulee muistaa suojautua auringolta, etenkin etelänmatkoilla. Toisaalta jonkinlaisia aurinkovaurioita voi tulla myös ilman pahempia palamisiakaan.

Liiallisella auringonotolla on myös muita haittapuolia: iho vanhenee ja rypistyy ennen aikojaan. Ihon sävy voi myös pysyvästi muuttua ja siihen voi tulla maksaläiskiä.

Auringosta pitää kuitenkin muistaa myös nauttia, vaikkakin kohtuudella! Onneksi nykyiset itseruskettavat ovat jo niin hyviä, että sen, mitä ei auringosta ehdi saamaan, voi paikkailla luonnollisennäköisellä – ja ennen kaikkea turvallisella – purkkirusketuksella. :)

FITLANDIA.fi – naisille jotka juoksevat omia polkujaan

Päivitetty viimeksi 01.07.2015

 

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimitus

Fitlandian toimituksesta vastaavat liikunta- ja terveysalan ammattilaiset. Loimme FITLANDIA.fi-yhteisön, jotta löytäisit yhdestä ja samasta paikasta luotettavan ja inspiroivan tiedon terveellisen ja liikunnallisen elämän edistämiseksi ja paremman fiiliksen saavuttamiseksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *