Box Battle 2014: tuomarointihommissa

Avasin tässä männä viikonloppuna urani ihan oikeana CrossFit-tuomarina. Keväällä toki ennen Openeita kävin CF-tuomaroinnin ”kirjekurssin” ja tuomaroin useita open-lajeja oman salin treenikavereille, mutta lauantaina kilpailtuun Box Battle -tiimikisaan pestauduin ensimmäistä kertaa oikeaksi kisatuomariksi.

Box Battle käytiin Espoon Barona-areenalla ja siellä mittaa toisistaan ottivat 30 esikarsinnan kautta mukaan päässyttä joukkuetta. Kukin joukkue koostui kahdesta miehestä ja kahdesta naisesta, kisasuorituksia joukkueet tekivät niin pareina kuin yksilöviestinäkin. Lajeja oli yhteensä seitsemän, joiden jälkeen viisi parasta tiimiä eteni vielä finaaliin. Lajien tarkat sisällöt voi tutkia esim. täältä, mutta lyhyesti voinee todeta, että hyvin perus-CrossFitissä enimmäkseen pysyteltiin: kilpailijat pääsivät niin tekemään painonnostoa kuin sprinttijuoksuakin, ja vakioliikkeistä mukana olivat niin leuanvedot, wall ballit, tuplanaruhypyt, toes-to-barit kuin thrusteritkin.

Kuvan nappasi ystäväni Karkki. Menossa
ensimmäisen lajin pari-mavet.

Me tuomarit kokoonnuimme tuomaripalaveriin edellisenä iltana, jolloin myös kisalajien sisältö ja liikestandardit käytiin läpi. Varsinaisesti homma alkoi lauantaiaamuna, jolloin kisailijoita briiffattiin ensimmäisten viiden lajin sisällöstä (avauslaji tosin oli paljastettu jo aiemmin), säännöistä ja liikestandardeista. Klo 9 starttasi ensimmäisen lajin ensimmäinen erä (cf-jargonilla ensimmäisen eventin ensimmäinen heat).

Kuvasta kiitos Pertulle. Toinen laji käynnissä.

Aluksi tuomarointi jännitti ihan kipeästi. Epäilin, että sekoan laskuissa, olen liian löperö, tuomitsen väärin ja unohdan käynnistää sekuntikellon. Käytännössä tuomaroidessa pitikin olla skarppina koko ajan, mutta se ei ollut erityisen haastavaa, enkä seonnut laskuissa. Haastavimmaksi tehtäväksi osoittautui kilpailijoille kommunikointi kisan tiimellyksessä: areenalla oli melkoinen meteli, yleisön kannustuksen ja raikuvan musiikin päälle sai toistoja huutaa tosissaan kurkku suorana, ja jos liikkeessä oli jotain korjattavaa tai huomautettavaa, sai kyllä kailottaa saadakseen viestinsä perille.

Allekirjoittanut keskellä. Kuva
tapahtuman fb-sivuilta.

Kokonaisuutena tuomarointi oli kuitenkin kiva kokemus, oli hauska päästä ihmettelemään kisatunnelmia ikään kuin sisäpuolelta. Kilpailijat olivat mukavia ja reippaita ja kanssatuomarit myös kivoja. Päätuomarit/järjestäjät Hannu ja Mikko jaksoivat hyvin tyhmiä kysymyksiä ja pieniä informaationkulullisia haasteita lukuunottamatta kaikki meni oikein sujuvasti.

Seuraavaksi ajattelin sitten tarjoutua tuomaroimaan elokuisiin Karjalan kovin -kisoihin Lappeenrantaan. Näiden kisojen karsintailmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Ilmoittautuminen päättyy 25.6., jonka jälkeen julkaistaan karsintalaji, jonka suorittamiseen on aikaa runsas viikko. Jännää!

Avainsanat: , ,

Miia Kirsi

Miia Kirsi

Miia on reilu kolmikymppinen pääkaupunkilaistunut humanisti ja tavoitteellisesti treenaava CrossFit-harrastaja.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *