CrossFit Kids eli fitness-urheilua lapsille (what the what?)

 

2015-02-11 16.55.52nä aamuna meinasi taas aamukahvi mennä väärään kurkkuun, kun luin Hesarin alkusivuilta juttunoston, joka oli otsikoitu ”Fitness-lajit leviävät alakouluikäisille” ja kuvatekstin mukaan oltiin crossfit-tunnilla Kuusankoskella. Itse juttu osoittautui kuitenkin varsin mielenkiintoiseksi, vaikka sanavalintana ”fitness-lajit” ei taida tarkoittaa ihan sitä, mitä toimittaja meinasi niiden tarkoittavan. Itse nimittäin ainakin miellän fitness-lajeiksi nimenomaan fitness-kilpailulajit kuten bikini ja body fitnessin, kehonrakennuksen tai figuren. Wikipedian mukaan ”Fitness-urheilulla tarkoitetaan kilpailulajeja, joissa henkilöt kilpailevat fyysisestä ulkomuodosta sekä mahdollisesti myös fyysisestä toiminnallisuudesta”. Tämä kuulostaa aivan muulta kuin CrossFitiltä (ellei tuota mahdollista fyysistä toiminnallisuutta oteta huomioon), enkä missään nimessä suosittelisi fitness-lajeja lapsille. Sen sijaan toiminnalliseen liikkeeseen, kehonpainoharjoitteluun, painonnostoon ja voimisteluun keskittyvät CF Kids -tunnit ovat varmasti mitä suositeltavin juttu.

Itse juttu olikin huomattavasti parempi kuin mitä otsikon perusteella pelkäsin. Lihastohtori Hulmi kommentoi lasten(kin) voimaharjoittelua positiiviseen sävyyn, minkä lisäksi on käyty vieraisilla CrossFit Kuusankosken kids-tunnilla. Omituista tosin on se, että ylipäänsä tehdään juttu siitä, että liikunta ei ole lapsille haitallista (siis häh?), siis sen lisäksi, että tämäntyyppinen liikkuminen sekoitetaan kehonmuokkauslajeihin eli fitnekseen.

2015-02-11 16.56.11

Itse melkeinpä toteaisin, että asia on päinvastoin kuin mitä juttu antaa ymmärtää: CrossFit-salilla aikuiset liikkuvat kuin lapset, ei suinkaan päinvastoin. Tiedän kokemuksesta, että ainakin meidän salilla on kosolti aikuisia, jotka eivät ennen CF:ä ole sitten lapsuuden hypänneet narua, roikkuneet telineessä, heittäneet kuperkeikkaa, seisoneet käsillään tai juosseet nelinkontin karhukävelyä. Painonnoston ja verenmaku suussa soutamisen lisäksi ainakin meidän ohjelmointiimme kuuluu kaikkea tätä ja paljon muutakin.

Väitänpä vielä, että iso osa CrossFitin viehätystä on juuri siinä, että sen puitteissa aikuinen pääsee liikkumaan vähän samalla tavalla kuin mukulana; kieppumaan renkaissa, heilumaan pää alaspäin, mönkimään lattialla tai kiipeämään köyttä. Toki itse kullakin on omat syynsä treenata tavalla miten treenaa ja kilpailutasolla CrossFit vaatii kovaa treeniä ja omistautumista siinä missä mikä tahansa huippu-urheilu, mutta ainakin itse olen saanut kovimmat kiksit erilaisten taitojen ja kehonpainojuttujen oppimisesta. En oikein lapsena koskaan oppinut kunnolla kiipeämään köyttä, ja sen oppiminen oli ehkä CF-urani ensimmäisen puolivuotiskauden huippukohta. Sittemmin niin leuanvedot kuin käsilläkävelykin ovat alkaneet sujua, mutta joka kerta ihmettelen, miten siistiä on, että oma kroppa pystyy moiseen.

2015-02-11 16.56.24

Meidän salillamme ei Kids-tunteja järjestetä, mutta olen kyllä pitkälti sitä mieltä, että CF on ihan oivallinen koko perheen harrastus. Ihan kylmiltään sanoisin, että moni kilpaurheilulaji on paljon julmempaa, harjoitusmäärät paljon raskaammat ja kropan ulkonäkö on paljon suuremmassa roolissa kuin CrossFit-tunneilla. Toki CF on pitkälti juuri sitä, mitä lasten pitäisi muutenkin touhuta, enkä näe mitenkään välttämättömäksi ohjattuja CrossFit-tunteja: paljon parempi olisi, että koulujen ja kotien pihoilla ja jumppasaleissa olisi kattava määrä kiipeilytelineitä, köysiä, kiipeilypuita ja muita liikkumiseen ja eriasteiseen remuamiseen soveltuvia härveleitä, joita myös käytettäisiin. Liikuntana lasten CrossFit-tunnit ovat kuitenkin varmasti aivan mainiota puuhaa, ja jos perheen vanhemmat kerran luuhaavat salilla tunteja joka viikko, on kiva, että tarjotaan mahdollisuus myös lapsille päästä mukaan.

Avainsanat: , , , ,

Miia Kirsi

Miia Kirsi

Miia on reilu kolmikymppinen pääkaupunkilaistunut humanisti ja tavoitteellisesti treenaava CrossFit-harrastaja.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *