#crossfitgate, tai myrsky kultin vesilasissa?

Mainitsinkin jo tässä postauksessa lyhyesti internetissä ja myös netin ulkopuolisessa maailmassa (ns. irl) vellovasta tavaramerkkioikeushärdellistä, joka liittyy oikeuteen käyttää tavaramerkkiä crossfit (vai CrossFit vai CROSSFIT?) yritystoiminnassa Suomessa. Kultin jäsenet eli lajin harrastajat ovat varmaan olleet aika hyvin kartalla siitä, että ns. viralliset, CrossFit Inc:lle lisenssimaksua pulittavat ja vähintään L1-tason kurssin käyneen valmentajan pyörittämät salit löytyvät varmimmin Affiliate finderistä niin Suomesta kuin ulkomailta. Sieltä löytyy niin nykyinen salini kuin Madridin koti-boksini, kuten myös kertaalleen tyyppaamani valencialainen sali ja ensikosketuksen lajiin tarjonnut helsinkiläispulju. Näiden lisäksi vastaavaa toiminnallista harjoittelua ilman virallisia lisenssimaksuja ainakin Suomessa tarjoavat cross training -nimekkeellä tunnetuimpina ainakin Polte Tampereella ja Vetosali Lauttasaaressa (kummastakaan paikasta ei ole kokemusta, mutta käsittääkseni aivan kelpo treenejä ja hyvää valmennusta näistäkin löytyy).

Nyt sitten pakettia sekoittamaan on tullut eräs tässä nyt nimeltä mainitsematon henkilö, joka on jo vuonna 2005 rekisteröinyt nimiinsä CROSSFIT®-tavaramerkin Suomessa urheilu- ja harrastekäyttöön, siis pari vuotta ennen kuin jenkkipulju on rekisteröinyt omaa tavaramerkkiään missään EU:n alueella. Kuitenkaan vuonna 2005 ei tämä henkilö ymmärtääkseni mitään toimintaa vielä kyseisen tavaramerkin alla järjestänyt. Monet itseasiassa saivat huomata asian ensimmäisen kerran tänä kesänä, kun Facebookista sulkeutui ensin CrossFit Finland -ryhmä, sitten CF Suomi -ryhmä ja siihen perään sitten mm. muutamienkin salien omia facebook-sivuja. Monille keskusteluun tavalla tai toisella osallistuneille napsahti inboxiin semiuhkailevaan sävyyn laadittu tiedote siitä, kuinka tämä edellämainitsematon henkilö omistaa tavaramerkkioikeudet kyseiseen tuotteeseen, eikä sitä tule muiden Suomessa käyttämän ilman tämän henkilön nimenomaista lupaa. Täysin riippumatta siitä, oliko viestin vastaanottajalla minkäänlaisia kytköksiä em. tavaramerkkiin (tai sitä muistuttavaan) jonkinlaisessa elinkeinotoiminnassa, vai onko vastaanottajan suurin ”tavaramerkkirikos” ollut aihetta käsittelevään keskusteluun osallistuminen. Parhaimmillaan eräille napsahti jopa henkilökohtaista facebook-bannia.

Sinänsähän ns. toiminnallinen harjoittelu on ikivanhaa perua,ja samantyylistä korkean kuormittavuuden monipuolista treeniä ovat varmasti poliisit, soltut ja innokkaat siviiliyksilöt tehneet iät ajat ilman minkäänlaisia tavaramerkkejä suuntaan taikka toiseen. Tästä kaikki lienevät yhtä mieltä. Yhtä lailla yhtä mieltä monet ovat kuitenkin myös siitä tosiseikasta, että nykyisen ”CrossFit-hypen” ja lajin suosion – Gameseineen päivineen – takana on CrossFit Inc:n perustanut, lisenssisysteemin luonut ja Gamesin pystyyn pannut Greg Glassman (tässä muuten ihan kiintoista artikkeli Glassmanista, tämän bisnesmallista ja sen leviämisestä. Puidaanpa siinä  tavaramerkkiasioitakin) porukoineen. Glassman vieläpä ilmiselvästi takoo joltisiakin summia pätäkkää seminaareista, lisenssimaksuista ja varmaan Reebokin kanssa tehdystä brändäys-manööveristäkin.

Glassmanista, CrossFitistä, toiminnallisen harjoittelun kaupallistamisesta ja koko hökötyksen bisnes-mallista voi toki olla kukin mitä mieltä tahtoo, mutta en varmaan ole ainoa, jolle tämä viimeaikainen kotimainen tavaramerkkishow haiskahtaa hiukan yritykseltä antaa toisten tehdä työ (eli levittää lajia ja sen mainetta) ja päästä lopulta käärimään itse massit.

Tavaramerkin rekisteröinti jo muinoin 2005 on kieltämättä ollut varsin nokkela veto. Hieman enemmän uskottavuutta hommaan toki toisi, jos kyseisen merkin alla olisi järjestetty aktiivista treenitoimintaa aiemminkin kuin tänä vuonna. Kirsikkana kakun päällä on tietysti tavaramerkkioikeuksien tolkuton julistaminen ja crossfit-salien ja jopa niiden ohjaajien bännittäminen facebookista. Minua asia huvittaa, mutta monia varmaan rehellisesti vituttaakin.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, miten #crossfitgate tästä etenee ja näinköhän Glassmanin lakimiesarmeijat rapakon takana älähtävät asiasta. Ja jos älähtävät, miten, sillä rekisteröity tavaramerkki tietysti on juuri sitä (tulikohan CrossFit Inc:lle mieleenkään tarkistaa tavaramerkin tilannetta esim. Suomessa, kun sitä alettiin rekisteröidä EU:ssa?!).

Tällä välin toivon, että nuo CrossFit®-ohjaajat ja salit (nopean tutkailun mukaan pitkälti perus-kuntokeskuksia, joille on kaupattu tämä virallinen ja oikea, tai ehkä lähinnä ”virallinen” ja ”oikea” lisenssi) ovat edes jostain kotoisin. Omien kokemusteni mukaan CrossFit boksien (nyt puhun siis näistä tuolta affiliate finderistä löytyvistä mestoista) koutsit ovat olleet erinomaisia ja osanneet antaa tarpeellista palautetta, hyviä tekniikkaneuvoja ja oivaa kannustusta pitkin sinänsä toistaiseksi vielä lyhyttä crossfit-uraani. Heistä jokainen on suhtautunut tekemiseensä äärimmäisellä vakavuudella, intohimolla, mielenkiinnolla ja omistautumisella. Pelkään, että ihan tähän ei jokaisella kuntosalin ”ohjatulla CrossFit®-tunnilla” päästä, mutta toivon olevani väärässä.

Avainsanat: , , ,

Miia Kirsi

Miia Kirsi

Miia on reilu kolmikymppinen pääkaupunkilaistunut humanisti ja tavoitteellisesti treenaava CrossFit-harrastaja.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *