EI einespatukoille

Jossain vaiheessa kun harrastukset ja treenit alkoivat viedä lähes kaikki iltapäivät ja illat, huomasin ettemme millään ehdi suoraan töistä ja koulun iltapäiväkerhosta kotiin patojen ja kattiloiden ääreen ruuan laittoon. Meille sopii parhaiten päivällisen syöminen illalla klo 19-21 välillä, jolloin ehdimme tehdä paremmin ruokaa ja saamme kuitenkin yhteisen ruokahetken myös iltaan.

Tämän vuoksi erilaiset välipalat nousevatkin yllättävän suureen osaan iltapäivän ja alkuillan aikana. Jossain vaiheessa huomasin, että turvauduimme turhan monesti valmiisiin, usein ravintoköyhiin, einesvälipaloihin kuten karjalanpiirakat, välipalapatukat ja jugurtit. Jatkuva banaanin syönti alkaa myös jossain vaiheessa kyllästyttää. 

Nyt olen pyrkinyt opettelemaan uusia tapoja myös eväiden suhteen. Tässä muutamia vinkkejä:
– Tee aamusmoothieta tai tuorepuuroa isompi satsi ja ota sitä mukaan
– Kuori porkkanoita ja muita juureksia mukaan rasiaan 
– Pähkinät ja rusinat 
– Kananmuna keitettynä tai munakas maistuu myös kylmänä
– Tomaattia, kurkkua ja salaattia
– Lihaa, makkaraa ja leikkeleitä 
– Raakasuklaata ja välipalapatukoita
Kaikissa näissä suosi mahdollisimman puhdasta ja laadukasta ja itse tehtyä.

Ostin aiemmin mm. Alpen ja Elovena välipalapatukoita, kunnes oikeasti aloin tutkimaan mitä ne sisältävät ja totesin olevani äiti, joka syöttää lapsille einesvälipalapatukoita.
Alpen Fruit, Nut & Chocolate patukan ainesosat:
moniviljaa 29 % (riisi, kokojyväkaura, kokojyvävehnä), maitosuklaa 24% (sokeri, kaakaovoi, rasvaton maitojauhe, kaakaomassa, täysmaitojauhe, maitorasva, emulgointiaine (soijalesitiini)), glukoosisiirappi, rusinat 12,6 %, rypälemehutiiviste, paahdetut pähkinänpalat 3,4 %, (hasselpähkinä, manteli), täysmaitojauhe, sokeri, kosteudensäilyttäjä (glyseroli), kasviöljy, ohramallasuute, aromi, maitoproteiinijauhe, emulgointiaine (soijalesitiini), suola (0,2 %), hapettumisen estoaine: alfatokoferolit.


Elovena Välipalakeksi Kaura-Hunaja patukan ainesosat:
Täysjyväkaurahiutale ja kauralese (40%), vehnäjauho, margariini (kasviöljy ja -rasvat, vesi, suola, aromit, A- ja D2-vitamiinit), sokeri, hunajavalmiste 7% (hunaja, sokeri, aromi), perunatärkkelys, nostatusaineet (E450i, E500), ruismallas, suola

Ihan liikaa kaikkea turhaa.
Löysin Punnitse&Säästä kaupasta Nakd raakaravintopatukat, joita on useita eri makuja ja ainekset kohtuu simppelit.

Pekanpähkinä ainesosat:
Taateli (52%), pekaanipähkinä (28%), manteli (20%)

Cashew Cookie ainesosat:
Cashewpähkinä (51%), taateli (49%)

Kaakao&Minttu ainesosat:
Taateli (48%), cashewpähkinä (29%), rusina (17%), kaakao (6%), luonnolliset aromit

Inkivääri ainesosat:
Taateli (48%), manteli (32%), pekaanipähkinä (18%), mausteet (inkivääri,neilikka, kaneli)

Kohtuu simppeliin ainesosaluetteloon verrattuna patukan hinta 1,50€ /kpl, on kovin suolainen vaikkakin nämä patukat ovat sieltä edullisimmasta päästä. Olenkin nyt itse testaillut ja kokeillut vastaavien patukoiden valmistusta itse. Lisäsin viimeiseen versioon myös hamppuproteiinia, joten näistä tuli sitten rawprotein -pötkylöitä ja palleroita.


1dl rusinoita
0,5dl chiasiemeniä
0,5dl auringonkukansiemeniä
0,5dl hamppuproteiinijauhetta
0,5dl kookosjauhoja
1dl saksanpähkinää
0,5dl raakakaakaojauhetta

Blenderissä sekaisin ja lisätään 10 taatelia (ota siemenet pois) ja 2dl kookosvettä. Blenderi taas töihin. Jos ei meinaa sekoittua kunnolla, niin siirrä mössö kulhoon ja tee loppusekoitus käsin sekoittamalla. Sitten vain muotoillaan pötkylöiksi tai laitetaan muotteihin jähmettymään jääkaappiin/pakastimeen. 

Raakasuklaakuorrutus tekee näistä todellisia herkkuja. Pakastimessa säilytystä suosittelen, koska silloin niitä voi ottaa jäisenä mukaan, niin säilyvät repussa hetken kauemmin litistymättä epämääräiseksi mössöksi. Tuotokset eivät ole ehkä niin kauniita, mutta maku aika maistuva. Näyttävät erehdyttävästi koirankakkapusseilta, kun näitä kuljetan mm. töihin evääksi. Pakkauskääre vaatii siis vielä kehittelyä.

Innostuin näistä terveellisistä herkuista, kun olin mukana Facebookissa Vähäsokerinen Tammikuu – haasteessa, jota noudatin todella tarkasti kieltäytyen paitsi sokerista, myös kaikesta huonosta ruuasta. Haaste osui sinänsä oikeaan aikaan, juuri tiukkaan treenikuukauteen ennen WinterWar kisoja. Helmikuun parina ensimmäisenä päivänä söin jonkin verran karkkia ja kakkua, mutta sitten jatkoin samaa tiukkaa linjaa koko helmikuun. Nyt maaliskuussa homma on vähän lipsunut ja olen syönyt useamman kerran huonosti ja myös voinut useammin huonosti.

En ollut koskaan aikaisemmin ollut noin ehdoton ruokavalinnoissa, kun olin nyt tammi-helmikuussa. Pääsin irti sokerikoukusta ja huomasin tarvitsevani oikeaa, kunnon ruokaa, huomattavasti enemmän. Ravinnolla on niin järkyttävän suuri merkitys hyvinvointiin ja myös treenin sujumiseen. Sitä ehkä ajattelee, että eihän se haittaa jos silloin tällöin, mutta se silloin tällöin on todellisuudessa sitten kuitenkin aika usein.

Keksin itselleni nyt jatkuvan haasteen vaikuttaa ruokavalinnoilla omaan hyvän oloon, olkoon se voimassa toistaiseksi.

Avainsanat: , , , , , , , , , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *