Ensimmäinen 7-otteluni

IMG_5678

Suomen Aikuisurheiluliiton (SAUL) SM-moniottelut kisailtiin Äänekoskella 18-19.7. Olinhan asettanut tavoitteeksi suorittaa naisten 7-ottelun läpi ennen kuin täytän 40-vuotta. Siihen on vielä pari vuotta aikaa, mutta kun nämä kisat nyt tulivat sopivasti mökkireissun varrelle niin mikä ettei.

Tämän kesän yleisurheilukoulussa ei kyllä edes ehditty kaikkia ottelun lajeja käymään läpi, mutta ajattelin että nyt tulee sekä hyvää harjoitusta, että niin sanotusti alkutason ja kunnon mittaus useammassa eri lajissa.

Näissä SAULin kisoissa on sarjoja yli 30-vuotiaille aikuisurheilijoille aina viiden vuoden välein. Nuorimmat osallistujat olivat minun sarjassa eli +35 -vuotiaissa. Naisissa vanhimmat +70  ja miehissä +80 -vuotiaissa. He olivat huikeita. Hattu päästä, että vielä tuossa iässä juoksevat aitoja ja miehet hyppäävät seivästä.

+35 -sarjassa oli neljä osallistujaa. Kuljettiin lajit läpi yhdessä naiset +40 -sarjalaisten kanssa, joita oli mukana seitsemän naista. Lisäksi yksi +50 -sarjalainen oli myös samassa ryhmässä. Yksi meidän sarjalainen joutui harmillisesti jättämään kisan kesken jo korkeuden jälkeen nilkan pyörähdettyä, joten kolmen naisen voimin jatkettiin siitä eteenpäin.

Ensimmäisenä päivänä oli 100m aitajuoksu, korkeus, kuula ja 200m.

100m aidat / aika: 21,39 / pisteitä 219

100m aitajuoksussa minun sarjassa on vielä sama aitakorkeus ja aitaväli kuin yleisessä naisten sarjassa. Tämä ensimmäinen laji olikin se jännittävin, koska jonkinlainen tulos olisi saatava. Kävinkin Oulussa kokeilemassa sopivaa rytmiä ja totesin, että joudun juoksemaan aitavälit oikean kolmen askeleen rytmin sijasta viidellä askeleella. Tähän juoksukuntoon neljän askeleenkin rytmi oli liian vaativa, vaikka aitominen periaatteessa molemmin päin onnistuukin.

Lähdin pystylähdöllä, koska telinelähdöstä ei tässä tilanteessa olisi ollut kuin haittaa. Viiden askeleen rytmi oli helppo pitää, mutta eipä siinä sipsuttelussa oikein sitten edes päässyt kunnolla juoksemaan. Nopein juoksi välit neljällä askeleella ja toiseksi tullut neljällä ja pari viimeistä väliä viidellä. Tästä aitajuoksusta on kohtuu helppo lähteä aikaa parantamaan, jos saa pari ensimmäistäkin väliä menemään neljällä askeleella. Kahden vuoden päästä kun olen +40 -vuotiaissa, aitamatka lyhenee 80m aitoihin, aidankorkeus madaltuu ja väli lyhenee, joten silloin pitää tavoitella jo oikeaa kolmen askeleen rytmiä.

Korkeus / tulos: 139 / pisteitä 577

Tälle kesälle korkeushyppytreenejä takana kokonaista yksi, kun käytiin koko perheen kanssa pomppimassa yksi päivä Raattissa ja yritin jonkinlaista askelmerkkiä ottaa. Pääsin tuolloin yli 120cm joten 125cm oli hyvä tavoite kisaan. Mietin ensin aloituskorkeudeksi 115cm, mutta sitten lämmittelyissä pääsin 121cm, joten laitoin sen. Ylitin 121, 124, 127, 130 ja 133cm ensimmäisellä. 136cm meni kolmannella ja 139cm myös kolmannella. Yritin 142cm, mutta tässä tuli jo rimakauhu, enkä uskaltanut edes ponnistaa. Hyppyjäkin oli takana jo 11, joten puhti oli pois. Olin kyllä niin tyytyväinen tulokseen. Joskus varmaan 25 -vuotta sitten hyppäsin muistaakseni 130cm, joten ennätys on aina hyvä. Vauhti minulla oli tosi lyhyt ja meni vielä sipsutteluksi. Riman ylityksessä ei tämän jäykkäselän kaaresta ollut vielä tietoakaan. Tiivistetysti: pomppua löytyy, mutta tekniikkaa ei. Eli kyllä se yli 140cm vielä ylitetään.

IMG_5687

Kuula / tulos: 8,42 / pisteitä 446

Kuulassa tavoite oli yli 8 metriä ja se tavoite täyttyi. Pari vuotta sitten meni 8,81m, mutta silloin oli räjähtävyyttä vähän enemmän. Työntöjä oli vain kolme ja jäi vähän fiilis että useamminkin olisi voinut yrittää.

200m / aika: 30,88 / pisteitä 485

Ollaan juostu treeneissä 150m ja 200m vetoja jonkin verran kesän aikana. Niin sanotusti täysiä en jaksa koko matkaa juosta ja tätäkin lähdin juoksemaan tavoitteena vain että jaksaisin maaliin asti hyytymättä. Lähdin melko rennosti liikkeelle, mutta saavutin edessä juoksevat melko nopeasti. Ehdin siinä jo miettiä tuliko vieläkin liian reipas aloitus. Jaksoin kuitenkin hyvin loppuun asti. Olin tyytyväinen ensimmäiseen lajivoittoon ja pisteissäkin sain muita naisia kiinni. Seuraavassa kisassa voi ehkä kokeilla lähteä himpun verran lujempaa ja kokeilla jos ennätyksen saisi kakkosella alkavaksi.

Ensimmäinen päivä tuntui erityisesti jaloissa ja palauttava vesijuoksu hotellin viileässä uima-altaassa teki terää.

Aamulla takareisissä tuntui että jotain oli eilen tehty. Verryttelyjen jälkeen vähän pituushyppyyn askelmerkin ottamista. Vähän meni siis viime tinkaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pituus / tulos 417 /pisteitä 396

Pystyin joka hypyllä hieman parantamaan ja kaksi hyppyä meni yli neljä metriä. Olin vähän mielessä tavoitellut jotain 430 tulosta, mutta kun ensimmäisellä meni vain jotain 380, niin asetin siinä uudeksi tavoitteeksi yli neljä metriä. Olin tähän aivan tyytyväinen.

Keihäs / tulos 21,71 / pisteitä 346

Keihäässä olin jopa osallistunut tällä kaudella yhteen kisaan, jossa heitin 22,35. Vuonna 2014 heitin 23,79 ja nyt lähdin tavoittelemaan 25 metriä. Ei siitä sitten mitään tullut. Tämä oli kyllä pettymys omaan suoritukseen. Muut heittivätkin sitten karkuun tässä lajissa. Ensimmäisen 7-otteluni ensimmäinen henkinen romahdus oli koettu.

FullSizeRender

800m / tulos 2.51,84 / pisteitä 453

Ennen juoksua kyselin vähän millaisia aikoja muut ovat juosseet ja yrittävät juosta. Hyvä aika olisi tuonne 2.45-2.50 väliin, mutta useimmat tuntuivat lähtevän n. 3 minuutin tavoitteella. Itse olin ajatellut tavoitella jotain 2.45 aikaa ja sain onneksi 40-vuotiaista toisen Hannan matkaan samoin ajatuksin. Me oltiin molemmat sarjoissamme viimeisenä ja todettiin ettei meillä ole mitään hävittävää. Lähdin siis vetämään joukkoa reipasta vauhtia. Toisen kierroksen takasuoran alussa Hanna meni ohi ja kiristi tahtia. Takasuoralla oli kuitenkin melkoinen vastatuuli, enkä uskaltanut lähteä perään. Hän juoksikin sitten juuri hieman alle 2.45 ja itse kyllä sain kaiken irti mitä otettavissa oli. Kauhea matka ja pahalta tuntui, mutta se voittajafiilis juoksun jälkeen. Oli ihanaa.

Elämäni ensimmäisestä 7-ottelustani sain pisteitä 2922. 800m juoksun jälkeen onnistuin kuin onnistuinkin nousemaan hopealle. Voittajasta jäin 216 pistettä ja kolmannen voitin 20 pisteellä. Tasaista siis oli ja sijoitukset vaihtelivat lajien jälkeen mukavasti. Yhteishenki oli mahtava ja kannustus kovaa. Iloittiin sekä omista, että muiden onnistuneista suorituksista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FullSizeRender

Kaikki CrossFit kisat mitä olen käynyt viime vuosina, olen ollut ilman lapsia kisareissussa. Sitä on saanut keskittyä vain omiin nukkumisiin, syömisiin ja kisailuihin. Ehkä aikaa ollut jännittääkin vähän enemmän. Nyt mukana oli perhe ja vielä imetettävä Voima. Lajien välissä oli niin paljon muutakin ajateltavaa kuin itse kilpailut, että eipä siinä ihmeempiä ehtinyt jännittää eikä turhia keskittymään. Onneksi kelit olivat niin loistavat, että Miika viihtyi lasten kanssa kentän laidalla aivan mainiosti.

Pojat tsemppasivat ja antoivat hyviä ohjeita, kuten: ”hyppää nyt seuraava ihan kunnolla, äsken et hypännyt!” He saivat myös uusia kavereita, joiden kanssa pelasivat futista ja painivat menemään kaksi päivää. Voima oli taas uskomattoman reipas kisakatsoja. Syö maidon lisäksi kaiken mitä tarjotaan, nukkuu missä vain, ihmettelee ja ihastelee. Vaipat vaihtuu vaikka nurmikolla tai auton peräkontissa.

IMG_5745

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt lähtötaso on mitattu ja yleisurheilut aikuisurheilun puolella korkattu suoraan SM-kisoissa. Alkujännitys karistettu ja nyt kyllä todellakin näihin karkeloihin uskaltaa lähteä vastaisuudessakin mukaan. Mitään tulosrajoja kun ei ole, joten kaikki rohkeasti mukaan vain, vaikka yleisurheilutaustaa ei olisikaan. Monilla sitä taustaa toki on ja joukossa on naisia jotka ovat olleet nuorten ja yleisen sarjan sm-tason urheilijoita. Hyvin sinne mahtuu kuitenkin joukkoon myös tällaiset vain lapsien piirinmestaruuskisoja kiertäneet ja aikuisiällä uudestaan innostuneet.

Seuraavat kisat alkavatkin jo perjantaina Iisalmessa Aikuisurheiluliiton SM-kisoilla. Osallistun siellä kahdeksaan lajiin: 100m, 200m, 400m, 400m aj, korkeus, pituus, kolmiloikka ja kuula.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_5743

 

Avainsanat: , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *