Flowpark Tampere

Maanantaina oltiin Tampereella ja ajateltiin mennä Särkänniemeen. Se olikin suljettu maanantaisin, joten siinä hetken mietittyä tuli mieleen Varalan urheiluopiston ympäristössä oleva Flowpark. Päivän päätteeksi ei voinut kuin todeta, että onneksi se Särkänniemi oli kiinni.

Flowpark on ekologinen seikkailuhuvipuisto, jossa pääsee testaamaan kestääkö kantti. Seikkailuradat on rakennettu eläviin puihin niitä vahingoittamatta. Toiminnan moottori on ihminen itse! Lukuisia erilaisia tehtäviä selvitetään parhaimmillaan lähes kahdenkymmenen metrin korkeudella. Tehtävät ovat yläköysiratoja sisältäen mm. heiluvia polkuja, liaanihyppyjä, keinuja ja vaijeriliukuja. Flowpark on tarkoitettu kaikenikäisille seikkailumielisille 7-vuotiaasta ylöspäin – haastetta löytyy niin kaupunkispedelle kuin kokeneelle eräjormalle! (www.flowpark.fi)

Meitä oli mukana minä, Miika, Armas 9-v ja Voima. Miikan kanssa oltiin radoilla vuorotellen, kun toinen viihdytti sillä aikaa Voimaa. Kyösti lähti sunnuntaina maajoukkueleirille Pietariin, joten hänellä oli ihan omat flow seikkailunsa Venäjällä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alkuun tutustuttiin turvallisuusohjeisiin, saatiin varusteiksi valjaat ja kypärä sekä ostettiin vielä hanskat käsiä suojaamaan. Sitten vain testiradalle harjoittelemaan. Opastus oli hyvin selkeä ja valjaat turvakapuloineen ja lenkkeineen helppokäyttöiset.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuitenkin kun marssittiin ensimmäisen radan alkuun ja piti itsensä kiinnittää turvavaijeriin, alkoi vähän jännittää. Tai ehkä jännitti sittenkin enemmän päästää Armas ensin radalle, kun hän kiinnitti itseään vaijeriin ja lähti kiipeämään kohti korkeuksia. Alle 14-vuotiaalla tulee olla huoltaja mukana ohjaamassa radalla. Pituusraja sinisille ja vihreille reiteille on 120cm, joten melko pienetkin ihmiset siellä tasapainoilevat puiden latvustoissa. Vaikka huoltaja onkin mukana ohjaamassa, liikkuvat lapset itse ja huolehtivat itse omat varmistuskapulansa uuteen vaijeriin tehtäväratojen käännöksissä. Melko nopeasti huomasin kuitenkin Armaksessa ihaltavaa keskittymiskykyä, vaikka häntäkin varmasti pelotti ja jännitti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jo ensimmäisellä radalla pelotti ja kauhistutti. En tykkää korkeista paikoista yhtään enkä ole muutenkaan mikään hurjapää. Jo pelkkä seisominen ylhäällä puuhun rakennetulla lavalla kauhistutti enkä pystynyt katsomaan alas. Onneksi turvakapuloiden ja valjaiden lukkojen siirtelyissä oli sen verran hommaa, että pystyin melko pian luottamaan siihen, että kun vain olen kiinni oikeassa vaijerissa, en pysty maahan saakka tippumaan. Tippuminen ei olisi kuitenkaan kovin mukavaa, koska tasapainon pettäessä ja tippuessa valjaiden varaan tulisi melko varmasti kuitenkin vähän kolhimaan itseään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Psyykkasin itseni selviämään esteistä yksi kerrallaan, askel kerrallaan. Ensimmäiset esteet olivat enemmänkin rohkeuden keräämistä ja itsensä ylittämistä, ei niinkään fyysisesti rankkoja. Pakkohan se oli mennä perässä, kun 9-vuotias pelottomasti tasapainoili edellä. Hänestä hauskimmat kohdat taisivat olla liukumiset vaijerin varassa, kun minulle nämä olivat ne jännittävimmät. Jossakin vaiheessa sitä huomasi jopa ihailevansa maisemia ja pelon sekainen irvistys vaihtui rentoutuneeseen hymyyn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ylipäätään kaikki ne paikat, joissa en periaatteessa itse pystynyt omilla voimillani hallitsemaan tilannetta, vaan piti vain luottaa turvalaitteisiin, olivat minulle ne haastavimmat. Irrottautuminen tai hyppääminen tyhjän päälle liukumaan tai laskeutumaan oli itselle huomattavasti vaikeampaa kuin roikkuminen verkossa tai tasapainoilu askeltikkailla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksi reitti oli viety puiden sijasta rannan tuntumaan ja siellä pääsi seikkailemaan kalliolle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Välillä olin Voiman kanssa syömässä eväitä ja istuskeltiin nurtsilla ja ihmeteltiin puiden latvassa keikkuvia ihmisiä. Voima katseli ihmeissään nurmikolla, kun isi liukui mansikalla puusta toiseen.

Puistosta löytyi myös tasapainoiluun Slackline liina.

En ehtinyt kaikkia ratoja kiertää läpi ja suosiolla jätin menemättä punaiselle keskivaikealle radalle, jossa on se paikan pisin 100m vaijeriliuku 30m korkeudessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Päivän lopuksi haastoin itseni paikan vaikeimmalla, mustalla radalla, nimeltään Genetic Code. Tässä huomasi jo alun köysiportaissa, että tämä vaati jo uskalluksen lisäksi aivan erilailla sekä tasapainoa että käsivoimaa. Kirkkaana mielessä oli kuitenkin samassa paikassa pari viikkoa sitten seminaarissa korostettu kehon voimakeskus. Keskityin liikkumaan niin, että hallitsin keskivartalon ja lantion. Jos roikkui liikaa käsien varassa tai ylipäätään liikkuin liikaa ilman keskivartalon hallintaa, väsyi lihakset huomattavasti helpommin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Radalla on haastavia paikkoja, joista voi periaatteessa luisua läpi vain roikkumalla omissa valjaissa ja hiilata itseä eteenpäin. Itse yritin kuitenkin mennä mahdollisimman paljon niin, että en roikkuisi valjaiden varassa, vaan haastaisin itseni ja tasapainoni. Vaikeimmalla radalla tuli kuitenkin pari paikkaa, että oli vaan pakko huijata vähän. Kyllä tämä päivä ihan kunnon treenistä kävi. Yllätyksellisyyttä ja itsensä haastamista, myös sillä epämukavuusalueella olemista ja oman pelkonsa voittamista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyt kun homman kanssa pääsi vähän sinuksi ja ensikertalaisen jännitys helpotti, niin ehkä seuraavalla kerralla uskaltaisi luottaa vielä enemmän itseensä ja omiin voimiin.  Seuraava kerta tulee taatusti. Oli nimittäin kesäloman paras päivä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avainsanat: , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *