Harmaa villapaita

Jos tulisit käymään kodissani juuri nyt, kohtaisit rivin pieniä siistejä vaatepinoja olohuoneen lattialla. Olen yleensä toivoton pakkaaja, erityisesti vaatteiden ja kenkien osalta, sillä varaudun kaikkeen juhlista jääkauteen, mutta itseni tuntien aloitin tällä kertaa varovaisen pakkauksen jo viime viikonloppuna. Pakkausta tehdessäni törmäsin vaatekaapissani yhteen rakkaimmista vaatekappaleistani, harmaaseen lyhythihaiseen villapaitaan, jonka olen omistanut kohta 10 vuotta. Se on nähnyt matkan varrella jokaisen asuntoni vaatekaapin lapsuudenkodista lähtien ja ollut välillä käytössä enemmän, välillä vähemmän. Se päällä olen ollut hyvin onnellinen ja se päällä olen itkenyt silmäni punaisiksi. Se päällä olen matkustanut ulkomaille ja se päällä olen lukenut tenttiin kotisohvalla.

Moni yllättynee, kun sanon, että rakastan vaatteita, kenkiä ja laukkuja. En ehkä näytä tyypilliseltä vaatehullulta, kun kuljen työpäivisin kaupungissa työmatkapyöräilyreppuni kanssa. Enkä tyypillinen vaatehullu taida ollakaan, sillä en varsinaisesti tykkää muodista tai sen viimeisimmistä ilmiöistä. Sen muotitietoisen tyypin mielestä näytänkin päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen todennäköisesti tylsältä ja vaatimattomalta – juuri edellä mainitulta harmaalta villapaidaltani.

Onnekseni olen ollut käytännössä koko aikuisikäni muutamia kausia lukuunottamatta hyvin samankokoinen ja tietyt vaatekappaleet, kuten tuo harmaa villapaita, tietyt muut neuleet, takit ja farkut ovat olleet käytössäni vuosia. Ostaessa suurimman osan hinta on kirpaissut ja pahasti, mutta lopulta olen tainnut säästää ja ehkä ollut myös ainakin hippusen eettisempi kuluttaja. Hutiostoksiakin olen toki tehnyt – lopulta kuitenkin melkoisen vähän, sillä en pyöri käytännössä koskaan huvikseni kaupungilla kiertelemässä kertakäyttökulttuurin mekoissa eli (ruotsalaisissa) ketjuliikkeissä halpojen houkuttimien vietävänä.

Kuitenkin, tuo harmaa villapaita on nyt viikattu siististi yhteen pakkauspinoista. Luulen, että se pääsee käymään St. Moritzissa ja luksuskaupoissa hankkimassa itselleen jälleen yhden uuden kokemuksen ja muiston. Ehkä näytän paidan puolesta samalta kuin 18 -vuotiaana, mutta viimeksi kun tänään tarkistin, niin katsovathan tuolta peilistäkin edelleen vastaan ne samat, isot ruskeat silmät ja pörrökiharainen peikkotukka kuin tuota paitaa ostaessakin.

Avainsanat: , , , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *