Hetki josta ei ole paluuta

20140727_Kesäloma 2014_2129

 

Urheilijoiden kirjat ja elämänkerrat ovat mukavaa ja mielenkiintoista luettavaa.

Viimeksi luin kirjan: Usain Bolt -Salamaa nopeampi elämäni (Faster than lightning: My autobiography)

Kirjasta nousi muutama asia, joista sain sekä ajattelemisen aihetta, että motivaatiota. Yksi tällainen oli Boltin valmentaja Glen Mills ja hänen näkemys keinosta käsitellä kipua. Kun treenataan kovaa, tulee musertavia kivun tulvahduksia, joista hän käytti nimitystä:

”Hetki, josta ei ole paluuta.”

…Se oli piste, jossa elimistö ilmoitti urheilijalle, että on aika lopettaa, levätä, koska tuska on niin helkkarin kovaa. Se oli ratkaiseva hetki. Hän oli sitä mieltä, että jos urheilija lopettaa Hetkellä, kaikki sitä ennen koettu kipu on ollut turhaa, eikä lihasten nykyinen voima lisääntyisi. Mutta jos hän pystyy pusertamaan ahdingon läpi ja juoksemaan vielä kaksi, ehkä kolme vetoa, sinä aikana ruumis kehittyy fyysisesti, ja silloin urheilija vahvistuu. …jatkoin juoksemista kivun jokaisen leimahduksen läpi. Hetkestä, josta ei ole paluuta, tuli kaikkien treenien myötä tuskallisen tuttu… 

CrossFitin metconeissa on myös paljon kyse juuri näistä Hetkistä. Kun todella tuntuu pahalta, se on se Hetki. Sillloin ei ikinä, ei ikinä saa luovuttaa. Siitä hetkestä kun painat eteenpäin, niin ainoastaan se vie sinua eteenpäin. Tästä ajatuksesta on ollut apua muutamissa viime päivien treeneissä. Olen tuntenut ja tiedostanut sen Hetken. Sen sijaan, että olisin antanut väsymykselle ja luovuttamiselle ajatukset, olen pystynyt vielä vähän juoksemaan kovempaa tai tekemään vielä muutaman toiston enemmän. Niin paljon on kiinni päästä, psyykkisestä vahvuudesta ja asenteesta.

Viikko sitten juoksin Hankasalmen urheilukentällä 6x800m juoksuvetoja 3minuutin palautuksella. Juoksin nämä yksin ja olin juuri lukenut tuon ”Hetki” -kohdan kirjasta. Alkoi oikein hymyilyttää, kuinka huomasin pystyväni kuitenkin vielä juoksemaan paremmin. Samalla hetkellä juoksun rentous ja tekniikka parani huomattavasti.

Tänä aamuna vuorossa oli 10x400m vedot 2minuutin palautuksella. Hetkiä tuli, mutta sen jälkeen jokainen luovuttamaton askel vei taas kuntoa ylöspäin.

Iltatreenissä tehtiin seuraavanlainen setti, liikkeiden perässä suluissa toistomäärät mitkä sain eri kierroksilla.

3 rounds for max reps
30 sec Thrusters 50/35kg (13/12/10)
30 sec rest
30 sec Box jumps 75/60cm (12/14/16)
30 sec rest
30sec HSPU (9/4/1)
30sec rest
30sec Handstand walk (3m/2,5m/3m)
30sec rest
30sec Pistol squats (19/17/19)
30sec rest

Thrusterit, boxit ja pistoolikyykyt meni hyvin, näissä sain hyvän tsempin päälle ja jaksoin hyvin tuon 30sec tehdä töitä. Käsinseisontapunnerrus eka kiekan yhdeksän putkeen on ennätykseni, olen tässä liikkeessä aivan surkea. Sen kyllä huomasi sitten kakkos ja kolmos kierroksilla, kun ei enää jaksanut yhtään. Myös käsilläkävely on edelleen onnetonta. Nuo muutamat metrit tuli 2-3 askelta kerrallaan. Tämä oli tosi mukava treeni, tottakai kun sai välillä levätä.

Nyt on tulossa kaksi kevyempää päivää treeneistä. Huomenna menen hierojalle, joka tulee kyllä tarpeeseen. Boltin kirjan Hetkien lisäksi on hyvä muistaa myös niiden Hetkien jälkeiset Lepohetket. Kehittyminenhän itse asiassa tapahtuu vasta niissä.

20140727_Kesäloma 2014_2140


Kursivoidut kohdat kirjasta: Usain Bolt -Salamaa nopeampi elämäni (Faster than lightning: My autobiography) 
 
Kuvat: Kari VR Lyytikäinen

Avainsanat: , , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *