Jotain ihan muuta, tai pitkä jouluhaaste

Bloggausjumi vaivaa, postausideoita kyllä olisi, mutta elämän yleisesti hektisyydestä johtuen en saa niitä toteutetuksi. Verkkari-Ninan blogissa oli kuitenkin hauska jouluhaaste, johon Nina haastoi kaikki bloggaavat lukijansa. Satuin sopimaan kuvaukseen, joten päätin napata haasteen itselleni, että tulen edes jotain muutakin tänne laittaneeksi kuin treenipäiväkirjoja.

1. Parasta joulussa? Loma! Tai jos sellaista ei sattuneista syistä ole, edes vapaapäivät. Tänä vuonna olen töissä aatonaattona, mutta pyhien ja viikonlopun jälkeisen perjantain sain vapaaksi: yhdellä lomapäivällä tulee melkein viikon loma. Melkein loman rinnalle kirii syöminen, mutta se nyt parasta aina.

2. Joulumusiikkisi? Tänä vuonna Smith & Burrowsin pari vuotta vanha joululevy Funny Looking Angels, ja siitä erityisesti kappale When the Thames Froze. Muuten sellainen linja, että mitä hartaampaa ja mahtipontisempaa, sitä parempaa. Sylvian joululaulu toimii aina. Satunnaisesti annosteltuna myös amerikkalaiset klassikot, esim. Nat King Colen, Elviksen, Louis Armstrongin ja Ella Fitzgeraldin esittäminä. Muuten kelpoja joululevyjä ovat myös esim. She & Himin A Very She & Him Christmas, Phil Spectorin joululevy sekä A Charlie Brown Christmas.

Tässä vielä video When the Thames Froze -biisiin. Kuunnelkaa, on hyvä!

3. Tykkäätkö katsella jouluelokuvia? Millaisia? Lyhyesti: en. Lapsena pidin Yksin kotona -leffasta ja teininä Nightmare Before Christmas kolahti, mutta en sittemmin ole juuri katsonut jouluelokuvia. Enkä ole koskaan nähnyt Ihmeellinen on elämää. En ikinä. Ja nyt en voi sitä enää katsoakaan, kun se, etten ole nähnyt sitä, on ehkä ainoa valttikorttikin ”en ole koskaan” -pelissä.

4. Jouluherkkusi? Hmm. Lanttulaatikko, graavilohi, piparkakkutaikina, glögi ainakin. Ja Budapest-konvehdit, joululimppu, hapankaali, mätisalaatti. Näin aikuisäillä olen oppinut pitämään melkein kaikesta, mitä joulupöydässä on, joskaan kinkku ei vieläkään kiinnosta, ja silli vain pieninä annoksina. Mmm. Fooood.

5. Mitä ehdottomasti pitää olla jouluaterialla? Tässä asiassa olen liberaali, sillä kunhan ruoka on hyvää ja sitä on riittävästi, on minulle melko yhdentekevää, mitä on tarjolla.

6. Koska joulukoristeet pääsee kotiasi koristamaan? Joulutähden ripustin ikkunaan jo lokakuussa, pari neulottua joulupalloa pääsi sen viereen tuossa itsenäisyyspäivän tienoilla ja piparkakkutalo viime sunnuntaina. Tänä vuonna onkin poikkeuksellisen paljon koristetta, en nimittäin ole mikään.

7. Joulu kotona vai jossain muualla? Tässäkin asiassa edustan aika sama -koulukuntaa. Olen viettänyt jouluja äitini kanssa, jossain sukulaisissa, (ex-)puolison perheen kanssa ja kerran farmilla Islannissa.

8. Itse tehdyt lahjat vai kaupasta ostetut vai molempia? Molempia varmaan. Itse tehtyinä tosin lähinnä villasukkia (nytkin yhdet työn alla). Hankin aika kitsaasti lahjoja, ihan lähipiirissä ei ole juuri lapsia ja aikuisille ei mielestäni ole mitään järkeä hankkia turhaa roinaa.

9. Laitatko ulkovaloja pimeyttä valaisemaan? Saattaisin laittaa, jos olisi joku paikka mihin laittaa (kuten piha tai parveke).

10. Joulu oman perheen kanssa vai isommalla porukalla? Eipä tälläkään ole niin suurta väliä. Monesti olen viettänyt joulun äitini kanssa kaksin, ja voisin hyvin kuvitella viettäväni sen vaikka yksinkin., mutta mikä ettei isommallakin porukalla.

11. Onko sinulla joku joululahjatoive? Joo, toivoin joogamattoa. Toivottavasti en muuta saakaan, kaikkien muuttojen seurauksena nurkkiin kertyvä roina ärsyttää.

12. Paras saamasi joululahja? Edellisen kanssa hieman ristiriitaisesti on todettava, että ehkä ex-puolisolta ehkä jouluna 2007 saatu Buffy the Vampire Slayer all seasons -dvd-boksi. Aww. Lapsena(kin) ilahduin erityisesti kirjoista, mutta sattuneista syistä niitä en viime vuosina ole juuri saanut (tai toivonut).

13. Kamalin saamasi joululahja? Mikä tahansa tarpeeton kapine. Ei näitä nyt kovin paljon ole koskaan tullut, onneksi.

14. Kuvaile unelmien joulusi. En ole missään määrin talvi-ihminen, ja olen vuosikausia haaveillut joulusta jossain lämpimässä palmun alla. Vaikka jossain Karibialla, Lattareissa tai kaukoidässä, sinänsä ehkä ihan sama missä, mutta olisi kiinnostavaa nähdä jonkun katolisen maan joulumeiningit, joten senkin puolesta Latinalainen Amerikka sopisi kohteeksi. Kiinnostavaa voisi olla jouluna myös jossain suurkaupungissa, vaikkapa New Yorkissa.

15. Mikä on ärsyttävin joululaulu? En muista koskaan itseasiassa kuulleeni Suvi Teräsniskan Mummoa, mutta ystävämni dissasi sitä tässä eräänä päivänä niin pontevasti, että sen on pakko olla ärsyttävin. En aio kyllä kuunnellakaan.

16. Oletko tehnyt jo jouluvalmisteluja tälle vuodelle? Mitä? Yllättävän paljon: olen ripustanut joulutähden, tehnyt piparitaikinaa ja leiponut piparkakkuja, kohta aion kirjoittaa joulukortteja ja teen myös joululahjasukkaa.

17. Paras joulujuoma? Onkohan muitakin joulujuomia kuin glögi? Vastaan glögi, melkein millainen vaan käy, mutta viiniin tehty glühwein-tyyppinen on parasta (tosin viime vuoden inkiväärinen Blossakin oli aika ässää). Kuuma siideri on myös hyvää, jouluolut menee myös ja munatoti kiinnostaa.

18. Oikea kuusi, tekokuusi vai ei kuusta ollenkaan? Haluaisin oikean kuusen, tai oikeastaan kuusenoksia maljakkoon, mutta todellisuudessa vastaus on ei kuusta ollenkaan. Vaivalloista.

19. Käykö teillä joulupukki? Heh, luojan kiitos ei.

20. Paras joulumuistosi lapsuudestasi? Suunnilleen koko lapsuuteni jonnekin pitkälle ala-asteikäiseksi asti on sekoittunut yhdeksi lapsuusmuhjuksi, mutta jotain muistoja on siitä, kun vietimme joulua suunnilleen samanikäisten serkkujeni kanssa (tai siis heidän perheidensä). Oli mukavaa mellastaa menemään toisten mukuloiden kanssa, oli pakko maistaa pahaa jouluruokaa ja koko päivän jännitti. Aika perus.

21. Laittaudutko aattona hienoksi vai hölläiletkö koko päivän yöpuvussa? Yleensä pukeudun ihan normaaleihin vaatteisiin. Jos olen äidilläni, tapana on vielä kynttilöitä haudoille aattona päivällä ja sitä varten pitää pukeutua lämpimästi (koska jostain käsittämättömästä mikroilmastollisesta syystä hautausmaalla on aina todella kylmä). Joulupäivänä saatan heilua pyjamassa pitkälle iltapäivään, jos ei ohjelmassa ole mitään kyläilyluonteista himmeliä.

22. Peruna-, porkkana, bataatti- vai lanttulaatikko? Lanttu, tosin kaikki muutkin menee. Porkkanalaatikosta perustan vähiten.

23. Paras joulusuklaa? Pakko sanoa Budapest-konvehdit. Syön niitä ehkä tasan juuri jouluna, enkä oikein osaa edes määritellä, miksi pidän niistä. Pidän kuitenkin. Tulee vissiin lapsuus mieleen. Ajattelin tässä ehkä laatia piparkakkumaustettua raakasuklaata, sekin voi olla aika hyvää.

24. Joulutortut vai piparit? Joulutortut on hyviä lämpiminä, melkein suoraan uunista, mutta ehkä piparkakut voittavat tämän erän. Ne ovat hyviä kahdella tavalla: (1) taikinana ja (2) aurajuuston ja päärynän kera. Kyytipoikana glögiä tai portviiniä. Nam.

Laiskottaa, en taida haastaa ketään. Olen myös viime aikoina ehtinyt lukemaan tosi vähän blogeja, joten en edes tiedä, missä kaikkialla tämä on jo tehty, ja onko tämä ylipäänsä vuotanut jo Lilyn ulkopuolelle. Ensi kerralla tulee sitten jotain urheilullispainotteista asiaa!

Avainsanat: , ,

Miia Kirsi

Miia Kirsi

Miia on reilu kolmikymppinen pääkaupunkilaistunut humanisti ja tavoitteellisesti treenaava CrossFit-harrastaja.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *