Joulukalenteri #22

Kuten eilen mainitsin, oli tänään heti aamusta luvassa kynnystestiä pyörällä. Oma (ei tosin minun, vaan hänen) laktaattimittari mahdollistaa tällaiset matalankynnyksen kotioloissa tehdyt testit ja muutamastakin motivaattorista johtuen päätin hetkeksi unohtaa myös lansettipistoksiin ulottuvan piikkikammoni ja suostuin testiin. Protokollana oli 30w nostot 3 minuutin välein, aloituskuormana 70w. Testikalustona oma maantiepyörä ja Bkool – traineri, sekä powertap -kiekko.

Videolla voi ihastella, miltä ajo näyttää silloin, kun kuormaa on 250w eli mennään jo varsin lähellä niitä kuormia, joissa testi ja ajo lopulta päättyi.

Parhaana pyöräilyvuonnani eli 2009, jolloin mm. voitin radalla 3km takaa-ajon Suomen mestaruuden, sekä ajoin muutenkin elämäni parhaan kauden, olen ajanut seuraavanlaiset testitulokset juuri kisakauden päätyttyä:

SYKSY 2009, testiprotokolla 25w nostot 2min välein, aloituskuorma 50w – suora testi hengityskaasuineen.

– Pituus 171cm, paino 66kg, ikä 22v

– aerobinen kynnys 113w eli 1,71w/kg eli 29,4 ml/kg/min

– anaerobinen kynnys 188w eli 2,85w/kg eli 40,5ml/kg/min

– maksimi 4min 260w eli 3,94w/kg eli 50,4ml/kg/min (laskennallinen)

Testipäiväkirjaa

Testipäiväkirjaa

Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, en ole enää ajanut radalla ja muutenkin suurin kilpaurheilullinen panostus on loppunut käytännössä 3 vuotta sitten. Treeni on enemmän ollut mukavuusalueella menoa, eikä ihan yläpään tehoja juuri ole rassattu muutoin kuin talvella muutamissa hiihtokisoissa. Muutos on aika erikoinen, mutta katsokaa tästä itse:

JOULUKUU 2015, testiprotokolla 30w nostot 3min välein, aloituskuorma 70w – epäsuoratesti ilman hengityskaasuja.

– Pituus 171cm, paino 60kg, ikä 28v

– aerobinen kynnys 160w eli 2,67w/kg eli 36,4ml/kg/min (laskennallinen)

– anaerobinen kynnys 200w eli 3,33w/kg 43ml/kg/min (laskennallinen)

– maksimi 3min 250w eli 4,16w/kg eli  52,9ml/kg/min (laskennallinen)

Toisin sanottuna, ikääntyessäni olen ensinnäkin tiputtanut painoani 6kg. Tästä suurin osa lähti polvivamman aikana ja myös ratapyöräilyn muuttuessa triathloniin, kun harjoittelu muuttui radikaalisti ja myös kroppa siinä mukana. Enää ei näillä jaloilla tehdä yhdenjalan kyykkyjä 100kg painolla, mutta toisaalta sellaiset takit, joita käytin 6 vuotta sitten, eivät enää mahdu hartioista päälle. Kuitenkin, alakynnystä varsinkin olen saanut näin vanhenmmiten (hymiö) myötä tökittyä ihan mukavasti ylöspäin ja surkeahan se tuolloin 2009 on ollutkin. Maksimit ovat pysyneet aikalailla samoissa, mutta luulisin, että potentiaalia olisi niitä edelleen kehittää systemaattisesti treenaamalla – en vain oikein tiedä, onko moinen tarkoituksenmukaista enää näillä ajatuksilla ja tavoitteilla, mitä omaan tekemiseeni olen asettanut.

Mutta näillä mennään pyörän osalta kohti uutta vuotta ja elokuussa odottavaa Tahkoa.

Avainsanat: , , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *