Joulukuun alun kuulumisia

Heippahei, pienen tauon jälkeen!

Hengissä ollaan ja hyvin menee, vaikka mitään en olekaan käynyt kirjoittelemassa sitten ”melkein ennätysvauhtia” kulkeneen juoksutreenin. En mennyt ylikuntoon, eikä jalatkaan ole hajonneet tai flunssa iskenyt – mutta peruskiirettä on pitänyt ja blogi on sen myötä jäänyt valitettavan paitsioon parin viikon aikana.

Tätä kirjoitellessa joulu lähestyy ja sen myötä myös talven ekat hiihtokisat! Starttaan nimittäin matkaan Valkeakosken ensilumen hiihdoissa tulevana lauantaina. Kyseessä on ensimmäinen ”pertsan” kisa neljään vuoteen ja matkakin lyhennettiin pikkiriikkisellä ja tasaisella tykkiladulla 3,6 kilometriin, joten voisin melkein sanoa, että jännittää ihan hirveästi. En nimittäin pidä tasaisesta ja tasatyönnöstä, enkä pidä lyhyistä hiihtomatkoista, vaan hiihtäisin mieluiten vaikka 10km ylämäkikisan, jos joku sellaisen minulle järjestäisi. Mutta katsotaan kuinka käy lauantaina, jospa en sentään olisi ihan viimeinen. Uudet sukset minulla ainakin ja uusi hieno hiihtopuku, eikös niillä jo pääse pitkälle? :)

Tässä parin viikon mittaan on siis tullut käynyt lumitilanteesta huolimatta säännöllisesti hiihtämässä Lempäälän tykkiladulla, juoksemassa Pirkkahallissa, uimassa niin triathlonryhmän kuin mastersryhmän treeneissä ja kävimpä jopa spinning-tunnillakin muistuttelemassa jaloille, mitä pyöräily oikein tarkoittaa sekä elämäni ensimmäistä kertaa (rohkeasti?) avannossa Annin kanssa mastersuimareiden pikkujouluissa. Syksyn ja alkutalven mittaan treenimäärä on tasaantunut n.12-13h / vko välille, 15 tuntiin en ole tainnut yltää kuin Sveitsin lomalla. Tämä 10-15 viikkotreenituntia on tuntunut lähes maksimimäärältä, mitä näin täysipäiväisesti seisomatyötä tehdessä pystyy harjoittelemaan, jos harjoittelun laadun aikoo myös pitää hyvänä eikä lähde keräämään ns. tyhjiä treenitunteja. Kokonaisrasituksen kasvun huomaa ainakin siitä, että kun ohjelmassa lukee lepopäivä, niin se myös pidetään kiltisti, eikä mieleenkään tulisi lähteä lenkille, kuten joskus aiemmin.

Vaikka en säännöllisesti treenipäiväkirjaa julkaisekaan, niin tässä kuitenkin taas vaihteeksi hieman osviittaa siitä, millaista arkiharjoitteluni on tässä alkutalvesta ollut, yksittäisistä treeneistä olenkin jo enemmän tänne kirjoitellut. Hiihdon ja uinnin osalta treeni on tällä hetkellä etenkin työpäivisin aikamoista pelaamista, sillä hiihtääkseen pitää ajella täältä Tampereelta Lempäälään ja uidakseen käytännössä Ylöjärvelle tai Kangasalle, sillä ainoa Tampereen halleista, jossa kunnolla mahtui uimaan on remontissa ainakin vielä seuraavan vuoden ajan. Autoilla siis pitää ja paljon päästäkseen treenaamaan ja toisaalta taas autolla en voi kuitenkaan mennä töihin keskustan parkkihintojen vuoksi. Kovat varmaan valittamisen sijaan ajaisivat uimahallille 20km maasturilla ja saman takaisin sekä sukset selässä Lempäälään sukset selässä 30km hiihtämään ja takaisin, mutta siihen minä en toistaiseksi ole ajatellut ryhtyä.

Viikko marraskuussa

ma (työpäivä, aamuvuoro 8-16)

ip: kuntosali 1h 30min + triathlonryhmän uintitreeni 1h 30min (yksi viikon avainharjoituksista)

ti (työpäivä, iltavuoro 11-20)

ap: juoksu 50min, sis. mäkivetoja

ke (työpäivä, iltavuoro 11-20)

ap: hiihto V, ”aamulenkki” 1h

to (työpäivä, iltavuoro 11-20)

ap: uinti 1h, sis. melko paljon tekniikkaa

pe (työpäivä, aamuvuoro 8-14)

ip: hiihto V 1h +  juoksu 20min + mastersuintitreeni 1h

la (vapaapäivä)

ap: hiihto V 1h + juoksu 1h10min, sis. Pispalan portaat (yksi viikon avainharjoituksista)

ip: mastersuintitreeni 1h

su (vapaapäivä)

ap: juoksu 2h

Yhteensä n.13h

 

Viikko joulukuussa

ma (työpäivä,aamuvuoro 8-16)

ip: triathlonryhmän uintitreeni 1h30min (yksi viikon avainharjoituksista)

ti (vapaapäivä)

ap: triathlonryhmän juoksutreeni Pirkkahallissa 1h15min (yksi viikon avaiharjoituksista)

ip: hiihto V, 1h3omin

ke (työpäivä, aamuvuoro 8-16)

ip: Spinning, ”vuoristo” -tunti, 50min

to (työpäivä, iltavuoro 11-20)

LEPO

pe (työpäivä, iltavuoro 11-19)

ap: hiihto V, 1h + juoksu 20min

la (työpäivä, päivävuoro 10-17)

ip: mastersuintitreeni 1h

su (vapaapäivä)

ap: hiihto V, sis. ”oma kisa” 8km + verrat, 1h30min (yksi viikon avainharjoituksista)

ip: juoksu 40min

Yhteensä n.10h

Aika kauas näillä määrillä jäädään siitä, mitä moni kilpasisko tekee ja myös siitä, mitä itse olen aiemmin tehnyt. Kylmä tosiasia vain on, etten pysty tällä hetkellä enempää harjoittelemaan, jos aion vielä treeneistä jotenkin palautua ja pitää harjoitukset kehittävinä. Välillä on paha mieli treenipäiväkirjaa täyttäessä ja määriä laskiessa, mutta toisaalta useammin on hyvä mieli siitä, että kello kertoo uinnissa ja juoksussa vauhdin parantuneen tälläkin määrällä, joten laatu ainakin on kohdillaan.

Askelmittarin mukaan tosin otan työpäivisin keskimäärin 15000 askelta, kiireisimpinä päivinä lähes tuplaten, joten ehkä viikkotreenimääriin olisi asiallista lisätä n.35h kävelyä kivilattialla, tikapuilla kiipeilyä, laatikoiden nostamista, kyykkimistä ja kurottelua sekä parhaimpina viikkoina jopa 4-5h työmatkojen reipasta kävelyä, jota voisi teholtaan jopa verrata kesän kevyisiin maantiepyörälenkkeihin. Ehkä minunkin salainen aseeni voi olla työ treeninä, kuten menneiden vuosien suomalaisilla huippujuoksijoilla :)

Avainsanat: , , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *