Joulukuun Kahdeskymmenes

Eilen olin ensimmäistä kertaa elämässäni väitöstilaisuudessa Oulun yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa. Meidän ihana ystävä, Kasvatustieteen maisteri Piia Näykki väitteli aiheesta: Tunteet ja toiminta yhteisöllisessä oppimisessa – prosessiorientoitunut design-tutkimus opettajan koulutuksen kontekstissa.

Vaikka akateeminen maailma tietellisine tutkimuksineen on hyvinkin vieras osa-alue, niin aihe oli sellainen, että tilaisuutta oli mielenkiintoista seurata. Yhteisöllinen oppiminen on äärimmäisen kiinnostava aihe. Ryhmät ja niiden toiminta on hyvinkin samanlaista oli sitten kyse koulumaailmasta, työ- tai perhe-elämästä tai vaikka vapaa-ajan harrastusryhmistä.

Miten opitaan? Miten ryhmä toimii? Mikä merkitys ryhmän jäsenten välisellä vuorovaikutuksella on oppimiseen? Vaikka asioita kuinka tietellisesti tutkitaan ja käsitellään, on kyse kuitenkin aina ihmisistä ja tunteista. Paljon puhutaan, että yhteisöllinen ja yhteistoiminnallinen oppiminen on parempi, tehokaampi ja mielekkäämpi keino kuin vain tiedon siirtäminen opettajalta oppilaalle. Se ei kuitenkaan ole täysin ongelmatonta. Pitää osata toimia ryhmässä, ryhmän jäsenenä. Ottaa muut huomioon. Heräsi ajatus siitä, että pitää olla käytöstavat. Menestyksekkäässä yhteisöllisessä oppimisessa opettaja tai valmentaja ei pääse todellakaan helpommalla. Perinteinen tiedon siirtäminen voi olla hyvinkin tunneköyhää ja persoonatonta. Yhteisöllisessä oppimisessa peliin laitetaan jokaisen persoona ja lukemattomia tunteita.

Opiskelin liikunnanohjaajaksi (AMK) Rovaniemellä yli kymmenen vuotta sitten. Palasin eilisen väitöstilaisuuden ansiosta elävästi niihin hetkiin, kun siellä näitä samoja oppimiseen liittyviä asioita pyöriteltiin. Opeteltiin oppimaan. Opettaminen, kasvattaminen ja ihmisten välinen vuorovaikutus on aina ollut kiehtovaa ja toivon, että tulevaisuudessa saan tehdä sitä vielä enemmän.

Oli kaikenkaikkiaan upea päivä ja ilta, Tunteita ja Tutkimusta!  Kiitos Piia kun saimme olla mukana. Onnea vielä!

Suosittelen tutustumaan väitöskirjaan tästä:

http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0688-2

Ylen uutinen: http://yle.fi/uutiset/riidat_vaikeuttavat_yhdessa_oppimista/7689435

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *