Kesytä kiire!

 

Vanne kiristää takaraivossa. Niska ja hartiat jännittyvät kohti korvia. Asento puuduttaa. Mutta kiire pakottaa eteenpäin. Ei ole aikaa noutaa kupillista kahvia, pyöritellä olkapäitä vessassa käymisestä puhumattakaan. Nyt on kiire!

 

 

Stressi on joskus hyvästä

Minä saan aikaan paineessa. Pakko päättää päivämääriä, pakko järjestää, pakko siivota kodinhoitohuoneen pöytä. Kun on deadline se on vain laitettava kuntoon. Välillä piirre ärsyttää. Puhun usein toimeenpanon taidosta ja tässä kohdassa se toimii vain paineen alla, tiukalla aikataululla. Ja toimin niin luvattoman usein. Miksi sitä pitää tehdä aina niin? Pääsisi niin paljon helpommalla, kun olisi valmis viikkoa ennen. Ehtisi korjata kirjoitusvirheet, kiillottaa vesihanat tai suunnitella kurssin päivämäärät takuuvarmasti oikein. Sen kun keksisi!

 

 

Oletko sinä kiire-ihminen?

Minulle kiire on negatiivinen sana. Sana joka kuvaa jotain pieleen mennyttä. Epäonnistunutta aikatauluttamista. Kiire on eri asia kuin paine. Vaikka voi sekin johtua kiireestä. Epäonnistuneesta aikatauluttamisesta. Mutta kiire sisänsä on nykyään jotenkin ihailtavaa. Kiireinen ihminen on tärkeä. Opiskeluissa kuuluu olla jo kiire. Töissä on tärkeää olla kiireinen, ainakin kiireisen näköinen. Ja oikeasti välillä onkin kiire, mutta sen ei pitäisi olla koko elämä!

 

Aamulla kello herättää. Torkutatko? Tulee aivan varmasti kiire! Lempipaita on pyykissä, uusi asukokonaisus ja tulee kiire. Koiralenkki viivähtää ja tulee taas kiire. Jonoa, minuuttiaikataulua, myöhästymistä. Ja kiireessä sählää. Kaataa kahvin, letittää huonosti, pudottaa tavaroita, unohtaa avaimet.

 

 

Miten kiireestä pääsee eroon?

Minä väitän, että se on paljon asennetta ja vielä enemmän suunnittelemista.

 

Jos ajattelee olevansa kiireinen, on sitä aivan varmasti. Jos tietää, että töihin on lähdettävä puolelta ja lähtee viisi minuuttia myöhässä, voi päättää, että selvä, tänään myöhästyn. Tai voi polkea pyörällä kovempaa tai kaahata liikenteessä ja tavoittaa sitä viisiminuuttista. Voiko tätä valita?

 

Jos asiakkastapaamisia on kalenterissa peräperää ja aikataulu alkaa vuotaa tulee kiire. Tai muuten jokainen seuraava asiakas otetaan sisään myöhässä ja niillekin tulee kiire. Voiko tälle tehdä oikeasti jotain? Ystäväni toteutti sen niin, että ajanvarausohjelma teki automaattisesti jokaisen asiakkaan väliin tietyn ajan. Siinä oli tietty aika tehdä hiustenvärjäystä pidempään, syödä pikainen välipala tai käydä vessassa. Toimii!

 

Lasten harrastukset ja kaikkien yhteisten aikataulujen sovittaminen voi oikeasti aiheuttaa kiirettä. Aidosti, tiedän. Mutta jos SE EI TUNTUISI niin hätäilemällä hätäillyltä, olisiko se vähemmän kiirettä? Mieti!

 

 

Tässä minun 3 vinkkiäni kiireen vähentämiseen:

 

  1. Poista KIIRE-sana käytöstä! Ajattele, miten kauan aikaa tämän ja tämän tehtävän suorittamiseen on. Lakkaa ajattelemasta suorittamista kiireellä, kiireessä, kiireisesti, kiireesti – vaihda ajattelutapaa siihen, miten on aikaa tehdä asia. Kello on nyt kaksi ja minulla on puoli tuntia aikaa tämän tekemiseen. Kiire-ajattelu luo kiirettä. Aika-ajattelua luo aikaa.

  2. Aikatauluta! Järkeistä, organisoi, delegoi ja karsi. Käytä puhelimen kalenteria, hälytyksiä ja ajastusta hyväksi. Juo kahvit rauhassa, puhelin hälyttää, kun pitää lähteä.

  3. Asennoidu uudelleen. Jos olet tottunut olemaan kiireinen, miten kiire kytketään pois päältä? Oikeasti välillä aikataulut ovat tiukkoja, se on selvää. Asennoidu siihen, että nyt on aikataulutettua, mutta näe kohta, jossa on väljyyttä. Älä täytä sitä väljää vaan jätä organisoimatontakin aikaa viikkoon. Sen edessä näkyminen helpottaa aikataulutettua hetkeä. Ja jos asennoidut ykköskohdan mukaan siihen, miten paljon aikaa tähän hommaan on, kiireen tuntu vähenee. 

 

Näillä vinkeillä minä kesytän kiirettä. Vinkkejä on varmasti vielä hurja määrä lisää! Mitä keinoja sinä käytät kiireen poistamiseen? Kerro kommentti-kentässä ja jaetaan lisää vinkkejä meille kaikille!

 

Seuraavassa blogi-tekstissä kirjoittelen hengittämisestä ja rauhoittumisesta. Ehkä sekin on yksi tapa ammentaa voimaa tässä aikataulutetussa arjessa. Siitä lisää marraskuun lopulla.

 

 

 

 

Nyt nauti hämärän hetkistä, sytyttele kynttilöitä ja käy liikkumassa itsellesi energiaa – kiireettömästi! Järjestä aikaa myös levolle :)

Tuija

Avainsanat: , , , , ,

Tuija Silver-Lager

Tuija Silver-Lager

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *