Kisaraportti: Rivieran lenkki 18.5.2013

Tänään oli kisapäivä. Tai oikeastaan treenipäivä, mutta sen sisällä myös kisapäivä. Ja kisapäivä tietysti myös siinä mielessä, että monta tuntia on tullut painettua päivitä – nappulaa Lanzaroten Ironmanin liveseurantasivuilla.

Kisaraportin alkuun lähteekin ihan ensimmäisenä HURJAN ISOT ONNITTELUT mielettömät kisasuoritukset tehneille Johannalle, Marialle ja Tatulle! Johanna oli agegroupissaan (N30-34) kolmas, Maria omassaan (N25-29) toinen ja Tatu omassaan (M25-29) neljäs. Kaikki kolme ovat varsin hyviä esimerkkejä siitä, mitä kovalla työnteolla on mahdollista saada aikaan. Upea oli seurata kisan etenemistä ja jännittää kotisuomessa, kuinka näiden hurjien oikein käy.

Livekuvaa merenkäynnistä.

Mutta sitten omaan treenipäivääni ja sen sisältämään kisaan. Kävin tänään siis Turun ”leirin” päätteeksi juoksemassa kympin kisan, Maskun Rivieran lenkin. Ensimmäistä kertaa pääsin koettamaan todellista triathlonistin juoksukisaan valmistautumista, sillä ajoin pyörällä kisapaikalle vanhempieni luota. Matkaa kertyi mukavasti suunnilleen tunnin verran ja helteisen lämpimässä kelissä ei paljon muuta verryttelyä olisikaan tarvinnut tehdä. Juoksin kuitenkin pienen verryttelyn vielä alle ennen starttia kiertäen mm. kisareitin ympäri.

Juoksu käytiin reilun 3km mittaisella hiekkapohjaisella ulkoilureitillä, jossa ensituntumalta ei juuri ollut mäkiä, mutta lopulta kierrosten kertautuessa myös salakavalat nousutkin alkoivat tulla esiin. Kuvittelin lähteväni jonkinlaiseen tiejuoksuun, mutta osallistuinkin maastojuoksuun. Keliolosuhteet ovat viime päivinä olleet pienoinen shokki pitkittyneen talven ja kylmän kevään jäljiltä ja tänäänkin oli hieman ihmettelemistä, kun mittari näytti auringossa kolmosella alkavia lukemia, kuin ihan oikealla etelänleirillä ikään. Maskun hiekkakuoppien ympäristössä kiertäneellä reitillä kuumuus tuntui oikein tiivistyvän ja kierroksittaisen juomapisteen vesimukeille tuli kyllä käyttöä.

Kuluneella viikolla olen treenannut leirimäisesti ja sen myös huomasi. Yleensä kympin kisoissa juoksu tuntuu kevyeltä ensimmäiset 3-4km, nyt kevyt tuntemus kesti n.200m ajan ja loppumatka tuntuikin sitten samalta kuin triathlonkisoissa, kun lähtee valmiiksi väsytetyillä jaloilla juoksemaan. Oma vauhti kuitenkin onneksi löytyi ja muistuttamalla itseään juoksuasennon pitämisestä säännöllisin väliajoin matkakin taittui kohtuullisesti. Sen verran väsyneeltä ja kuumuudesta tuskaiselta kyllä meno tuntui, että joka kierroksella mietin lopettamisen mahdollisuutta, mutta kummasti aina jatkoin juomapisteelle ja siitä taas eteenpäin.

Suunnon kertomaa päivän treenit päättäneen pyöräilyn jälkeen.


Loppuajaksi kirjautui lopulta 46.02. Ei siis mitään ennätysaikoja, mutta eivät tainneet olosuhteetkaan – lähinnä viikon treenit – olla sellaiselle juoksulle kovin otolliset. Ajalla irtosi kuitenkin juoksusta naisten sarjan kolmas sija, vaatimattomasti hieman yli 7min voittajalle hävinneenä. Nopein nainen tosin oli napannut juuri viikko sitten SM-hopeaa 22-vuotiaiden 4km maastokisassa ja hävisikin kyllä moisen saavutuksen edellyttämällä tavalla aika pikaisesti näkyvistä heti starttipistoolin pamahdettua. Tuloksia pääsee ihmettelemään kokonaisuudessaan täältä.

Juoksun jälkeen treenipäivä jatkui luonnollisesti pyöräilemällä kisapaikalta myös kotiinpäin. Jalat oli hyvä pyöritellä auki, sillä lomaleiri jatkuu huomenna myös kisan sisältävällä treenipäivällä. Huomenna nimittäin kierretään Fuji-Peloton GP:n parissa Pyynikillä pyörien ja numerolappujen kanssa ympyrää ja sen jälkeen pitäisi vielä yrittää hieman juosta omaa lenkkiä kisan päälle. Suuntolainen vilautteli maksimimäärää (120h) palautumiseen tarvittavaa aikaa tämän päivän treenien jälkeen viikon rasituksen jäljiltä, mutta vielä pitäisi puristaa viisi hyvää lomaleiripäivää, ennen kuin palaan takaisin töihin ja alkaa hieman helpompi harjoitusjakso kohti kesän ensimmäisiä SM-kisoja.

Palauttelua automatkalla kera pinkkien sukkien.

Kisat jatkuvat huomenna myös ulkomaiden osalta ja kisaseurantaakin pitää varmasti taas tehdä. Tsemppiä kaikille tutuille Barcelonan (EM-) puolimatkalle!

Avainsanat: , , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *