Kisaraportti: SM-hiihdot pe 21.3.2014, Vaajakoski

Loman aloittajaisiksi kävin viime perjantaina hiihtämässä ikään kuin Kuopion matkan varrella ihkaensimmäisissä aikuisten SM-hiihdoissani 5km vapaan kisan. Ihme ja kumma, tavoistani poiketen en ollut ennen kisaa juuri yhtään jännittynyt ja automatkalla kohti Vaajakoskea yltynyt vesisadekin kirvoitti lähinnä innokkaita kommentteja siitä, kuinka paljasjalkaiselle entiselle turkulaiselle keli oli juuri sopiva. Etulyöntiasemaakin taisin hehkuttaa.

Hyvä mieli vain lisääntyi kisapaikalla ja reittiä kiertäessä: tarjolla oli raskas keli ja mukavia ylämäkiä. Innolla pääsinkin matkaan jo numerolla kaksi – siis lähes latua avaamaan. Alusta asti hiihto tuntui hyvältä ja erityistä tsemppiä toi, etten jäänytkään jälkeen edellä lähteneestä naisesta vaikka talven aiempien tulosten perusteella hänen olisi ns. pitänyt hiihtää huomattavasti minua kovempaa. Loppuun asti, tai tarkalleen sanoen viimeisen ylämäen päälle, kisa sujui hyvin – viimeinen alamäki, stadionin kiertämisestä puhumattakaan oli jo pientä tahtojen taistelua kelloa vastaan, sen verran hyvin sai ylimääräistä intoa purettua viimeisen nousun valloittamiseen. Videokuvaa menosta löytyy Instagram-tililtäni.

IMG_20140321_134446

Kisan jälkimainingeissa.

Siitä huolimatta, että tuloslista kertoo karua kieltään hiihtotasostani, olen tyytyväinen. Olen lopputuloksissa sijalla 88 ja n.3min30s voittaja Kerttu Niskaselle hävinneenä, mutta nuo numerot eivät ehkä kerro hiihdostani aivan kaikkea. Kisaan oli ilmoittautunut 147 naista, joista maaliin saapui reilut 120. Ennakkoon arvioin sijoittuvani ehkäpä 10 viimeisen naisen joukkoon, enkä missään nimessä ainakaan 100 joukkoon. Lopulta kuitenkin onnistuin niin hyvin, että ensinnäkin voitin useamman kilpasiskon, joille olen tänä talvena hävinnyt jopa reiluja minuutin eroja. Tämän lisäksi ero oli supistunut huomattavasti lähes kaikkiin sellaisiin tyttöihin, jotka ovat voittaneet minua minuuttikaupalla talven aiemmissa kisoissa. Kisan kärkinaiset eli kansainvälisentason huippuvauhti oli kisassa omilla minuuttiluvuillaan, mutta reilun puolen minuutin aikaparannuksella olisin noussut tuloslistalla jo melkein 30 sijaa, minuutin parannuksella 50 sijaa. Tuloslistaa voi ihmetellä tästä.

”Uuden hiihtouran” tasonmittaus on siis tehty ja SM-hiihtotaso korkattu taas vuosien vierähdettyä nuorten sarjojen ajoista. Ensi vuodelle on helppo asettaa kehitystavoitteita ja keinotkin siihen ovat pääosin tiedossa, miten tavoitteisiin on mahdollista pyrkiä triathlon- ja pyöräilykesän ohessa. Parannuskohteita ovat erityisesti kädet sekä tekninen osaaminen. Siispä hiihtoteknistä osaajaa haetaan pelokkaan ja ikälopun akan ohjaajaksi erityisesti laskutaidon ja helppojen maastonkohtien tekniikan hallinnan parantamiseksi – hakemuksia cv:llä varustettuna voi laittaa tulemaan vaikka kommenttiboksiin tai sähköpostilla :D

Mutta hyvää yötä ja kivaa alkanutta viikkoa kaikille. Palaillaan lomatunnelmissa myöhemmin viikolla!

Avainsanat: , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (2)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

 • Nutriina, Niina Ijäs

  Hyvä, että hiihto sujui! :)

  Pitäis varmaan perustaa Tampereelle joku mäenlasku-tukiryhmä. Itsekin pelkään alamäkiä hullunlailla ja se on yksi syy, että en uskalla edes haaveilla kisaamisesta hiihdossa (toinen syy on riittämätön kunto). Ehkä sitten ensi talvena..

  Täällä olisi valmennusta saatavilla ihan omasta takaa, mutta enpäs tiedä minkälainen perheriita siitä tulisi ;)

  Tsemppiä kevään treeneihin! :)

  Vastaa
  • Terhi Martikainen Kirjoittaja

   Joo, perustetaan laskutaidottomien tätien treenikerho Tampereelle :)

   Perheriidan riski kaikissa näissä perheen sisäisissä ohjauksissa on kyllä koettu täälläkin. Nimim. ”Pyörälenkille yhdessä, kotiin erikseen” :D

   Tsemppiä treenailuun myös sinne suuntaan :)

   Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *