Kohti urheiluvuotta 2014

Hyvää uutta vuotta kaikille lukijoille!

Täällä suunnassa vanha vuosi tuli päätettyä eilen hiihtämällä ensin aamupäivällä Jämin putkessa yhdistelmänä ekä pertsaa että vapaata ja illalla aamun parin tunnin setin jälkeen 5km testijuoksulla Teivo cupin reitillä Ylöjärvellä. Testijuoksu kulki hyvin aamun ja edellisten päivien rasituksista huolimatta. Perinteiset jossittelut sallittakoon, sillä jos olisi ollut virallinen ajanotto oman kellon sijaan, olisin eilisillan testijuoksussa juossut uuden 5km ennätysaikani. Mutta kun ei ollut, niin ennätyslukemat pysyvät siis ennallaan.

Vuoden vaihtumisen seurasimme ystäväperheen luona 3-vuotiaan kanssa raketteja ihmetellen, syöden uudenvuoden ruokaa (lue: nakkeja, ranskalaisia ja perunasalaattia) ja leppoisaa iltaa viettäen lähinnä edellä mainitun 3-vuotiaan ja 1-vuotiaan siskonsa touhuja ihmetellen. On mukavaa, kun on paikkoja, joissa viettää aikaa vaikkapa kulahtaneet legginsit jalassa sohvalla makoillen ja ilman painetta siitä, että ns. erikoispäivänä tarvitsisi tehdä jotain supererikoista ja pukeutua, syödä ja juoda superhienosti. Minusta taitaa olla tullut vanha, kun lähes pahin tapa, miten voisin kuvitella viettäväni vapaailtaa, olisi laittautua ja lähteä juhlimaan jonnekin kaupungin yöelämään – onneksi sitä ei tarvitse väkisin tehdäkään.

Treenimielessä uusi vuosi käynnistyi mitä parhaimmalla tavalla lumettoman ajan huomioon ottaen. Kävimme nimittäin tänäänkin Jämillä putkessa hiihtämässä ja alun käynnistymisvaikeuksien jälkeen hiihtelin mukavasti kahden ja puolen tunnin pertsan lenkin putken seiniä ja ihmisruuhkaa katsellen. Hämmentävän vähän putkessa näkyi kilpahiihtäjiä tai edes ns. aktiivikuntohiihtäjiä ja varmasti 75% hiihtoväestä olikin lapsiperheitä ja keski-ikäisiä tai sen ylittäneitä peruskuntoilijoita ja samanlainen tilanne oli myös eilen. Ainakin mitä putken väkimäärästä ja kilpailija/kuntoilija – jakaumasta voisi päätellä, ei hiihdon suosio harrastusliikuntamuotona ole kuollut edes täällä melko lumettomassa etelässä. Hienointa oli nähdä useat pikkulapset testaamassa ilmeisesti joulupukin tuomia uusia hiihtovälineitään. Kyllä siellä ahtaassa putkessakin kuitenkin tilaa on kaikille, vaikka pikkuhiihtäjät hitaasti ja välillä kumoon muksahdellen etenevätkin :)

Kuitenkin, uusi urheiluvuosi on siis startattu käyntiin ja se toivottavasti jatkuu yhtä hyvissä fiiliksissä seuraavat 364 päivää kuin millaisilla se tänään alkoi. Alkaneelta urheiluvuodelta toivon ennen kaikkea enemmän terveyttä ja vähemmän pettymyksiä kuin menneellä vuodella sain kokea. Ajattelinkin lyhyesti listata vuoden 2013 urheilulliset ylä- ja alamäet sekä niiden pohjalta pienen tavoitteen tätä alkanutta vuotta varten.

* * * * * *

Vuoden 2013 plussat:

muottasmaisema

Sveitsissä huippulomalla.

– Uuden treenikauden käynnistänyt Sveitsin loma, jossa sain kokeilla korkealla oloa ja treenaamista, sekä nauttia ensimmäistä kertaa vuosiin kunnon lomasta

– Huippusuoritus ja 5. sija SM-tempossa (erityisesti huomioiden, että pyöräharjoittelua koko 2013 vuonna yhteensä 1550km ja 80h, josta 20h sisäpyöräilyä wattbikella tai spinningissä)

– Urheilukaverit ja treeniporukat

– Juoksufiiliksen löytyminen ja vauhdin vähitellen tapahtunut paraneminen loppuvuodesta.

– Valmistuminen yliopistosta ja täysipäiväiseen työelämään siirtyminen, sekä uudenlaiset lisähaasteet työnkuvassa. Henkinen stressi pieneni, fyysinen rasitus ja aikataulutusongelmat kasvoivat. Kaikkiaan näen kuitenkin siviilielämän eteenpäin menon positiivisena asiana myös urheilun kannalta.

– Hiihtoinnostus osittain seuran vaihdon myötä. Vuoden viimeisenä päivänä ostin myös itselleni FIS-koodin, joten pykälää lähempänä uhoamaani SM-kisaan osallistumista ollaan.

* * * * * *

Vuoden 2013 miinukset:

– Jatkuva sairastelu alkaen helmikuisesta flunssasta, jatkuen kevään pahana allergiakautena, siirtyen vatsaongelmiksi, taas keuhkoihin menneeksi astmaflunssaksi ja lopulta vielä syksyn juoksusuunnitelmat (mm. puolimaraton) pilanneeksi kolmen viikon kuumetaudiksi.

– Täydellisen epäonnistunut triathlonkausi: en päässyt starttaamaan aikomistani kisoista kolmessa (Vantaa, Voimarinne, Kuopio), kahdessa starttasin ja nekin joudun terveysongelmien vuoksi keskeyttämään (Sääksi, Joroinen). Sairastelun ohessa stressasin triathlonkesää aivan liikaa erityisesti edellisen kesän onnistumisten jälkeen. Tekemisen riemu hävisi ja paniikki tuli tilalle.

– Kokonaisuudessaan hieman nihkeä urheilukesä. Pyörä kulki ”ihan hyvin”, juoksu ei ollut mennyt eteenpäin, avovesiuinti oli yhä huomattavasti vaikeampaa kuin halliuinti

– Kokonaisharjoitusmäärän melko huomattava pienentyminen edellisestä vuodesta luonnollisena seurauksena sekä sairastelun värittämälle vuodelle, että toisaalta myös harjoitusmäärien pakolliselle vähentämiselle työn vuoksi.

* * * * * *

Ajatukset vuodelle 2014:

– Ykköstavoitteena on pysyä terveenä ja erityisesti välttää vuoden 2013 kaltainen käytännössä 10kk kestänyt sairastelun kierre, jossa todennäköisesti kaikki taudit olivat yhteydessä toisiinsa.

– Toiseksi tavoitteena on pystyä urheilemaan ilman viime vuoden kaltaista lamaannuttavaa stressiä ja panikointia muistaen se, että kyse on kuitenkin harratuksesta, jonka on tarkoitus olla kaikessa vakavuudessaan myös hauskaa. Erityisesti sen kaltaista jännityspaniikkikiukkustressiä en halua enää kohdata, mitä koin viime vuonna Joroisten kisan osalta kuukausien ajan ennen kyseistä kisapäivää.

– Kolmantena tavoitteena on parantaa juoksuvauhtia ja kirjata uusiksi kaikki ennätysajat 3000 m – puolimaraton väliltä. Puolimatkan triathlonin haluaisin selvittää selvästi alle viidessä tunnissa sekä kyetä ajamaan SM tempon n.30km vähintään 10wattia isommilla keskitehoilla kuin menneenä kesänä. Hiihdon puolella aion ensinnäkin selvitä minulle toissapäivänä selvinneestä Hämeen viestin osuudesta saattamatta joukkuettani häpeään sekä hiihtää mahdollisimman paljon onnistuneita kisoja hyvällä mielellä.

– Bonustavoitteena aion oppia tekemään kunnollisen uinnin starttihypyn ja kellottaa pohja-ajan itselleni 50m perhosuinnissa ;)

* * * * * *

Uuden vuoden alkuun haluan vielä lähettää kiitoksia erityisesti ”kotiväelle” – eli Tommille, joka on jaksanut katsella koko vuoden ajoittain melkoista rypemistä itsesäälissä, kun hommat eivät ole sujuneet toivotulla tavalla. Ehkäpä jopa minun takiani meidän eteiseen on ilmestynyt lähes 10 kokoa minulle liian suuria juoksukenkiä ja sainpahan seuraa jo uintitreeniinkin.. Tommin lisäksi vanhempani ovat saaneet kestää aikamoisia kokemuksia mm. ajaa Turusta Joroisille kuulemaan Tommilta puhelimesta, että ei tarvitse enää jännittää vaihtopaikalla, kun minut on noukittu lääkäriveneeseen 3min suorituksen jälkeen, eikä tämä liene ainoa vastaava tapaus kuluneiden kohta 17 vuoden ajalta.

Lisäksi kiitos Kaitsulle ja Tuulille, sekä kaikille Aquaplussan huipuille treenikavereille. Treeni- ja kilpailukavereista erityiskiitos lähtee  Venlalle, Johannalle sekä Annille – tsemppaatte paitsi omilla huimilla suorituksillanne, mutta myös nostitte minut osaltanne ylös Joroisten pettymyksen jälkeisestä mustasta kuopasta! Tuesta, ymmärryksestä ja kannustuksesta kiitokset lähtevät myös työpaikkaani Intersport Koskikeskukseen kauppiaspariskunnalle ja maailman parhaille työkavereille! Varusteavusta kiitokseni niin Nutrendin kuin myös Endurance Sports Finlandin suuntaan. Viimeksi mainitusta löytyi minulle mm. huippuhyvä märkäpuku uitavaksi ja avovesiuintikin helpottui sen myötä huomattavasti entisestä. Suoritukseni menneellä kaudella eivät välttämättä olleet kaiken saamani kannustuksen, avun ja tuen arvoisia, mutta onneksi menneen vuoden menosta ei kai voi olla suunta muualle kuin ylöspäin :)

Avainsanat: , , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *