Koska rakastan aamuja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

*FoodinAmbassador -yhteistyö*

Herätys piippaa. Väsyttää. Torkkuja. Herätkää nyt kaikki. Tulee kiire. Aamuisin on aina kiire. Suorastaan härdelli. Herätään liian myöhään. Nukuttaa. Vessaan on jono. Hammastahna loppunut. Sukat hukassa. Takku tukassa. Ei ehtisi syömään. Väärät vaatteet. Mitähän kaikkea tänään oli ja mitä on unohtunut. Eväitä pitäisi tehdä. Menkää nyt jo. Myöhässä ollaan.

Stop. Stop. Stop. Pikakelaus taaksepäin.

Herätys soittaa ihanaa sävelmää. Tai oikeastaan koska olet mennyt nukkumaan ajoissa, heräätkin jo vähän ennen kuin puhelin. Nyt on aikaa. Aikaa rauhalliseen aamuun. Aikaa kahville ja Kalevalle. Olen oppinut rakastamaan aamuja. Minun aamu alkaa varhaisella muna-rasva-kahvijuomalla. Tämän juoman voimalla jaksan käydä vaikka lenkillä ja syön sitten vasta myöhemmin päivän ensimmäisen varsinaisen aterian.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aina puhutaan, että aamupala on tärkeä, jotta siitä saa aamuun energiaa. Kyllä vain, mutta helposti aamut ovat itseasiassa täynnä sitä energiaa kiireen ja muun hässäkän muodossa. Siksi aamuihin tarvitaan ennen kaikkea rakentavaa proteiinia ja pitkäkestoista tasapainottavaa rasvaa. Aamun pitää käynnistää päivä rauhallisen tasaisesti, ei järisyttävällä energiaraivolla.

Kahvia juodaan siis joka päivä. Siksi ei ole aivan sama millaista kahvia juodaan. Viime aikoina olen kahvin maun lisäksi herännyt myös siihen, mistä kahvi tulee. Pohdin ruoan eettisyyttä jo aikaisemmin tässä eettistä elintarviketuotantoa käsittelevässä kirjoituksessa, jossa tuli esiin mm. Reilun Kaupan sertifikointi. Yle myös uutisoi vähän aikaa sitten: Suomessa myytävän kahvin takana lapsityötä ja surkeita palkkoja. Kahvintuotannon vastuullisuus alkutuotannon tasolla ei ole siis toimijoille yksiselitteisen selvää.

Kahviksi kannattaa siis jatkossa valita vähintäänkin Reilun Kaupan kahvi. Foodinilta on tullut pari loistavaa kahviuutuutta: pakurikahvi ja reishikahvi. Molemmat on paahdettu käsityönä pienpaahtimon toimesta Jyväskylässä. Kahvi on Reilun kaupan Perulaista Arabica -kahvia.

Reishillä, eli lakkakäävällä on pitkä historia kiinalaisessa lääketieteessä ja se onkin yksi maailman tutkituimmista sienistä. Kahviin on lisätty vahvaa, tuplauutettua reishiä, mikä tekee kahvista entistä monipuolisemman, terveellisemmän.

Avasin tänään ensimmäisen reishikahvipussin ja keitin siitä kahvit aamujuomaa varten. Kahvijuomaan tulee lisäksi luomu kananmuna, josta saadaan proteiinin ja rasvan lisäksi monipuolisesti vitamiineja ja kivennäisaineita. Rasvoista lisään kookosöljyä tai MCT -öljyä ja kirkastettua Ghee -voita. MCT -öljy on väritön ja mauton kookosöljy, joten jos kookoksen maku ei miellytä, kannattaa käyttää sitä. Juoman voi maustaa vaniljalla, kanelilla, kaardemummalla tai vaikka kurkumalla. Olenpa sekoittanut siihen Puhtikauraakin.  Jos kuitenkin syön aamupalan heti herättyä, niin silloin juodaan kahvi kahvina.

Koska rakastan aamuja.

*FoodinAmbassador -yhteistyö*

Avainsanat: ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *