Lapsen oikeus sokerittomaan elämään

Maanantai
Lapseni soitti soittotunnilla biisin käyrätorvella niin hienosti, että opettaja kaivoi kaapista karkkia.
Tiistai
Pyysin poikaani ravintolassa pyytämään tarjoilijalta foliota, että saa loppu ruuan mukaansa. Poika menee tiskille, tulee sieltä ilman foliota, mutta tikkarin ja kahden suklaakarkin kanssa.
Keskiviikko
Vien lapseni parturiin. Maksun yhteydessä, mikäpä muukaan tulee palkinnoksi parturilta kuin tikkari. Sanon kohteliaasti, että ei kiitos. Pojan huuli alkaa väpättää, mutta ei auta. Väpättäköön.
Torstai
Ei onneksi mitään. Jos olisimme vaikka menneet suunnistuskouluun, mitä olisi tullut palkinnoksi rastien löytämisestä? Sokerista pillimehua. Näin on käynyt.
Perjantai
Iltapäiväkerhon ohjaaja on viimeistä päivää töissä. Lapset saavat lakupatukoita. 
Lauantai
Poika menee kaverille kylään. ”Meillä on karkkipäivä tänään, saako hän syödä?”
Sunnuntai
Ei onneksi mitään. Jos olisimme osallistuneet vaikka lasten hiihtotapahtumaan, mitä olisimme saaneet palkinnoksi? No karkkia. Näin on käynyt.
Tähän sitten vielä lähes viikottain jonkun kaverin syntymäpäivät, joita harvoin juhlitaan ilman karkkia.
Tämä karkin syöttäminen eri muodoissaan on ihan hullua. Se on hullua aikuisille, mutta vielä enemmän lapsille. Tällaisenko viikon jälkeen meillä pitäisi vielä pitää kotonakin karkkipäivä? Ostaa säkki marketin  karkkikadulta, huh huh. Ihan vielä en ole onnistunut 7-vuotiailleni iskostamaan päähän, että karkit on myrkkyä ja että he niistä aina kieltäytyisivät. Kyllä tuntuu maistuvan. Onhan ne hyviä, minustakin. Toinen poika tosin ei ole läheskään niin herkkujen perään kuin toinen. Lakupatukatkin toi kotiin äidille ja isille.
Veikkaan, että tuo esimerkki viikko ei ole kovin kaukana muidenkaan lapsiperheiden viikosta. Miettikääpä sitten, jos tuohon päälle syödään pari sokerilla maustettua jugurttia päivässä. Tai sokerilla maustettua marjakiisseliä. Tai kun puuron päälle vähän ripotellaan sokeria. Sokerimuroista puhumattakaan. Useat lapset ovat jatkuvassa sokerikoukussa, tiukasti. Ihmetellään, miksi oikea ruoka ei maistu. Pyrin välttämään sokeria kotona mahdollisimman paljon. Tiedän, että sitä he syövät sokeria ihan riittämiin ja liikaa muualla.
Lapsella tulisi olla oikeus sokerittomaan elämään. Periaatteessa kenelläkään ei saisi olla oikeutta antaa lapsille karkkia koulussa, iltapäiväkerhossa tai harrastuksissa. Päiväkoteihin ja kouluihin ei pitäisi kuulua minkäänlaiset epäterveelliset sokeriherkut. Jokaisella vanhemmalla tulisi olla oikeus itse päättää, milloin minun mussukkani saa herkutella ja millä tavoin. Kyllä, olen äiti jonka aloitteesta alle 3-vuotiaiden päiväkotiryhmässä kiellettiin herkkujen tuominen syntymäpäivinä. Niitä lapsia kun nykyisellä ryhmäkoolla on aika paljon ryhmässä, joten myös niitä syntymäpäiviä oli aika usein.
Kerran haimme poikia päiväkodista ja hoitaja sanoi, että vatsa on ollut vähän löysänä. No selvisipä sitten, että pieni mies oli syönyt elämänsä ensimmäistä kertaa jäätelöä ja kokonaisen tuutin! Jos lapsi ei juurikaan käytä maitotuotteita eikä ole syönyt sokeria, onhan se aikamoinen tuutti tosiaan. Joissakin tilanteissa pitää vaan sulkea silmänsä, hengittää syvään ja panostaa kotona tarjottavaan ruokaan entistä enemmän.
Jos makeutusta kaivataan, käytän mm. hunajaa ja vaahterasiirappia. Jos leivotaan pannaria, käytän intiaanisokeria. Raakaruokosokerikin on valkoista sokeria parempi vaihtoehto. Sokerikoukku on kuitenkin myös makeakoukku, josta ei pääse helposti irti, tämän vuoksi myös ns. terveellisten makeuttajien kanssa kannattaa muistaa kohtuus.
Elämän pienet ja suuret nautinnot liittyvät usein kuitenkin syömiseen, hyvään ruokaan ja herkutteluun. Aito, oikea, puhdas ruoka maistuu paremmalta kun vatsa ei ole täynnä myrkkyjä. Tässä meidän poikien viikonlopun jälkiruoka, jossa tässäkin on kyllä sitä saamarin sokeria, mutta irtokarkeille paljon parempi vaihtoehto:
– Tummaa suklaata (sokeria, auts)
– Mulperimarjoja
– Pähkinöitä
– itsetehtyjä raaka taateli-pähkinäpalleroita
– gluteenitonta lakritsia (tässä on sokerisiirappia ja ruokosokeria, mutta ei lisä- ja väriaineita)
IMG_1869

Raakasuklaaherkut valmistuvat myös helposti.

1dl kaakaovoita
1dl kookosöljyä

sulata vesihauteessa ja lisää:

1dl raakakaakaojauhetta
1rkl acavesiirappia tai hunajaa
ripaus merisuolaa

IMG_1902

Tämä on perus raakasuklaa, jonka joukkoon voi sitten maun mukaan lisäillä melkein mitä vain. Itse laitan tässä vaiheessa muottien pohjalle yllätyksiä ja sitten tuon suklaalitkun siihen päälle.
Cashew-pähkinöitä

Cashew-pähkinöitä

Cashewpähkinä, taateli, pähkinävoi, merisuola

Cashewpähkinä, taateli, pähkinävoi, merisuola

Jos oikein överiksi haluaa laittaa, niin lakritsia

Jos oikein överiksi haluaa laittaa, niin lakritsia

IMG_1905
IMG_1907

Pakastimeen pariksi tunniksi ja sitten jääkaappiin. Meidän lapset näitä rakastavat, tottakai noita lakritsiversioita eniten. Sokerihiiret, hah. Tiedän, että olen ollut ja olen edelleen tietyissä lasten ruokavalioasioissa kovinkin tarkka. Tämä sokerin välttäminen on yksi niistä. En kuitenkaan usko, että on sattumaa, että poika Aurinkoinen ja poika Mainio ovat olleet poikkeuksellisen terveitä poikia.

IMG_2760

Avainsanat: , , , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *