Lomaviikon treenit

Koska täällä Sveitsissä lomaillessa olen treenaillut täysin fiiliksen mukaan, ajattelin esitellä millaista on, kun kaksi ”himourheilijaa” lähtee lomalle. Ja nimenomaisesti tämä reissu on ollut ensisijaisesti lomamatka, ei harjoitusleiri, vaikka vähintään puolet mukaanotetuista tavaroista liittyy urheiluun ja päivätkin ovat ohjelmoitu pitkälti vallitsevan kelin (= treeniolosuhteen) ja myös valoisan ajan pituuden mukaisesti. Varsinaista treeniohjelmaa minulla ei loman ajaksi ollut jo pitkälti siitäkin syystä, että en ennakkoon tiennyt yhtään kuinka sopeudun korkealla asumiseen ja urheiluun sekä toisaalta siksi, että halusin tämän reissun tuntuvan kokonaisuudessaan lomalta, jolloin voin tehdä jokaisena päivänä juuri sellaisia asioita kuin sinä päivänä tuntuu hyvältä idealta.

Urheiluvarusteista pakkasin itselleni mukaan ainoastaan juoksukengät (2kpl, toiset tielle, toiset metsään) sekä kävelysauvat ja erimoisia vaatteita sekä juomarepun. Pyörän päätin jättää kotiin, kuten myös muut pyöräilyyn liittyvät varusteet, sillä maastopyöräni on niin surkea kapistus, että en sitä halunut lähteä väkisin tänne Sveitsiin asti rahtaamaan ja maantiepyöräilyyn kelit eivät oikein enää ole otolliset. Lomalla asumme siis n.1800m korkeudessa ja treeneissä on korkeimmillaan käyty n.2500metrissä.

Tältä loman treeniviikko kuitenkin on näyttänyt matkustukseen käytetyn edellisen viikonlopun jälkeen:

Ma 21.10

ap: MTB 1h30min / 27km, HR 134/179, nousumetrit 297m – Paikallisen pyöräkauppiaan lainaamalla upealla 29″ maasturilla leppoisaa ajelua teknisesti helpoilla reiteillä. Hengitys ihmeissään korkeasta ilmanalasta, silmät ja mieli nauttivat aurinkoisesta päivästä ja upeista alppimaisemista.

silvaplana:vuoret

Pyörälenkin aurinkoisia maisemia Silvaplanassa.

ip: Sauvakävely 40min / 4km, HR 122/166, nousumetrit 168m – Kevyt sauvakävely illalla, ”kotikylän” laskettelurinteen alaosassa kiertelyä. Hengitys ja syke hyyyyvin herkässä.

Ti  22.10

ap: Juoksu 45min / 7,5km, HR 142/186, nousumetrit 28m – ”Peruslenkki” aamulla (iltapäivällä shoppailuretki Livignoon), pari kävelypaussia – korkeus teki tehtävänsä ja hengitys kovilla. Iltapäivällä hieman heikko olo, ilmeisesti ”vuoristotautia”, joten päivän ainoaksi treeniksi jäi aamun juoksu.

Ke 23.10

Sauvakävelyvaellus vuorilla 3h25min, 15km, HR 134/186, nousumetrit 773m – Loman ensimmäinen oikea vuoristovaellus. Sisältää testiradan kellotuksen Alp Muntatschin nousussa (28.43min, 3km, HR 179/186), sekä edellisessä blogitekstissä raportoidut kommellukset :) Sadepäivä, mutta siitä huolimatta upeita maisemia ja hieno kokemus!

Edellisessäkin kirjoituksessa vieraillut kosken ylittäjä.

Edellisessäkin kirjoituksessa vieraillut kosken ylittäjä.

To 24.10 

ap: Juoksu 45min / 7,5km, HR 147/168, nousumetrit 49m – ”Peruslenkki” aamulla Samedanin lentokentän ympäri. Edelleen muutamia kävelypausseja lenkin mittaan hengityksen ollessa yhä kovilla korkealla.

ip: Juoksu 25min / 4km, HR 138 /168, nousumetrit 49m – Kevyt iltalenkki jo pimeän tultua. Päivällä välissä shoppailua ja kiertelyä niin St. Moritzissa kuin Italian puolella Chiavennassakin.

kuva-2

Sateisessa Chiavennassa.

Pe 25.10

Sauvakävelyvaellus vuorilla 3h20min, 15km, HR 123/161, nousumetrit 806m – Vaellus Muottas Muraglille. Upea aurinkoinen keli ja teknisesti helpompaa maastoa kuin keskiviikon vaelluksella. Hassu tunne seistä lumisella vuorenhuipulla kesätrikoot ja aluspaita päällä. Mäen päällä palkintona postikorttimaisemat :)

20131025_121819

Muottas Muraglin huipulla.

20131025_121738

Maisemaa Muottas Muraglin huipulta

La 26.10

ap: Juoksu 1h30min, 15km, HR 151/179, nousumetrit 158m – Juoksu Samedanista Celerinan kautta St. Moritziin, St. Moritzin järven ympäri ja takaisin Samedaniin. Menomatkalla St. Moritziin saavuttaessa 10min kestänyt jyrkkä nousu, jossa ainoa kävelyn estänyt tekijä oli edellä juossut sveitsiläispariskunta, joka oli pakko ohittaa ennen mäen huippua. Harvoin tulee juoksenneltua lenkkiä Prada-kaupan näyteikkunaa katsellen tai alla näkyviä maisemia katsellen. Yksi upeimmista juoksulenkeistä, mitä olen koskaan tehnyt, kun hengityskin alkaa jo tottua korkealla oloon. Lenkin maisemia St. Moritzin järveltä voi ihastella myös tekstin ensimmäisessä kuvassa.

IMG_2559

St. Moritzin järveä kiertämässä.

Iltapäivällä auringosta nauttien 2h valokuvausta ja kylän ympäri kävelyä.

Su 27.10

ap: Juoksu 30min, 5,5km, HR 151/172, nousumetrit 49m – Kevyt aamulenkki. Viikon treenit ja runsas jalkalenkkien määrä alkaa tuntua jaloissa, ambittilainenkin vilauttelee yli 50h palautumisaikaa. Ensimmäinen helppo juoksulenkki täällä korkealla. Kroppa alkaa tottua olosuhteisiin ja treeni tuntuu hyvältä.

Iltapäivällä lepoa ja shoippailuretki Livignoon Italian puolelle.

Yhteensä: n.13h treeniä, josta 3h55min juoksua, 7h25min sauvakävelyä ja 1h30min maastopyöräilyä.

Mainio loma- ja treeniviikko takana – toinen vielä edessä :)

Avainsanat: , , , , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (4)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

 • Pasi

  hieno viikko tuntui olevan. Toista täällä meillä vettä sataa ja maanantaiksi on luvassa kovaa myrskyä??

  Vastaa
  • Terhi Martikainen Kirjoittaja

   Jep, hienoa täällä on kyllä! Harmi vaan, ettei tänne saa jäädä asumaan, vaan paluu Suomeen koittaa jo viikonloppuna. On tasamaan turkulainen vähän hämillään kaikista näistä upeista vuorista :)

   Vastaa
  • Terhi Martikainen Kirjoittaja

   Kiitos haasteesta :)
   Vastaan siihen, kunhan tästä lomaltapaluuhässäkästäni selviän!

   Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *