Meillähän on tämä luonto!

”Meillähän on tämä luonto!” -kouluttajamme Tiina Rahkon sanat kirjoitin muistiinpanoihin ensimmäisellä opiskeluviikolla. Tähän samaan olin herännyt itsekin taas viimeisen vuoden aikana, kun Voima-vauvan ansiosta liikuin taas enemmän ulkona. Sen paljon puhuttu pyhä kominaisuusuus: lepo, ruoka ja treeni on saanut neljännen ihan yhtä tärkeän extrasakaran: ulkoilman, luonnon.

Ensimmäisenä koulupäivänä menimme retkelle, Yli-Kiimingin Rekikylään. Parikymmentä toisilleen tuntematonta ihmistä lähdettiin tutustumaan toisiimme. Meidät oli jaettu valmiiksi pienempiin ryhmiin ja jokaisella ryhmällä oli tehtävänsä. Oli tulentekoa, kahvinkeittoa, ruoanlaittoa, dokumentointia ja turvallisuudesta huolehtimista. Miten hienoa että ensimmäinen päivä tapahtui luonnossa luokkatilan sijasta.

Nimien opettelu oli aivan ensimmäisiä tehtäviä. Olen niin samaa mieltä, että se kannattaa ja niiden opetteluun kannattaa nähdä vaivaa. Ihminen on sinulle heti tärkeämpi kun muistat hänen nimensä. Ryhmäytyminen käy nopeammin ja työskentely helpottuu. Erilaiset liikuntaleikit olivat aiheeltaan luontoon liittyviä ja pitivät huolen, ettei kukaan päässyt kylmettymään.

Omaa luontosuhdetta pääsi miettimään erilaisissa tehtävissä.

Mikä vuodenaika olet? Mikä vuodenaika tuntuu sinulle tärkeimmältä?

 • Kevät
 • Kesä
 • Syksy
 • Talvi 

Tykkään kaikista vuodenajoista ja minusta on hienoa että meillä on täällä Suomessa ne kaikki. Tai pitäisikö sanoa pohjois-suomessa, koska minulla talveen ja kevääseen kuuluu ehdottomasti myös lumi. Jos kuitenkin yksi vuoden aika on valittava, on se kevät. On vielä lunta, auringon valoa tulee joka päivä enemmän ja mennään nauttien kohti kesää. Keväthangilla hiihtäminen ja auringosta nauttiminen on ihanaa.

Mikä maisema olet, mikä sinua eniten puhuttelee?

 • Metsä
 • Tunturi
 • Vesistö
 • Pelto, niitty

Taas tuli tunne, ettei halua valita vain yhtä, koska kaikki maisemat koskettavat jotenkin. Valitsin kuitenkin tunturin. Sieltä näkee kauas ja sen voi saavuttaa, päälle kiivetä. Se on kauniin karu, jossa kuitenkin on elämää. Se on se mihin harvemmin pääsee. Muutkin maisemat ovat upeita ja on edelleen suuri rikkaus, että Suomen luonnossa on tätä vaihtelevuutta.

Mitä luonto sinulle merkitsee, mitä se sinulle on?

 • Rauhoittuminen, rentoutuminen
 • Liikuntaa
 • Paikka haastaa itsensä
 • Marjat, sienet, metsästys, kalastus

Tässä en suostu valitsemaan vain yhtä. Luonto itsessään rauhoittaa ja rentouttaa. Minulle se tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia liikuntaan ja myös itsensä haastamiseen urheilussa. Luonto tulee olemaan myös paikka haastaa itsensä monesti itsestään selvissä asioissa kuten nukkuminen ja syöminen. Ennen kaikkea tällä hetkellä luonto merkitsee minulle mahdollisuutta.

Omaa luontosuhdetta kannattaa miettiä ja mukavaa on myös kuulla muiden mietteitä. Tästä sai oman perheenkin kesken mielenkiintoisen keskustelun. 10-vuotiaista toinen löysi heti tärkeiksi vesistöt ja kalastuksen, toinen taas metsät ja itsensä haastamisen. Nyt kun katselen valokuvia toissa kesältä, niin juuri näinhän se on mennyt. Luontosuhteen näkökulmasta toinen pojista on tullut isäänsä ja toinen äitiinsä. Voima-poika pienimmäinen taitaa ottaa ihan oman linjansa kiipeilevänä lintubongarina.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG_6407

Ihmiset hakevat luonnosta eri asioita ja meillä jokaisella on omat syynsä lähteä luontoon. Kaikki eivät sinne kuitenkaan jostain syystä lähde, vaikka kukaan tuskin kiistää luonnon rentouttavaa ja rauhoittavaa vaikutusta. Vähän sama asia, kuin että jokainen tietää että pitäisi liikkua, mutta miksi se lähteminen on monelle niin vaikeaa. Pitää vain etsiä, kokeilla ja löytää. Se oma tapa liikkua. Se oma tapa olla luonnossa. Vanhempana heräsin juuri tähän, että lapseni tosiaan viihtyvät luonnossa eri syistä, eivätkä ne ehkä ole aina samoja syitä kuin minulla. Siksi omaa luontosuhdettaan kannattaakin rohkeasti avartaa ja nähdä lasten kanssa luonnon monet mahdollisuudet. Jos joku ei tykkää olla ulkona, on löydettävä joku häntä kiinnostava asia luonnosta, minkä vuoksi hän palaa halusta lähteä tekemään tuota asiaa. Ulkoilu on siinä sitten se sivuseikka. Meillähän on tämä luonto, jossa voi tosiaan tehdä vaikka mitä.

Avainsanat:

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *