Miten puen vauvan pakkaseen?

”Paukuttaa, paukuttaa, pakkanen paukuttaa..”

Melkoiset tammikuun pakkaset paukkuvatkin.

Lasten pukeutuminen aiheuttaa monille päänvaivaa ja ajattelinkin nyt kirjoittaa hieman aiheesta. Oikein pukeutuminen opitaan lapsena. Mitä nuorempana, sitä parempi. Tämän vuoksi kannattaa opetella pukemaan jo pieni vauva oikein. Kerrospukeutumaan oikeisiin materiaaleihin. Samat perusopit pätevät kaikenikäisten pukeutumiseen, vauvasta vaariin.

1. LÄMPÖÄ SÄÄTELEVÄ ALUSKERROS

Kyllä, vauvakin tarvitsee aluskerraston. Vauva on vaunuissa paikallaan, joten aluskerraston tulee olla nimenomaan villainen lämpökerrasto. Joko kokohaalari tai villabody/-paita ja villahousut. Nämä puetaan siis suoraan iholle, ei puuvillaisten sisävaatteiden päälle.

Usein kuulee sanottavan: ”Eihän vauva hikoile, kun on vain paikallaan vaunuissa. Ei hän mitään kerrastoa tarvitse.”

– Vauva tarvitsee sopivan lämpimyyden. Jos alimmaisena on puuvillavaatteet ja vauvalle tuleekin liian kuuma ja paita kastuu. Tai vaippa ei pidäkään ja pissa kastelee housut. Märkä puuvilla on hyvin epämiellyttävä ihoa vasten, toisin kuin merinovilla. Merinovilla lämmittää myös kosteana.

Myös autoillessa, kun vauva on pakattuna turvakaukaloon. Jos välillä ollaan kylmässä ja välillä lämpimässä, myös vauvan lämpimyys vaihtelee. Merinovillainen alusasu on yllättävän viisas säätelyssään ja olo on miellyttävä.

Usein kuulee sanottavan: ”Meidän lapsi on niin kuumaverinen, ettei hän mitään villapukua tarvitse.”

– Kuumaverinen on usein hikoileva. Puuvillainen aluskerrasto kastuu ja paita on märkä. Vaarallinen yhdistelmä: märkä paita ja kylmä ilma. Tekninen keinokuituinen aluskerrasto on ok paljon hikoilevalle, jos aktiivisuustaso ei vaihtele niin paljon, että ensin hikoillaan märäksi ja sitten palellaan paikoillaan. Ohut merinovilla suoraan iholle laitettuna, on oikeasti ihan päällikköjuttu. Myös kuumaveriselle. Hän vain sitten laittaa vähemmän välikerroksia.

Jalkaan villasukat, käsiin villalapaset ja päähän villainen kypärälakki.

Meillä on Voimalla tällä hetkellä yksi merinovillainen alushaalari, yksi villabody ja yhdet villahousut. Totesin tuon Polarn o Pyretin villahaalarin niin huipuksi, että ostin alennusmyynnistä kaksi vastaavaa lisää seuraavaa kokoa. Näillä pärjätään varmasti tämä talvi ja kevät. On kyllä kesäkäytössäkin aivan toimiva. Sukkina on käytetty oikeastaan vain villasukkia. Näitä on kirppareilla tarjolla erittäin edullisesti ja suurin osa lähes käyttämättömiä.

2. LÄMMITTÄVÄ VÄLIKERROS

Aluskerraston päälle puetaan lämmittävä välikerros. Villahaalari tai villapaita ja -housut. Myös fleece on toimiva, mutta mielummin suosin tässäkin kerroksessa luonnollisempaa villaa.

Voiman Ruskovillan villahaalari on terällinen, mutta olen pukenut vielä sen alle lämpimät huovutetut villatöppöset.

3. SUOJAAVA ULKOKERROS

Vauva matkustaa yleensä hyvin suojaavissa vaunuissa, joten ulkoilupuvun ei tarvitse olla täysin tuulen- ja vedenpitävä kalvollinen puku. Lämmittävä ja hengittävä ovat tärkeämpiä argumentteja. Lopuksi vauva sujautetaan makuupussiin ja vaunun koppaan lampaantaljan päälle.

Voimalla on pakkasilla Columbian untuvahaalari. Lauhemmilla keleillä olen käyttänyt pörröistä karhupukua, mikä on ikäänkuin toinen välikerros. Makuupussissa on vahva päällyskangas ja lämmin fleecevuori. Vaunuissa on kunnollinen vaunukoppa.

Vaunukoppa ja makuupussi ovat kerrospukeutumisen suojakerros.

Vaunukoppa ja makuupussi ovat kerrospukeutumisen suojakerros.

Perusajatuksena siis, että 1. ja 2. kerrokset ovat aina samanlaiset. 3.kerrokset eli suojakerrokset valitaan sitten sään mukaan. Kun mennään kevättä ja kesää kohti kelien lämmetessä, voi vauvan sujauttaa makuupussiin myös pelkästään kahdessa villapuvussa, ilman varsinaista ulkohaalaria.

Tärkeintä ulkoilupukeutumisessa ei siis ole se päällimmäinen haalari, eikä välikerroksen villapuku, vaan se mikä on lähimpänä ihoa: aluskerrasto. Tämä ei tunnu todellakaan olevan selvää läheskään kaikille. Satsataan huippuhyviin haalareihin, mutta sitten ei raskita ostaa aluskerrastoa. Tai sitten nähdään niiden käyttö vaikeana. Kun opetetaan jo vauva siihen, että uloslähtiessä puuvillaiset sisävaatteet vaihdetaan kerrastoon, on asia itsestään selvä koko loppuelämän ajan. Pysyy nuhat, flunssat ja korvatulehduksetkin varmasti helpommin poissa.

Jos kuitenkin oman lapsesi vauva-aika on jo ohitse, etkä voi totuttelua aloittaa jo vauvana, koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä.

Usein kuulee sanottavan: ”Mutta kun ei se suostu sitä kerrastoa laittamaan päälle.”

Niin mutta kun sinä olet sen vanhempi ja voit vaikka pakottaa sen kerraston sille päälle.

Usein kuulee sanottavan: ”Mutta eihän ne ala siellä päiväkodissa niitä kerrastoja vaihtamaan.”

Kyllä ne vain alkaa, kun niitä opettaa ja vaatii. Kokemusta on meidän isompien poikien tarha-ajalta. Lisäksi nyt on saatavana niin hyvännäköisiä alusasuja, että ne eivät edes näytä alusasuilta. Niitä voi käyttää ihan normaaleina vaatteina. Meillä pojat myös pukevat usein kouluun kerrastopaidan päälle t-paidan.

Tässä vielä video youtube -kanavaltani, jossa Voima-vauvan kanssa näytämme vielä tiiviistetysti pukeutumisen pakkaskelille.

 

Jos olet sitä mieltä, että juttu voisi olla hyödyllinen lukea muillekin. Jaa ihmeessä eteenpäin.

 

Avainsanat: , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *