Onnellinen Ruumiillinen Väsymys

Jouluna tuli sopivasti pari päivää totaalitaukoa liikunnasta ja vielä tapaninpäivänä oli olo, että mitähän seuraavaksi tekisi. Jotenkin niin laiskotti, eikä tehnyt mieli tehdä mitään. Sohva kutsui. Tämä oli aivan oikeasti ensimmäinen kerta sen jälkeen kun CrossFitin aloitin, että menin salille vähän pakosta. Ettei oikein huvittanut. Tiesin kuitenkin, että tuo laiskotus olo johtui nimenomaan siitä, että oli vain löhöillyt pari päivää.

Tapaninpäivän jumppana oli ”Murph”:

1mile Run (1,6km juoksu)

100 pull ups (leukaa)

200 push ups (punnerrusta)

300 squats (kyykkyä)

1mile Run (1,6km juoksu)

Toistot sai jakaa haluamallaan tavalla. Tein juoksun jälkeen ensin leukoja ja punnerruksia 5 toiston seteissä, että sain kaikki leuat tehtyä. Sitten vuorottelin kyykkyjä ja punnerruksia, niin että punnerruksia 5 ja kyykkyjä 10-20. Pahinta oli kyllä nuo punnerrukset. Lopun juoksu ei kyllä lähtenyt millään, se oli enemmänkin palauttavaa lönkyttelyä kuin kunnollinen loppukiri aikaa vastaan. Pääsin kuitenkin tavoitteeseen. Aikaraja oli tunti ja käytin tähän 58:34. Tärkeämpi tavoite oli kuitenkin se, että väsynyt ja löysä olo lähtee kiitämään ja saisi vähän energiaa tilalle. Sekin tavoite täyttyi.

Lauantaina pääsinkin jo töiden makuun alennusmyynti hurlumheissä. Olin ajatellut käydä töiden jälkeen kevyellä juoksulenkillä, mutta jotenkin pakkanen veti mielummin sisätiloihin. Menin Siilojen homegymille ja tein:

10min crosstrainer / 10min soutu / 10min kuntopyörä / 100 hyppynaruhyppyä, jonka jälkeen tuntui ettei mikään pidä minua pois juoksulenkiltä. Nopea vaatteiden lisäys ja pakkaseen pinkomaan. Juoksin 20minuuttia ja nautin pakkasesta, nautin ulkoilmasta. Jos lenkille lähtö tuntuu seuraavan kerran vaikealta ja keksit tekosyitä (esim. pakkanen), kokeile vaikka tätä:

10minuutin AMRAP (niin monta toistoa kuin ehdit 10 minuutin aikana):

10 kyykkyä/10vatsaa/10punnerrusta

Miltä tuntuu? Olisiko sittenkin mahtava jatkaa vielä tätä hyvänolon tunnetta ja lähteä sinne lenkille? Jos ei, niin ei huolta. Liikuitpahan ainakin 10minuuttia, ei se hukkaan mennyt.

Liikkumisen aiheuttama hyvän olon tunne on huikea. Miten asia, joka kuluttaa energiaa, voikin antaa sitä niin paljon samaan aikaan takaisin. Olen koukussa tuohon hyvänolon tunteeseen. Olen liikkunut nyt säännöllisesti kaksi ja puoli vuotta lähes päivittäin. Siksi kahdenkin päivän liikuntatauko iskee vierotusoireet päälle. Jotka onneksi on hoidettavissa liikunnalla, ulkoilulla ja hikoilulla. Toivottavasti sinä, joka et vielä ole riippuvainen liikunnasta, saisit kokea sen hyvän olon tunteen ja koukuttuisit.

Sattumalta katsoin Yleltä ohjelmia Kahden Polven Treffit, joissa vanhemmat ihmiset antavat vinkkejä nuoremmille. Jaakko Kolmonen kertoo terveellisestä elämästä. Yksi lause jäi sieltä mieleen erityisesti:

”Työnteolla saatiin onnellinen ruumillinen väsymys…”

Aikaisemmin tehtiin fyysistä työtä enemmän. Nyt kun tuota samaa ruumillista väsymystä ei monikaan työllä saa, on se hankittava jotenkin muuten, liikkumalla. Urheilu tekee juuri tuon, aiheuttaa uskomattoman onnellisen ruumillisen väsymyksen. Tapaninpäivän Murphyn jälkeen olen ollut todella jumissa, paidan pukeminen ja riisuminenkin on yhtä tuskaa, onnellista tuskaa.

Toisessa ohjelmassa voimistelun olympiamitalisti 81-vuotias Martti Mansikka kertoo mitä huipulle pääsy vaati ja mitä urheilu merkitsee hänelle tänään.

”Salissa oltiin samaa perhettä” (Martti Mansikka)

Ohjelmat kestävät vain noin 5 minuuttia ja niitä löytyy Yle Areenasta useita. Olen katsonut vasta nuo kaksi, mutta aion kyllä katsoa loputkin. Niin viisaita ajatuksia. Perusasioita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Punaposkinen lapsi, pää hiestä märkänä. Tämä näky tekee minutkin aina onnelliseksi. Toinen treenaa taustalla käsilläkävelyä.

 

 

Avainsanat: ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *