Raskauden vaikutus kehonkoostumukseen ja suorituskykyyn

Usein raskauden jälkeen tutkitaan sitä omaa kroppaa ja sen toipumista kilojen ja peilikuvan kautta. Tai sen mukaan miten vanhat farkut menevät jalkaan. Itse olen miettinyt omaa palautumista enemmän myös liikunnan ja fyysisen suorituskyvyn kautta. Käyn tässä nyt läpi sekä kehonkoostumusta, että fyysisiä ominaisuuksia.

Mitä tapahtui minun painolle ja kehonkoostumukselle vuodessa?

FullSizeRender

Helmikuussa 2015 ennen raskautta.

Kävin Inbody kehonkoostumusanalyysissä juuri ennen raskaaksi tulemista 20.2.2015 sekä vuosi sen jälkeen 15.2.2016 eli kolme kuukautta synnytyksen jälkeen.

Pituus 170cm

Paino 60,5kg > 65kg

Painoindeksi 20,9 > 22,5

Rasvaprosentti 13,1 > 19,3

Lihasmassa 29,4kg > 29,3kg

Viskeraalirasva 30,6 > 53,4

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lokakuussa, pari viikkoa ennen Voiman syntymää.

Raskauden aikana paino nousi heti ensimmäisiltä viikoilta tasaisesti ja viimeisimmässä neuvolassa painoin 76,4kg eli lähtöpainoon tuli lisää 16kg. 2kk synnytyksestä jälkitarkastuksessa painoin tuon 65kg, mutta en nyt pysty varmaksi sanomaan montako kiloa niin sanotusti jäi laitokselle ja montako kiloa putosi noiden kahden kuukauden aikana. Nyt 5kk synnytyksen jälkeen paino taitaa olla aikalailla tuon saman 65kg.

Lihasmassa pysyi lähes samana raskauden aikana eli voimaharjoittelun jatkaminen oman kunnon mukaan oli todella kannattavaa. Jos olisin tyytynyt vain lenkkeilyyn luulen että lihasmassaa olisi kyllä kadonnut vuoden aikana. Raskaus toi siis minulle viisi kiloa lisää rasvaa, mikä on vain hyvä asia imetyksen takaamiseksi. Painoindeksi, rasvaprosentti ja viskeraalisen rasvan määrä ovat nyt edelleen hyvinkin normaalit, eikä tarvetta painonpudotukselle ole, mikäli en mahdollisissa painonnostokisoissa halua alle 63kg sarjaan.

Vaikka lihasmassaa ei raskaus vuoden aikana lähtenytkään ja painoa on tuo kohtuulliset 5kg enemmän, niin fyysiset ominaisuudet ja suorituskyky on kyllä kaukana siitä mitä se oli vuosi sitten.

CrossFitissa harjoitetaan 10 fyysistä ominaisuutta: hapenottokyky, lihaskestävyys, maksimivoima, liikkuvuus, nopeus, nopeuskestävyys, koordinaatio, liiketarkkuus, ketteryys ja tasapaino.  

Hapenottokyky kärsi näistä ominaisuuksista raskausaikana vähiten, koska peruskestävyys sykealueella tuli kuitenkin liikuttua koko vuosi säännöllisesti. Raskausaikana veren ja verisolujen määrän kasvun vuoksi hapenottokykyä parantava liikunta onkin erityisen järkevää. Reippaat pitkäkestoiset kävelylenkit onnistuvat helposti ja melko nopeasti pystyin myös juoksemaan tunnin lenkin. Nimenomaan hapenottokyvyn kannalta. Juoksun kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana raskauden jälkeen. Juoksu ei todellakaan ole vain hapenottokykyä, vaan hyvin pitkälti myös tekniikkaa ja erityisesti keskivartalon kannatusta ja hallintaa. Salin ohjelmoinnissa alkoi sopivasti peruskuntokausi, kun 3kk synnytyksen jälkeen palailin päivän treeneihin. Sain sopivan pehmeän laskun ja olen hyvin voinut muokkailla treenejä myös vaunulenkeiksi ja hiihtoon.

Maksimivoima putosi merkittävästi. Aikalailla puolet pienemmillä painoilla olen tehnyt nämä ensimmäiset kuukaudet esimerkiksi kyykkyjä, kuin mitä maksimipainot ovat. Mielenkiintoista katsoa, milloin vanhat voimatasot saavutetaan. Toisaalta sarjapainot, esimerkiksi 5-10 toiston sarjat ovat isoja suhteessa tämän hetkiseen ykkösmaksimiin. Lihaskestävyys on kohtuullisessa kunnossa.

Liikkuvuus kaipaa päivittäistä treeniä. Liikkuvuusongelmat tulivat esiin enemmänkin synnytyksen jälkeen. Kasvava vatsa vaikutti väistämättä ryhtiin, joka painui kasaan. Vauvan kantaminen ja imettäminen huonontavat ryhtiä entisestään. Liikkuvuuden haasteet ovat tällä hetkellä lähinnä ylävartalossa, rintarangassa ja myös lonkan alueella. Kyykkyasento ja esimerkiksi valakyykky onnistuvat hyvin.

Nopeus ja ketteryys. En pysynyt lasten hippaleikeissä mukana. Että niin nopea. Eikä lattialta ylös nouseminen kovin ketterää aluksi ollut. Nopeuteen vaikuttaa oleellisesti koordinaatioliiketarkkuus ja yleensä kehonhallinta.

Keskivartalo oli aluksi aivan hukassa ja nyt sen kyllä ymmärtää, miten kaikki lähtee keskivartalon hallinnasta ja voimasta. Esimerkiksi leuanveto on hyvin pitkälle keskivartalon hallintaa, ei vain käsivoimaa. Pystyin tekemään kippileukoja vielä raskauden loppuvaiheessa ja ajattelin, että kylläpä ne sitten ovat varmaan keveitä kun maha lähtee. Toiveajattelua. Rengassoudusta piti lähteä uudestaan rakentamaan. Ensimmäiset burbeeyritykset ja ylipäätään vatsallaan oleminen oli järkytys. Tuntui että vatsasta oli kadonnut tunto kokonaan. Boxihypyt pelottavat ja ensimmäiset hypyt piti tehdä 20kg levypainolle. Tuplanarut sentään kulkivat entiseen malliin.

Painonnosto lähti tauon jälkeen yllättävän mukavasti liikkeelle ja olen kyllä nauttinut tekemisestä. Pidän painot maltillisina ja oppimaan koko ajan teknisesti paremmaksi. Tässä pari videota ensimmäisistä painonnostotreeneistä 2 kuukautta synnytyksen jälkeen:

Ja tässä 3kuukautta synnytyksen jälkeen:

Tasapainon kanssa oli tottakai alkuun tekemistä, kun yhtäkkiä pallo katoaa edestä. Sitä vuoden aikana tottui pikkuhiljaa kasvavan vatsan kanssa liikkumaan ja tuntemaan oman kropan. Sitten se onkin yksi hetki, kun vauva on sieltä pihalla ja tilalla vain tunnotonta löllöä. Vähemmästäkin on sekä kroppa että mieli ihmeissään. Vaikka nyt puhutaankin fyysisistä ominaisuuksista, niin kyllähän tuo tasapaino kuvaa hyvin myös niitä psyykkisiä ja henkisiä ominaisuuksia mitä CrossFit kehittää. Onnellisuus ja yleinen tasapaino elämässä on kyllä nyt iskussa.

Tällä hetkellä fiilikset on, kuin olisi aloittanut koko CrossFit harjoittelun uudestaan alusta ja alussahan kehitys on aina onneksi nopeaa. Motivaatiota riittää ja onnistumisia tulee nyt lähes joka treenissä.  Muscle-up tuntui kaukaiselta haaveelta kun helmikuussa progressioita kokeilin, mutta viime viikolla sain niitä tehtyä. Kippileukojakin meni maanantaina 11 putkeen ja thruster ykkönen tuli 55kg jääden vain 5kg ennätyksestä. Käsilläkävely ja HSPUt ovat ihan yhtä vaikeita kuin ennenkin, valitettavasti mitään ihmeellistä oppimisreaktiota ei raskauden ja levon aikana ole tapahtunut. Kilpailuhenkisyys ei ole kadonnut mihinkään, nyt päivän treeneissä on paljon naisia niin sanotusti samoilla kalkkiviivoilla ja sieltä saa vähän lisäbuustia: ”kun tuo niin minäkin!” Ja teinhän minä Openeistakin neljä ensimmäistä lajia. Ainoastaan viimeinen jäi mökkireissun vuoksi välistä.

Synnytyksen jälkeiset 2kk jälkitarkastukseen asti liikuin todella kevyesti, lähinnä kävelyä ja liikkuvuusharjoittelua. Oli ihana vain pesiytyä ensimmäiset viikot kaikessa rauhassa vauvan kanssa sänkyyn tai sohvan nurkkaan ja antaa kropan palautua. Näiden löhöilyjen välissä oli myös ihanaa päästä vähän liikkeelle ulkoilemaan ja jumppailla kevyesti imetysjumeja auki. Nyt olen siis käynyt 3kk ajan vaihtelevasti 3-5 kertaa viikossa salilla tai tehnyt vastaavan treenin kotona tai kotisalilla.

Raskaus kestää 9kuukautta + 2 kuukauden toipuminen eli yhteensä 11kuukautta. Eikö se olisi silloin realistinen tavoite, että olisi samassa kunnossa kuin ennen raskautta, 11 kuukautta synnytyksen jälkeen?  Tällä hetkellä tuntuu sopivalta tavoitteelta.

Avainsanat: ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *