Raskausviikot 9-12

IMG_4183

Raskauden kolmas kuukausi. Väsymys ja huono olo jatkuivat. Turhautuminen kun ei jaksa tehdä mitään. Aamulla on huono olo. Aamupalasta saa hyvän olon ja töissä menee 6 tunnin päivä ihan mukavasti. Sen jälkeen taas niin poikki, ettei ainakaan suoraan salille kykene. Sohva kutsui melko monesti treenin sijaan.

Illalla uni tuli viimeistään yhdeksältä, jopa kahdeksalta. Siitä sitten kymmenen tuntia aamukuuteen.

Ruokavalio pääosin terveellinen, mutta aivan liikaa, aivan liikaa herkkuja. Pulla päivässä, vähintään. Liikkumattomuus, vetämätön olo, ruokkivat syömään myös huonosti. Vaikka ihan tasan tarkkaan tiedän, ettei pitäisi ja se huonontaa vain oloa, niin en kertakaikkiaan vain ole pystynyt olemaan syömättä roskaa. Oikea, terveellinen puhdas ruokakin on maistunut entiseen malliin, mutta siihen vielä muut herkut päälle. Pakko syödä 2-3 tunnin välein, että huono olo pysyy poissa. Kiloja on kertynyt sen verran, että niiden perusteella voisin jo synnyttää viisikiloisen vauvan. Vähemmän liikuntaa ja liikaa huonoa ruokaa, ei hyvä aineenvaihdunnalle. Maha on jumissa. Kakka ei tule. Väsyttää. Pää on jumissa. Valitsen sohvan mielummin kuin salin. Jäätelön mielummin kuin juoksulenkin. Vituttaa, itkettää, maha kasvaa, perse leviää, turvottaa, naama kukkii. Ja edelleenkään se kakka ei tule. Kierre on valmis.

Nyt ymmärrän vielä entistäkin paremmin kokonaisuuden merkityksen. Miten kaiken pitää olla balanssissa, jotta jaksaa liikkua, syödä terveellisesti ja nukkua riittävästi. Väsymys voi vain jostain syystä olla niin väsyttävää, että se vie muutkin elämän palikat hetkeksi pois raiteiltaan. Ajatus siitä, että jos väsymys vaan jatkuisi ja jatkuisi oli kamala. Yritin kuitenkin ajatella positiivisesti, että kohta, ihan kohta se helpottaa.

Vapaapäivinä oli ihanaa. Aamupalan jälkeen salille, sitten lounaalle ja päiväunille. Nämä päivät olivat mahtavia. Liikkuminen, hikoilu, nauttiminen, se oli se päivän työ. Ja kakkakin tuli viimein :)

Pahimmat raskausoireet siis ensimmäisellä kolmaneksella: huono olo, väsymys ja ummetus. Huono olo poistuu syömällä, väsymys ei poistu edes nukkumalla ja ummetukseen ei ainakaan auta vähentynyt liikunta, sokeri ja vehnäjauhoherkut.

Tässä treenipäiväkirjaa menneiltä viikoilta. Kyllähän tuossa jotain liikettä on, mutta aiempaan aktiiviseen 5-9 kertaa viikossa tapahtuvaan urheiluun, ero on huomattava.

RASKAUSVIIKKO 9:

ma: lepo

ti: lepo

ke: 60min juoksu, 8km

to: CrossFit. Upperbody strenght: 5 rounds, 10 x penkkipunnerrus 30kg + 10 x rengassoutu

pe: lepo

la: CrossFit.

Etukyykky 1×7 45kg 4×7 50kg

Samuli Mansikan hero wod, 8 rounds for time:

10 Mountain Climbers (per leg)

10 Toes to Bar

10 Weighted Box-Step ups

Finisher: 9 Wall Climbs, 1 Rope Climb

Toes to Bar eli varpaat tankoon liike ei tunnu vatsalihaksissa enää kovin hyvältä, joten korvasin sen ”hyvää huomenta” liikkeellä 15kg tangolla.

Vatsalihaksissa ei ole oikein enää mitään pitoa ja wall climbiin kiipeäminen jopa pelottaa. Syke nousi, mutta hyvältä tuntui. Monen viikon huilailun jälkeen sain taas juonen päästä kiinni ja tämähän tuntui ihan oikealta metconilta. Itkuhan siinä meinasi tulla kesken jumpan. Tätä, juuri tätä oli ollut ikävä.

su: lasten kanssa pesäpalloa

 

RASKAUSVIIKKO 10:

ma: vapaauinti 1000m

ti: lepo

ke: lepo

to: CrossFit.

Upperbody strenght: 5 rounds, 10 x penkkipunnerrus 35kg + 10 x rengassoutu

EasyPaceCardio 2 kierrosta, pk-sykkeillä:

4 kick to handstand
5 shoulder press
6 ohs
7 good morning
8 pull ups / ring row
9 wall balls
10 box jumps, askeltamalla

Tässä olisi ollut raakatempauksia, mutta muutin ne pystypunnerrukseen. Tempauksessa tangon vieminen lantiolle ei tunnu hyvältä, joten en ole tehnyt liikettä ollenkaan enää. TTB vaihdoin taas Good morning liikkeeseen. Suoria vatsalihasliikkeitä en enää tee ja selkälihasten vahvistaminen+ylläpito on nyt tärkeämpää. Leuanvetoja tein ekan kierroksen, mutta niissäkin vatsalihakset aktivoituvat epämiellyttävästi, joten vaihdoin rengassoutuun toiselle kierrokselle. Box hypyt tein askeltamalla, jotta syke pysyi matalalla.

pe: lepo

la: lepo

su: lepo

 

RASKAUSVIIKKO 11:

ma: CrossFit.

Partner Jack, pareittain AMRAP 20

10 push press 35kg

10 kb swing 16kg

10 box jump

Tehtiin Nannan kanssa yhteensä 13 kierrosta + 9 toistoa. Viisi toistoa aina putkeen ja sitten vaihto. Boxit askeltamalla. Sykkeet oli taas varmasti melko kovat, mutta hyvin jaksoi. Parimetconeissa on aina hyvä fiilis!

ti: lepo

ke: CrossFit.

Takakyykyt 1×5 55kg 4×5 65kg

EasyPaceCardio, pk-sykkeellä, 2 kierrosta

400m run

5 box askellusta

5 snatch balance

5 ohs

5 shoulder press

5 push press

5 split jerk

Tässä oli tempauksia ja rivejä, mutta korvasin niitä muilla liikkeillä. Nämä EasyPaceCardiot ovat olleet juuri sopivia treenejä. Pidetään syke alhaalla ja liikkeet tehdään pelkällä 15kg tangolla.

to: vapaauinti 750m

pe: CrossFit. Eka aamu kun heräsin kuudelta ja olo oli niin mainio, että päätin lähteä klo 7 aamutreeniin!

Etukyykky 5×5 55kg

Row 500m for time. Aika 1:53, ei kummoinen, mutta taas oli tunteet pinnassa, tämä on niin parasta! Kaksi minuuttia sopivasti kurjuutta tuo onnen tunteen koko päiväksi!

la: air yoga, ilmajoogaa. Oli tosi kivaa, pystyin tekemään melkein kaikki liikkeet ja venytti niin makeasti.

su: lepo

 

RASKAUSVIIKKO 12:

ma: CrossFit. Takakyykky 5×10 35kg

ti: lepo

ke: polkujuoksu 45min Nallikarin metsissä ja rantapoluilla.

to: lepo

pe: reipas kävelylenkki 60min

la: lepo

su: lepo

Eli viikko 11 lopulla alkoi helpottaa. Viikko 12 meni rauhalliseen tahtiin, kun salin ohjelmoinnissa oli kevyt viikko ja sitten oltiinkin loppuviikko reissussa.

Muutenkin tuo salin ohjelmointi on nyt ollut aika sopiva ja sovellettavissa hyvin raskaana olevalle. Menossa on pidempi kyykkyohjelma, josta olen hyvin voinut tehdä vielä kohtuullisilla painoilla 10, 7 ja 5 toiston sarjoja. Kolmoset olen korvannut pidemmillä sarjoilla ja keskittynyt tekniikkaan pienemmillä painoilla. Rankkoja metconeita ei ole nyt edes ohjelmoinnissa ollut, vaan mukavia jumppia peruskuntosykkeillä.

Vaikeaa se tosin on ollut löytää se rasituksen taso, millä pystyy ja uskaltaa treenata. Tuntuu turhauttavalta ja tylsältä, että pitäisi tehdä kevyesti, eikä mikään saisi tuntua pahalta. Luotan kuitenkin päivä päivältä enemmän siihen, että tunnen itseni, tunnen kroppani ja tiedän mikä sille ja vatsassa kasvavalle vauvalle on hyväksi. Kaipaan kunnon treeniä, muutakin kuin rauhallisia kävelylenkkejä, uintia tai mammajoogaa.

Avainsanat: , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *