Ravitsemustieteen perusopinnot

Aloitin syyskuussa ravitsemustieteen perusopinnot avoimessa yliopistossa. Opinnot toteuttaa Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston yhteistyöoppilaitos Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto. Tavoitteena on suorittaa 25 opintopistettä vuoden 2015 loppuun mennessä. Opiskelu on monimuoto-opintoja eli luentoja, harjoituksia ja verkko-opintoja.

Opintojen kuvauksessa kerrotaan näin:

”Ravitsemustiede tarkastelee ravitsemuksen merkitystä terveyden edistämisessä ja sairauksien hoidossa sekä tutkii ruoan merkitystä hyvinvoinnin osatekijänä. Ravitsemustieteen perusteisiin kuuluvat myös elintarviketuntemus ja tieto eri elintarvikkeiden merkityksestä ravinnon lähteenä. Opintojen tavoitteena on antaa valmiudet ymmärtää ravitsemuksen merkitys terveyden ylläpitäjänä sekä yksilö- että väestötasolla.”

Itsellä opiskelun motivaationa on kasvanut kiinnostus ravitsemukseen ja juurikin noihin edellämainittuihin asioihin.

Meillä on nyt ollut syys-lokakuun aikana johdantoluento ja lisäksi kaksi luentoa ja yksi harjoitus ravitsemustieteen perusteet (3op) opintojaksosta. Johdantoluennolla kerrottiin yleisesti opiskelusta, opintojen suunnittelusta, käsitteistä ja opintokokonaisuudesta. Opintojaksojen suorittaminen vaatii opiskelijalta kohtuullisen paljon töitä ja melko moni kokonaisuus luokiteltiin työlääksi ja haastavaksi. Kalenteriin on aikataulutettava tietyt ajat lukemiselle ja opiskelulle, koska arki on ollut melko kiireistä tähänkin asti, ilman näitä opintojakin.

Parasta tässä opiskelussa on se, että on kiinnostunut opiskeltavasta aiheesta. Toisaalta oma, hyvinkin kriittinen suhtautuminen esimerkiksi suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, tuo tähän ihan oman hohtonsa ja mielenkiinnon. Luentomonisteiden reunat täyttyvät ajatuksista ja kysymyksistä, joten tämä todellakin on ollut kaikkea muuta kuin tylsää.

Erilaisia ruokavalioita ja suosituksia tulee esiin joka suunnasta. Minullakin on omani. En kuitenkaan ole osannut ihmeemmin perustella omia valintojani. Ajatuksena on, että pystyisin perustellusti esittämään omat mielipiteet ravinnon vaikutuksesta hyvinvointiin ja viedä niitä ajatuksia tulevaisuudessa eteenpäin.

En opiskele opintopisteitä suorittaakseni, vaan itseä, ajatuksia ja osaamistani kehittäkseni. Minulle se on juuri näitä ajatuksia ja kysymyksiä, joita luennoilla monisteen reunaan ja vihkoon kirjoittelen.

Ensimmäisellä luennolla jäin pohtimaan:

– Eri maiden ravitsemussuositukset? Miten ne poikkeavat suomalaisista ravitsemussuosituksista?

– Milloin tehty ensimmäiset ravitsemussuositukset? Mihin ne perustuvat? Mikä merkitys elintarviketeollisuudella on ravitsemussuositusten muotoutumiseen?

– Rasvan saantisuositukset. Milloin alkoi margariinien valmistus? Milloin kolesterolia alettiin mittaamaan? Milloin tuli rasvakammo?

– Vähärasvainen= käsitelty, jalostettu, poistettu rasva korjataan jollain muulla. Mikä merkitys tällä muulla onkaan hyvinvointiin?

– Jos ruokavalio koostuu tällä hetkellä sokerista, valkoisesta vehnästä ja eineksistä, ehkä ravitsemussuositukset eivät olekaan niin huono asia. Ne ovat askel parempaan suuntaan, jos lähtökohta on todella huono.

– Suositellaan käyttämään tyydyttymätöntä rasvaa. Eikö tyydyttymätön ole myös tyytymätön. Tyydyttynyt rasva on suositusten mukaan se huono rasva. Eikö tyydyttynyt ole yleensä myös tyytyväinen? Miksi ihmisen keho haluaisi olla tyytymätön?

Lomalukemisena minulla on Ravitsemustieteen kirja. Pojilla työnalla on kertotaulujen harjoittelu. Armaksen kanssa tänään opiskeltiin kakkosen kertotaulua simpukoiden avulla. Oppimisympäristön suhteen ei valittamista.

-hanna-

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avainsanat: ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *