Sauna

Lomalla ja mökillä yksi parhaista asioista on sauna. Savusauna järven rannalla. Ensin vähän puusavottaa liiterin suuntaan, jotta on jatkossakin millä lämmittää. Koko perheen erinomainen yhteinen harrastus ja sopivaa treeniä. Samalla opettelimme tunnistamaan puulajeja: koivua ja leppää.

Sitten saunan lämmitykseen. Puut kuskataan aikamoista rallia kärryillä liiteristä saunalle.

Suoritetetaan valmistavat toimenpiteet: kannetaan vedet saunaan ja laitetaan saunalimsat pikkukatiskaan järveen viilenemään. Jyväskylän kaupunkireissulta ostettiin ihania luomulimsoja kivasta Ekolo kaupasta ja minä löysin kesäisen kukkasormuksen kivasta pikkuputiikista Wishwearista. Paikalliset kivijalkakaupat vetävät puoleensa. Tutustumisen arvoinen paikka Jyväskylässä on myös Katriinan Kauppa. Ostimme mm. raakamaitoa, luomu kananmunia ja kirnuvoita. Muurinpohjalättyjä tiedossa lähipäivinä…

 Veljekset täyttämässä saunan pesää. Toinen tuo puita ja toinen asettelee ne tarkasti paikoilleen. Tuohta pitää muistaa pistää reilusti, että äiti saa saunan varmasti syttymään yhdellä tulitikulla. 

Syttyihän se. Ja helposti yhdellä tikulla.

Aikaahan tässä menee sitten useampi tunti, ennen kuin päästään saunomaan. Onneksi lomalla ei ole kiire ja mökillä keksii kaikkea hauskaa tekemistä, mistä taitaa ollakin niin paljon kertomista, että teen siitä ihan oman kirjoituksen. 

 
Ehtii ”rauhassa” huussissa lukemaan vaikka
Lucky Lukea…

Kun viimeinenkin hiillos saunasta on sammunut, häkälöylyt heitetty ja enimmät noet lauteilta pesty, päästään viimein saunomaan. Jotain maagista tuossa veden heittämisessä kiukaalle mustassa mökissä on, sen verran tehokkaasti se hiljentää ja rauhoittaa, myös meidän välillä villiksisin heittäytyvän poikakaksikon menon. Ylälauteilla istutaan ja kovatkin löylyt kestetään kuin miehet.

”Löi siitä simaisen löylyn, mesilöylyn löyhäytti, läpi kuumien kivien.”
(mummon saunamittarista lapsuudessani opeteltu loru)

Yhdet löylyt vielä ja sitten ovi auki, muutamat portaat laiturille ja hyppy vilvoittavaan järveen uimaan. Tämä saunaan-uimaan-saunaan toistuu aika monta kertaa. 

Saunan jälkeen saunajuomaa ja vilvoittelua terassilla.
Eikä muuten tarvitse kovin pitkää iltasatua lukea, kun tulee uni. Kirja on sama kirja 80-luvun alusta, jota minulle on luettu monen monituista kertaa täällä mökillä. Onhan meillä ihana paikka viettää lomaa. Kauniita unia.

Avainsanat: , , , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *