Sheikkaa Puhtikaurasta Voimaa

*Yhteistyössä Viipurilainen Kotileipomo – Puhtikaura*

Se ikuisuus ongelma: terveelliset, helpot ja mukana kulkevat välipalat. Jotka pitäisivat kylläisenä, olisivat helliä vatsalle ja sisältäisivät mahdollisimmat puhtaita ainesosia. Aikuisten treenaajien laukuissa kulkee usein palkkaripöntöt, josta sekoitellaan treenin jälkeen palauttavat juomat. Niiden ainesosaluetteloa tavatessa ihan hengästyy, eikä puhettakaan että niistä olisi lapsille välipalaksi. Samoin useimmat välipalapatukat ovat usein hyvinkin prosessoituja tuotteita. Välillä eväät ovat pitkiäkin aikoja laukussa, joten jugurtit ja voileivät eivät houkuttele.

IMG_5508 IMG_5510

Nyt kun meidän perheessä kulkee salilla, kentällä ja huvipuistossa mukana 9-vuotiaiden Armaksen ja Kyöstin lisäksi myös 7kk ikäinen Voima-vauva, tulee välipaloja olla helposti saatavilla jokaiselle. Isommat pojat kulkevat jo treeneihin itsenäisesti pyörällä, joten jonkinlainen lasten treenijuoma, palkkari, olisi hyvä olla mukana nautittavaksi treenien jälkeen. Aina kun se ruoka ei ole sillä samalla sekunnilla pöydässä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sain testattavaksi vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi 2016 valitun Puhtikaura kaurapuuterin ja tehtäväksi ideoida siihen reseptin. Kuultuani ensimmäisen kerran tuotteesta, ajattelin että kaurapuuro kaurapuurona, tarvitseeko niitä kaurahiutaleita nyt sen hienommaksi puuteroida. Tutustuttuani tarkemmin Puhtikauran ominaisuuksiin, tajusin löytäneeni aikalailla täydellisen tuotteen koko perheen treenijuomaksi ja välipalaksi. Erityisesti silloin, kun ollaan salilla, kentällä ja kentän laidalla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuotteen valmistaja kertoo Puhtikaurasta seuraavasti:

Puhtikaura on suomalaisen huippuosaamisen ja pitkän kehitystyön aikaansaannos. Puhtikaura-voimajuomajauhe esikypsennetään ekstruusion avulla normaalia korkeammassa lämpötilassa ja kovassa paineessa.

Ekstruusion lopputuloksena syntyy täysin puhdas, superhieno puuterimainen täysjyväkaurajauhe, jossa on tallessa kaikki kauran parhaat ominaisuudet.

Ekstruusiosta johtuen puhtikaura sitoo nesteitä erityisellä tavalla ja pitää kylläisenä pitkään. Puhtikauran hitaat hiilihydraatit, betaglukaani ja korkea proteiinipitoisuus tekevät siitä superfoodia parhaimmillaan.

Puhtikaura on siis erittäin hienojakoista kaurapuuteria. 100% kauraa, suomalaisilta pelloilta. Kaura on lempeä vilja – se hellii niin ruoansulatusta kuin makuhermoja ja on kestävä myös ympäristön kannalta. Prosessoidut viljat aiheuttavat yhä useammalle ikäviä vatsaoireita. Puhdas kaura saattaakin olla mieluisampaa täytettä oikuttelevalle vatsalle.

Suomalaiset viljelijät, Taivalkosken mylly ja Viipurilainen Kotileipomo ovat yhteistuumin Puhtikauran takana. 

Kaurahiutaleisiin tai kaurajauhoon verrattuna kaurapuuterin etuna on helppo ja nopea käytettävyys ja sekoittuvuus heti nautittavaan muotoon. Se on heti valmista käytttäväksi ilman keittämistä tai liottamista. Puhtikauraa voi lisätä sellaisenaan myös smoothien joukkoon tai sen voi sekoittaa jugurttiin.

Yksinkertaisimmillaan puuteri kuitenkin sekoittuu kylmään veteen nopeasti shakerillä. Siitä saa siis helposti puhdasta palautusjuomaa treenin jälkeen tai näppärästi mukana kulkevan välipalan. Puuterin voi laittaa valmiiksi shakeriin ja lisätä sitten vain veden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kotona Puhtikaura -smoothieen voi lisätä helposti esimerkiksi hedelmiä ja marjoja ja käyttää sekoittamiseen blenderiä. Sen sijaan salilla, urheilukentällä, leikkipuistossa tai retkellä homma pitäisi hoitua shakerillä ja veden lisäämisellä mahdollisimman helposti. Meidän perheessä Puhtikaura löytää todennäköisimmin paikkansa juuri näissä nopeissa eväsratkaisuissa, joten reseptien ideointi pysyi hyvinkin simppelillä tasolla.

Mukaan pakataan jatkossa siis shakeri, vettä, Puhtikauraa ja hedelmää tai marjoja soseena. Vauvojen smoothiepussien hedelmäsoseet ovat reissussa käteviä myös muille kuin vauvoille, koska niissä sose on sopivan paksuista  ja shakerillä sekoittaminen onnistuu. Nämä hedelmäsoseet säilyvät myös huoneenlämmössä, joten niitä voi olla treenirepussa tai hoitolaukussa aina varalta mukana. Näin treenijuoman tai vauvan välipalan saa sekoiteltua missä vain.

Puhtikauralla saa kätevästi hedelmäsmootheihin nimensä mukaisesti lisää puhtia ja täyteläisyyttä sekä kylläisyyden tunnetta. Se on todellinen voimajuomajauhe.

Helppo hedelmäinen Puhtijuoma sheikataan näin:

1 smoothiepussi hedelmä/marjasosetta oman valinnan mukaan

3,5dl vettä

1dl Puhtikauraa

Ravista sekaisin shakerissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mikäli et halua käyttää reissun päälläkään esimerkiksi vauvalle näitä valmissoseita, niin valitse hedelmiä, jotka muussautuvat helposti. Esimerkiksi banaanista tai pehmeästä avokadosta saa helposti tehtyä itsekin pehmeää sosetta. Kuvassa oleva Voiman oma baby shakeri on pehmeää silikonia, joten banaanin voi laittaa sinne paloina ja soseuttaa pulloa puristelemalla.

Voima -vauvan Puhti Smoothie sheikataan näin:

1 banaani

1dl vettä

1rkl Puhtikauraa.

Ravista shakerillä.

Jos haluat tehdä paksumman, lusikoitavan puhtijugurtin, niin lisää vettä vain sen verran, että   kaurapuuteri sekoittuu soseeseen ja saat koostumuksesta lusikoitavan.

PS. Puhtikaura sekoittuu parhaiten kylmään nesteeseen. Koska olen ennakkoluuloton kokeilija, halusin kuitenkin myös testata miten se toimisi lämpimän kahvin joukossa.

Äidin aamupala

2dl kuumaa kahvia

1 raaka kananmuna

1 tl voita

1tl Foodin MCT kookosöljyä

1rkl Puhtikauraa

Sekoita kaikki blenderissä sekaisin.

Tässä siis suomalaistakin suomalaisemman aamupalan ainekset: kahvi, kaurapuuro voisilmällä ja kananmuna, höystettynä ripauksella kookoksen eksotiikkaa. Näppärästi kaikki samassa mukissa.  Mitä muuta voi äiti-ihminen hässäkkä aamuna toivoa? Uskallatko kokeilla?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos innostuit, niin käy ihmeessä äänestämässä minun resepti-ideoita Puhtikaura -reseptikisassa. Äänestäneiden kesken arvotaan 200€ Puhtikaura- ja lähiruokapaketti.

*Yhteistyössä Viipurilainen Kotileipomo – Puhtikaura*

 

Avainsanat: , , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *