TJ 1 viikko Sveitsiin!

Joskus keväällä kun kesälomia jaettiin, polleana vakuutin kaikille, että en tarvitse varsinaisesti kesällä lomaa vaan jätän kaikki viikkoni syksyyn ja talveen. Kesän mittaan olen päässyt saattelemaan jokaisen työkaverin lomalle ja aina vaan jäänyt itse törröttämään myymälään, välillä vähän kateellisenakin. Kasvattavaa tämä toki on ollut, kun olen päässyt lomatuuraajana opettelemaan kaikenlaista uutta – mm. vastaamaan palloiluosastosta kolmen viikon ajan ja se on jotain, mitä en olisi ikinä uskonut kykeneväni tekemään. Nyt vihdoin ollaan kuitenkin siinä tilanteessa, että kaksi ensimmäistä kesälomaviikkoani kolkuttelevat jo oven takana ja matkaan lähdetään viikon päästä perjantaina!

Lomasuunnitelmat ovat matkan varrella eläneet monta kertaa, syynä mm. erinäiset olkapäät (ei omat), parapyöräily ja lähestyvät Rion olympialaiset, sekä moni muu omassa vallassa olematon asia. Lanzarote ja tuliperäiset maisemat vaihtuivatkin lennossa henkilökohtaiseen suosikkipaikkaani. Siispä Sveitsi, Alpit ja Samedanin pikkukylä – täältä tullaan!

STMORITZ

St. Moritz ja St. Moritzersee kuvattuna juoksulenkiltä järvenrannan hiekkatieltä lokakuussa 2013.

Sveitsin maantietoon perehtymättömille kerrottakoon, että kyseinen pikkukylä sijaitsee ”luksuskaupunki” St. Moritzin kainalossa. Hiihtoihmisille tiedoksi, että sen lisäksi, että St. Moritz on entinen olympiakaupunki, naapurikylä Pontresinassa leireilevät usein, ilmeisesti parasta aikaakin, useiden maiden hiihtomaajoukkueet. Samedanin kylän läpi kulkevat lisäksi mm. sellaiset massahiihdot kuin Ski Classicsien tammikuinen La Diagonela sekä keväällä hiihdettävä Engadin Ski Marathon. Näistä syistä Samedania ei kuitenkaan olla valikoitu loman kohteeksi, vaan siitä syystä, että kylän keskellä on yksi talo, jonka sisällä kaksi ihmistä odottaa meitä saapuviksi. Mikäli jotakuta kiinnostaa tutustua seutuun, onnistuu se esimerkiksi oheisesta linkistä – auf Deutsch.

Edellisen kerran kävimme Samedanissa lokakuussa 2013. Tuo oli ensimmäinen ja hartaasti odotettu vierailuni seudulle. Rakastuin – vuoriin, maisemiin, kaikkiin niihin mahdollisuuksiin, joita paikka tarjoaa urheiluun ja vapaa-aikaan. Ihastelin aina (melkein joka päivä) St. Moritzissa käydessäni erilaisia luksusliikkeitä ja ihmisiä sekä autoja, joiden kaltaisia en ollut koskaan ennen nähnyt missään. Lisäksi meinasin tulla shoppailuhulluksi pariin otteeseen vuoren takana sijaitsevassa verovapaassa Livignossa. Kaikkea materiaa parempaa olivat kuitenkin ne vapauden tuntemukset, joita koin joka kerta, kun olin kiivennyt jonkin vuoren laelle kivikkoisia pikkupolkuja pitkin, katselin sieltä alas laaksoon ja olin jotenkin niin kovin pieni osanen sitä kaikkea. Tunsin samaan aikaan onnea, iloa, pelkoa ja kunnioitusta sitä kaikkea kohtaan.

MORTERATSCHGLETSCHER

Morteratschgletscher eli Morteratschin jäätikkö, joka valitettavasti sulaa kovaa tahtia. Tämä oli viimeksi reissun hienoin ja vaikeakulkuisuutensa vuoksi pelottavin paikka. Väsyneenä astuin myös alastullessa polulta sivuun seurauksella, että kivi lähti alta ja kaaduin. Kovemmalla tilannenopeudella olisin löytänyt itseni aika kaukaa alempaa kivikkoisesta rinteestä.

Itse matkustus hoitui vuonna 2013 autolla ja sama on suunnitelmissa nytkin. Näin 1 viikon reissukamman kunniaksi palasin muistoissani taaksepäin ja tuohon lokakuiseen automatkaan Tallinnasta Samedaniin, josta olen varsin seikkaperäisesti raportoinut tuolloin blogiin. Pidin automatkalla päiväkirjaa ja sen olen kirjoittanut puhtaaksi tässä kirjoituksessa. Viime reissulla sain onneksi olla tuolla lähes 30h kestäneellä roadtripillä vain takapenkinmatkustajana eli mm. nukkua puolimakuulla matkalaukkujen päällä melkein 8h yöunet, mutta tänä vuonna minulla ei ole käytössäni kahta henkilökohtaista autokuskia, joten joutunen itsekin rattiin jollain puolalaisella, hermojaraastavalla maalaistiellä.

Ennen edellisestä roadtripistä kertovan vanhan tekstin lukemista muistin reissusta pääasiassa juuri nuo puolalaiset tiet ja sen, että Puola oli iso, pitkä ja raskas – vaikka ison pätkän kyseisen maan sisällä nukuinkin. Tällä kertaa ei tarkoituksena ole yöpyä lainkaan Tallinnasta, vaan lähdetään suoraan ajamaan kohti kohdetta, kun päästään Tallinnan lautalta ulos. Näin ollen matkustuskello kääntyy ympäri ja taidamme kohdata Puolan päiväaikaan.

MUOTTASMURAGL

Kipuamassa kirkkaassa auringossa ainakin lokakuussa lumihuippuiselle Muottas Muraglille.

 

Viime kerralla Virosta on siirrytty Latviaan n.3h ajamisella, Riika ohitettu 4,5h kohdalla ja Bauskasta siirrytty Liettuan puolelle vajaan 6h ja 670km matkustuksen jälkeen. Puolaan ollaan saavuttu n.9h matkustuksen jälkeen, Varsovan nurkilla on täyttynyt 1000km ajoa ja matkustusaikaa n.14h. Lopulta Saksa ja tuntemattomampi Frankfurt (am Oder) on ollut vastassa lähes 1500 ajetun kilometrin ja n.18,5h matkanteon jälkeen. Perille Samedaniin ajoa kertyi ja kertynee tälläkin kerralla siis tarkalleen 2452km ja 28h Tallinnasta. Matkanteon kokonaisaika (Tallinnasta tämäkin) oli 29h40min.

Tässä kohtaa joku (moni?) varmasti miettii, mitä ihmeen järkeä on ajaa autolla järjettömyyksiin asti, erityisesti lentojen ollessa suht halpoja tällä hetkellä. Sveitsiin myös matkaaville reissuseuralaisille nimittäin varattiin lennot Hki-Zürich-Hki Finnairilta yhteensä n.700e edestakaisin kahdelta hengeltä. No, syy autoiluun on yksinkertaisesti se, että kun esimerkiksi allekirjoittanut tahtoo mukaan pyörän, rullasukset ja tunnetusti n. kolme urheilukassillista vaatteita, koska varaudun aina kaikkeen juhlista jääkauteen (hymiö), olisi lentäminen logistisesti erittäin hermojaraastaavaa, jopa raastavampaa kuin Puolan läpi autoilu. Ja lisäksi, koska kohteesta pitäisi joka tapauksessa vuokrata auto käydäkseen kivoissa paikoissa, ei sitäkään säätöä nyt tarvitse käydä läpi.

Vielä siis pitäisi malttaa aika tarkalleen 173 tuntia, kunnes matka pääsee alkamaan ja riisun työpaidan pariksi viikoksi ensi perjantaina klo 14.00. Hyvää toivottavasti kannatti jälleen kerran odottaa!

Avainsanat: , , , , , , , , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *