Top of Engadin

IMG_0069

Kirjaimellisesti otsikon mukaisessa paikassa, Engadinin huipulla Corvatschin laella 3303 metrissä.

En ole kirjoittainut kovinkaan monisanaisesti tänne blogiin Sveitsin lomasta. En ole osannut kirjoittaa mitään, sillä mitkään sanat tai yksikään valokuva ei tee oikeutta sille, mitä ihmeitä vuoret ja luonto voivat ihmiselle tarjota, kun niille antaa siihen mahdollisuuden. Ajattelin kuitenkin, otsikkoon etäisesti viitaten listata muutaman kohteen, joita kannattaa käydä kurkkaamassa, jos seudulla vierailette. Klikkaamalla kunkin kolmen paikan nimeä, pääsee linkin takaa katsomaan lisätietoja kohteista.

1. CORVATSCH

Talvisin alamäkisuksiporukan unelmakohde, tarjoaa kesällä vaeltajille mm. panoramareitin vuoren syrjällä. Itse vierailimme huipulla gondolihissien avustuksella. Moinen edestakainen lysti kustantaa muuten 58 frangia (reilut 56€) per nenä ja suuntaansa parikymmenminuuttinen hissimatka sujuu kahdessa osassa Surlej’sta (1870m), ensin väliasemalle (Murtel, 2702m) ja sitten huipulle reiluun 3303 metriin.

Maisemat hissimatkalla ja huipulla ovat varsin upeat, hissimatkalla suorastaan pelottavat, kun vaijerin varassa killutaan täysin tyhjän päällä. Itsehän toki tuijotin kengänkärkiä koko ylösmenomatkan rystyset valkoisena pikkuista hissipenkkiä puristaen, mutta alastullessa olin jo niin hurjalla tuulella, että uskalsin seisoa ja katsella myös ulos. Sen verran hirvitti tuo ensimmäinen nousuvaihe, että olin jo kääntyä väliasemalta suoraan takaisin alas, mutta jatkoin sitten kuitenkin – onneksi – huipulle asti.

IMG_0035

Corvatsch 3303m

IMG_0033

Kartta huipulle näkyvistä muista huipuista.

IMG_0027

Vuorenhuippu huippujen keskellä.

IMG_0040

Pää ja varpaat pilvissä.

2. MORTERATSCHGLETSCHER

Tästä paikasta kirjoitin jo viime käynnilläkin, mutta kirjoitan jälleen. Pikkuinen jäätikkö sijaitsee ns. Berninagruppella suhteellisen alhaalla (n.2000m-4000m) ja hupenee silmissä. Jäätikköä pääsee ihmettelemään vaikka maatiepyörä-tai rullahiihtolenkiltäkin Berninapassia Pontresinan suunnasta kivutessa nousun näköalapaikoilta ja sinne johtavaa talvella hiihtolatukin. Puolessatoista vuosisadassa jäätikkö on paennut pitkälle kolmatta kilometriä ja nyt ajoimmekin jäätikölle maastopyörillä vaellusreittiä, jonka varrella on merkkipaaluja osoittamassa kohtia, joissa jäätikkö on tiettyinä vuosikymmeninä vielä sijainnut. Voi ihminen, mitä teetkään luonnonihmeille..

11168065_10153703853217146_2657370500241811642_n

Pyöräilemässä kohti jäätikköä.

Paikassa, jossa seison ottamassa kuvaa, on ollut jäätikköä vielä vuonna 2010. Eipä ollut enää.

Paikassa, jossa seison ottamassa kuvaa, on ollut jäätikköä vielä vuonna 2010. Eipä ollut enää.

3. CORVIGLIA ja Flow Trails

Corviglia -sana oli piirtynyt Googlen hakukenttään useasti koneessani, tabletissani ja kännykässäni ennen reissua. Muuta en kyseisestä ”mäestä” varsinaisesti tiennyt kuin sen, että se sijaitsee St. Moritzin kyljessä ja että sen huipulta lähtee pyöräilyä varten rakennettuja alamäkireittejä, joita kovasti haaveilin meneväni ajamaan maastopyörällä. Kuvittelin toki, että ajaisin reteästi ylös hissillä – totuus olikin toinen.

Oheisesta videoklipistä saa vähän osviittaa siitä, millaisista pyöräilyreiteistä on kysymys. Ja tätä nimenomaista videolla näkyvää Flow Trailia myös minä ajoin tuolta 2486 metriseltä vuorelta alas, kiivettyäni sinne ensin 1h 16min maastopyörällä ajaen ylös niin sankassa sumussa, että hyvä jos näki 20m eteenpäin. Ihan vastaanvanlaista flowta ja vauhtia ei oma alamäkiajamiseni ollut ja kahdesti käännyin ekan 100metrin jälkeen traililta jo poiskin. Kolmas kerta sanoi toden ja ajoin alas. Videolla mäki kestää n.10min, minulla tuplaten –  puolustuksekseni tosin totean, että ajoin hippusen liian isolla lainapyörällä, en nähnyt mitään sumussa ennen kuin oltiin alle 2000 metrissä ja lisäksi olen myös tyttö ja siis ajan kuin tyttö (hymiö).

IMG_0295

Corviglia valloitettu maastopyörällä. 1h16min, 9,6km ja nousu n.1750m – 2486m.

IMG_0297

”Vähän” huonot näkymät huipulta.

IMG_0299

Flow traililla – käännyin todistetusti välillä ongelmitta myös vasemmalle, joka tuntui olevan se vaikeampi suunta.

Avainsanat: , , , , , , , , , , , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *