Treeniviikko 33

Viikko 34 on myös jo loppupuolellaan, mutta vielä pitää palata hiukan kauemmas taaksepäin ja siis viime viikon treeneihin. Viikon ”päätreeninä” oli lauantainen Tahkotriathlon ja siellä kisattu joukkueviesti, jossa siis suoritin uintiosuuden (1,9km) sekä juoksuosuuden (puolimaraton). Tiistaina juoksin tiellä pienen pätkän oletettua puolimaratonin kisavauhtiani, josta huhtikuusta asti kipuillut kantapää hermostui. Loppuviikon olinkin juoksematta pientä perjantai-illan verrailua lukuunottamatta. Tästä huolimatta jalka oli todella kipeä jo lauantaina ennen juoksuosuudelle starttaamista ja hermostui kovalla alustalla menemisestä melko pahasti. Tätä kirjoittaessa kipu on onneksi jo hellittänyt eikä metsässä juokseminen aiheuta lisää kipua. Toivottavasti myös tänään alkanut reilun kahden viikon kesäloma auttaisi tilannetta, kun töissä ei tarvitse seistä, vaan jalka saa oikeasti lepoa treenien välissä.

14750313237_e853239daa_o

Tahkolla ennen kisaa. Tommi kävi myötätuntouinnilla (todellinen märkäpukuesiintymisen syy: myös viestiläisten pyörät katsastettiin viimeistään 1,5h ennen kisan alkua eli verraamaan ei sillä päässyt). Kuva: Tuuli / Aquaplus

Treeniviikko 33 (11-17.8.2014)

ma 11.8 (työt 11.30-20)

ap: rullahiihto P 1h / 15km, sis. 4*5min TT ylämäkeen

ti 12.8 (työt 12-20)

ap: juoksu 45min / 8km, sis. 15min puolimaratonin kisavauhtia + venyttely 20min

Tästä treenistä kantapää meni taas tosi kipeäksi ja töissä oli vaikea olla.

ke 13.8. (työt 8-16)

ip: pyöräily 1h / 26km, kevyttä pyörittelyä

to 14.8 (työt 8-16)

LEPO

pe 15.8 (vp, matkustus Kuopioon illalla)

ap: uinti (hallissa) 30min / 1500m, sis. muutamia lyhyitä, rentoja vetoja + tekniikkaa + venyttely 20min

ip: juoksu 15min / 2,5km,  kevyt herättely automatkan jälkeen + venyttely 20min

la 16.8 (vp, Tahkolla)

ap: uintiverra 15min / 800m + kisauinti joukkueviestissä 1,9km = 29.40, yht. 45min / 2600m

ip: juoksuverra 20min / 2,5km + kisajuoksu joukkueviestissä 21km = 1.42.30, yht. 2h / 23km

Jälleen kantapää oli jo kipeä juoksuverraa tehdessä, mutta onneksi turtui kisan aikana, niin ettei sitä huomannut, joskin alitajuisesti varoi koko matkan. Kisan jälkeen jalka todella kipeä ja sunnuntainakaan ei vielä voinut kävellä.

su 17.8 (työt 11-17)

LEPO

YHTEENSÄ vko 33 n. 7h15min

(rullahiihto 1h, juoksu 3h, uinti 1h15min, pyöräily 1h, venyttely 1h)

Avainsanat: ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (2)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

 • anni

  Onpas harmi tuo kantapään kipu. :( Itsekin kantakalvon tulehduksesta nuorempana vuosia kärsineenä tulin miettineeksi, että oletko miettinyt voisiko se johtua juoksuasennosta? Itse juoksin pikamatkoja teini-iässä ja huolellisen askelanalyysin ja tekniikkaharjoitusten kautta kantapää rauhottui, kun en juossut enää ns kantapäät edellä. Koeta siirtää juoksuasi enemmän päkiälle, niin näet, auttaako se. Ehkä valmentajasi voisi tehdä videoanalyysia juoksustasi? Ainakin kuvista huomaa, että juoksusi on hieman kantapainotteista, mihin voisi auttaa myös keskivartalotreeni, niin lantiosi suoristuu ja painopiste siirtyy enemmän päkiälle ja säästää näin kantapäitäsi (ja tehostaa juoksua). Tsemppiä treeneihin! Olet inspiroinut kyllä minua kokeilemaan erilaisia lajeja ja löytää se liikunnan puhdas riemu, muun muassa polkujuoksua on tullut harjoiteltua juurikin sinun inspiroimana.. :)

  Vastaa
  • Terhi Martikainen Kirjoittaja

   Itse asiassa, olen aina juossut päkiävoittoisesti, mutta juuri tuon kantavaivan takia joutunut tänä kesänä juoksemaan enemmän kantavoittoisesti, kun päkiällä astuessa kipu on niin viiltävä joka askeleella, etten olisi voinut juosta lainkaan. Ts. ”hiipimällä” olen selvinnyt kesän läpi.
   Vaiva alkoi siinä vaiheessa, kun hiihtokausi oli lopuillaan. Todennäköisesti se Saami Ski race on ollut sille viimeinen niitti. Sen jälkeen olinkin puolitoista viikkoa sairaslomalla kuumeessa ja tuosta taudista kun toivuin ekalle lenkille, oli kantapää jo kipeä. Ja talvella siis juoksin vain n.10km viikossa. Nyt kun olen ollut kesälomalla neljä päivää (!), niin kanta on jo kivuton.. Eli epäilen lähtökohdiltaan vaivan olevan työperäinen, kävellessä astun nimittäin hyvin vahvasti kannalla ja töissä tulee siellä kovalla kivilattialla lähes 20000 askelta / pvä.

   Mutta siinä olet erittäin oikeassa, että juoksuasennossa ja tekniikassa on PALJON korjattavaa. Erityisesti tuo lantion asento, johon olen koittanut saada parannusta keskivartalojumpalla sekä myös lihashuollolla. Jotenkin se vaan tahtoo jäädä viimeiseksi asiaksi mielessä, kun treeniaika on rajallinen. Joskin tyhmää, sillä uskoisin tekniikan parannuksen tuovan ihan yhtälailla lisävauhtia juoksuun (helpommalla) kuin pelkkä peruslenkin tahkoaminen. Ehkä sinun kommenttisi voi puolestaan inspiroida minua siihen :)

   Tsemppiä sinne myös treeneihin!

   Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *