Tuoretta juoksudataa ja sykehommia

Tänään koitti viimein eittämättä historiaan jäävä hetki, jona allekirjoittanut onnistui käyttämään kaikkia teknisiä vempeleitä samalla lenkillä ja täten saamaan kokoon hiemaan tiukkaa dataa juoksukunnosta. Jes! Käytössä olivat siis sykemittari, sportstracker ja musiikkisoitin, joista tosin kaksi jälkimmäistä sijaitsevat samassa matkapuhelimessa.

Tällaista tekniikka tiesi kertoa:
Kesto 56 min
Keskisyke 163 bpm
Maksimisyke 187 bpm
Juostu matka 8,37 km
Keskinopeus 9,4 km/h
Kulutus 557 kcal

Ehdottomasti siistein tieto itselleni oli tuo juoksuvauhti: alussa arvioimani 8 km/h olikin selvästi alakanttiin. Toisaalta tämä lenkki tuli köpöteltyä aika kovalla keskisykkeellä. Tosin mitä nyt olen itselleni optimaalisia sykerajoja laskeskellut, tuntuvat ne laskutavasta ja laskurista riippuen sijoittuvan jonnekin välille 140–160 bpm, joten ei tuo nyt missään anaerobisen rajoilla huitele vieläkään. Otetaanpa tähän karkea esimerkkilasku perinteisellä maksimin määrittelyllä: 220 miinus ikävuodet. Tällä tulee maksimisykkeekseni 192 bpm. Aerobisen liikunnan aikana sykkeen taas olisi kai hyvä olla 70–80% maksimista, siis karkeasti 134–153 bpm. Millään 130-alkuisilla sykkeillä nyt en tosiaankaan juokse, mutta tuo reilu 150 bpm ei ole useimmilla lenkeillä kaukana totuudesta.

Loppuun toki tunnustettakoon, etten jaksa kovin ahkerasti syynäillä mittaria lenkillä. Hölkkään niin kovaa kuin jaksan ja mukavalta tuntuu, ja aina olen lenkiltä kotiin selvinnyt. Kuriositeettina myös mainittakoon, että olen kyllä saanut tuon laskennallisen maksimisykkeenkin rikki, pingoin tuossa keväämmällä vähän mäkivetoja ja mittari näytti kerran 195 bpm sykettä. Silloin kyllä epäilinkin hengissä kotiin selviämistä.

Avainsanat: , ,

Miia Kirsi

Miia Kirsi

Miia on reilu kolmikymppinen pääkaupunkilaistunut humanisti ja tavoitteellisesti treenaava CrossFit-harrastaja.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *