Työssäkäyvän urheilijan ajankäyttöä

Monesti minulta kysytään, miten ehdin tehdä kaiken sen mitä teen: treenaan ”tosimielessä” triathlonia, työskentelen urheilukaupassa 30h/vko ja opiskelen yliopistossa. Ajattelinkin, että helpoin tapa hahmottaa sitä, millaista arkea vietän, olisi julkaista muutaman esimerkkipäivän ohjelma, joista näkee sen, millaista meno tyypillisimmillään on. Treenien ja töiden yhdistämistä helpottaa arjessani huomattavasti se, että työskentelen arkisin pääasiassa joko selkeissä ilta- tai aamuvuoroissa, useimmiten klo 14-20 tai klo 8-14 ja viikonloppuvuorotkin ovat pituudeltaan aina vain 5-7h mittaisia.

Pancake breakfast

Esimerkkipäivä 1: Maanantai 14.1.2013

8.00 Herätys ja iso aamiainen. Ennen maanantain uintia, joka on yleensä viikon kovin uintitreeni, pyrin syömään kunnollisen, ison aamiaisen. Muroja, kananmunaleipiä, pancakeseja… mitä milloinkin, mutta energiaa usein 500-600kcal edestä. Tänä aamuna syön kanamunatäytteisiä sämpylöitä ja juon tuoremehua sekä kahvia.

10.00 Uintitreenit Kalevan uimahallilla. Edellisen päivän 27km Pyhäjärvijuoksusta johtuen ohjelmassa suhteellisen helppo, tekniikkapainotteinen 4km ja 1h30min treeni valmentajan ja treenikaverin Johannan kanssa.

12.00 Bussimatkaillen kotiin ja matkalla hakemaan Subista lounaspatonki. Otan aina Clubin, hunajasinapilla. Tällä kertaa otan kokonaisen, 30cm mittaisen leivän.

13.00 Vihdoin kotona ikuisuuden kestäneen bussimatkailun jälkeen ja syömässä Subia. NÄLKÄ!

14.15 Työvuoro alkaa. Kuuden tunnin päivässä on kaksi kahvitaukoa, joten parin tunnin välein syön pieniä eväitä. Nälkä on edelleen melkoinen kiitos aamun uinnin ja edellisen päivän pitkän juoksulenkin.

20.15 Työvuoro loppuu. Kamat kasaan ja kiiruhdan pikaisesti työpaikastani tien yli salille.

20.30  Tunnin kuntosalitreeni keskustan Fressillä. Jalat kipeänä edellisen päivän juoksusta ja alla olevasta työpäivästä, mutta yllättävästi treeni vain tuntuu avaavan paikkoja lopulta.

22.00 Vihdoin kotona. Syödään iltapalaksi munakasta, jossa on joukossa myös perunoita ja kalkkunanakkeja. Syön myös vähän jätskiä lisäksi.

23.00 Nukkumaan ja valmistautumaan uuteen päivään.

Pakollinen treenikuva. Ei tosin esimerkkipäiviltä, eikä varsinkaan uimahallista.

Esimerkkipäivä 2: Keskiviikko 30.1.2013

6.45 Herätys, suihkuun ja kiireinen aamu. Kahvia (sangon kokoinen mukillinen) ja aamiaiskeksejä unihiekkaa silmistä hieroen.

8.00 Työvuoro alkaa. Kuten edellä, kuuden tunnin työpäivässä on kaksi kahvitaukoa. Jälkimmäisellä syön kunnon lounaan, tai aneemisen ehkä: tonnikalaa ja raejuustoa.

14.00 Työvuoro loppuu. Lähden tarpomaan lumimyräkässä kohti bussipysäkkiä ja hyppään ensimmäiseen edes hieman Kalevan suuntaan menevään autoon. Tänäkin esimerkkipäivänä on nimittäin luvassa uintia, vaikka kyllä treeniohjelmasta muidenkin lajien treenejä sentään löytyy.

14.30 Hyppään uima-altaaseen ja aloitan treenin. Edessä on taas 4km kauhomista, tällä kertaa ihan yksin. Koska kahdeksasta neljään työläiset ovat vielä sorvin ääressä, on hallissa mukavan tyhjää. Saan uida ihan yksinäni nopeiden uimareiden radalla, kunnes lopputreenistä samalla radalle tulee myös joku mies ja viereselle radalle alkaa valua uuden paikallisen jättiseuran kilpauimareita. Testaan itseäni ja tällä kertaa pystyn jo uimaan samaa vauhtia, ainakin 50m matkan, kuin viereisen radan oikea uimarityttö …. alkuverryttelyssään.

16.15 Kyyti saapuu uimahallin ovelle. Käydään hakemassa kallisarvoinen gradu (ei minun) painosta ja ajellaan takaisin Koskariin, mistä pari tuntia aiemmin juuri lähdin.

17.00 Syön taas Subissa. Otan clubin hunajasinapilla, mutta tällä kertaa vain puolikkaan eli 15cm mittaisen. Käyn ehkä kerran parissa viikossa Subissa, sopivasti juuri näinä esimerkkipäivinä. Subista lähtiessä haetaan vietän Arnold’sista donitsit mukaan kotiinvietäviksi. Olen muuten Koskarin Arnold’sin ”mayor” Foursquaressa, onneksi sentään otan useammin evääksi bageleita tai smoothieita kuin donitseja.

19.00 Teen kotona porkkanoista, bataateista ja selleristä sosekeittoa. Tarkoituksena on tehdä keittoa evääksi seuraaville päiville, mutta yhtäkkiä huomaan syöväni sitä heti, kuten tekevät myös Tommi ja meillä pari päivää kylässä ollut vieraamme. Jääkaappiinkin asti keittoa onneksi riittää eikä tarvitse uudestaan lähteä kauppaan hakemaan seuraavan päivän työeväitä.

20.00 Ilta on harvinainen, kun kumpikaan meistä ei ole iltavuorossa eikä illalla ole edes mitään ihmeellisiä treenikiireitä. Telkkari pauhaa ja läppärit on käytössä. Ei oikeastaan tapahdu mitään erikoista, paitsi että donitsit on jo syöty.

22.30 Nukkumaan. Seuraavana päivänä (tänään), kun työt alkavat jo klo 7.30 ja herätys on asetettava kuudeksi.

Avainsanat: , , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *