Ugia

Jugurtti on vaikea sana sanoa pienelle lapselle.

Leivän syömisen vähentämisen myötä lisääntyi paitsi kananmunien, smoothien niin myös jugurtin syöminen. Jugurteissa ostan aina maustamatonta jugurttia, jotka sitten maustetaan itse marjoilla, hedelmillä, myslillä ja pähkinöillä. Jugurttia laitetaan monesti myös smoothieen, jos halutaan vähän täyteläisempää juomaa.

Kuva Valio
Kuva Lindahls

Kuva Sortolan jäätelö

Pitkään suosikkeja oli Valio luomu maustamaton jugurtti (pastöroitu luomumaito ja hapate) sekä paksumpi Lindahls Luomu Turkkilainen jugurtti (pastöröitu maito, kerma ja hapate) . Mielelläni tuen myös pienempää lähi- ja luomutuotantoa, joten Oulun läheltä Muhokselta tulee Mimmin maidon maustamaton jugurtti, joka sisältää vain täysmaitoa ja hapatetta. Sortolan jäätelö tekee jäätelön sivutuotteena jugurttia rasvattomasta maidosta ja hapatteesta.

Haemme kerran viikossa luomumaitoa suoraan tilalta ja sieltä sain ohjeen jugurtin tekemiseen.

– 1l luomumaitoa
– 1dl bulgarian jugurttia (hapate ensimmäisellä kerralla). Käytin itse tuota Mimmin jugurttia.
– vaniljasokeria tai esim. intiaanisokeria. En laittanut sokeria.

Lämmitä maito kattilassa n. 30-35 asteiseksi. Laita hapate astian pohjalle ja kaada maito sen päälle ja sekoita. Laita kansi päälle. Laita astia lämpimään paikkaan reiluksi 12 tunniksi (huom! huoneenlämpö ei riitä Esim. lämmin leivinuunin päällinen tai vesihaude ovat hyviä vaihtoehtoja). Seuraa sakeutumista, mutta älä koske jugurttiintänä aikana. Laita jugurtti jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Ota hapate seuraavaan jugurttiin 1/2-1dl ja laita se jääkaappiin.

Maidon lämmitys
Hapate astian pohjalle. Jugurttiämpärit käy astiaksi.
Lisää lämmitetty maito. Sekoita.
Kansi päälle ja vesihauteeseen 12 tunniksi.
Ja lopuksi jääkaappiin pariksi tunniksi.

Tästä voi sitten tehdä mustikka-, banaani- tai vaikka avokadojugurttia, eikä ole sokeria tai muuta turhaa. Koostumus on aika löysää, jopa nyt hyvinkin trendikäs juotava jugurtti. Erinomainen pohja smoothielle. Testailen ja kokeilen erilämpötilojen vaikutusta tuohon sakeutumiseen, miten siitä saisi vähän paksumpaa. Noiden lähitilojen Mimmin ja Sortolan jugurtitkin ovat kyllä huomattavan paljon löysempiä kuin esim. valion jugurtit.

Kyllähän kaupam maustettuihin jugurtteihin pistetään aikalailla sakeuttamisaineita, että koostumuksesta saadaan täyteläinen ja paksu. Sokeria niissä on myös aikalailla.

Ugia, mummon keräämiä mustikoita  ja itsepaahdettua mysliä, superhyvää!Avainsanat: , , , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *