Uintiotetta etsimässä

Jos olet seurannut menoani jo pidempään, tietänet sen että aloitin uintitreenin triathlonmielessä toukokuussa 2011. Olen lapsesta asti tykännyt vedestä ja osannut uida ”ihan hyvin”, mutta tekniikkaopettelun pariin siirryin ns. pakon edessä, kun olin aloittamassa polven kuntoutusta syksyllä 2010 ja kävin paikallisen uintiseuran tekniikkakurssin. Tuon kurssin jälkeen jatkoin säännöllisen epäsäännöllistä uintiharjoittelua läpi talven ja kevään, kunnes sitten kesän korvilla liityin mukaan Aquaplussan triathlonkouluun ja siitä Kaitsun valmennukseen, jolloin uintikin lähti raketin lailla paranemaan.

IMG_0437

Hokalaisten lisäksi sain Activinstinctiltä myös uudet uimalasit!

Vuoden aikana, kun opiskelijana minulla oli vielä melkein kaikki aika maailmassa käytettävissä urheiluun, sain uinnin ihan kohtuulliselle tasolle ja vuodessa vauhti parani minuuttikaupalla esim. Kuopio triathlonin perusmatkan uintiaikoja verratessa. Paras (kauhein) uintiviikkoni on ollut 28km muiden treenien ohessa, mutta tuosta määrästä uintikilsat lähtivät laskemaan sitten vähitellen täyspäiväiseen työelämään siirtymisen ja ajankäytöllisten haasteiden, sekä lopulta myös ihan rehellisen motivaatio-ongelman myötä. Tätä kirjoittaessa uintikilsoja on kertynyt vuonna 2015 kokonaisuudessaan 65km, joista syys-lokakuussa täysmatkaprojektin aloittamisen jälkeen 27km. 

Jokainen aikuisiällä varsinaisen uintitekniikan opetellut voinee näistä numeroista päätellä, että kun syyskuun alkupäivinä innoissani annoin itselleni lupauksen, että uin säännöllisesti (ts. vähintään kerran viikossa), oli aloitus itse altaan puolella varsin nihkeää. Sitkeä hukkumiskuolemaa vastaan räpiköinti alkaa kuitenkin tuottaa tulosta ja ajoittain, katoavien sekuntien ajan, tunnen taas, että minulla on joku käsitys siitä, mitä olen uima-altaassa tekemässä. Ote alkaa löytyä, vartalonkiertokin alkaa löytyä, ehkä vauhtikin sitten joskus.. Toistaiseksi olen lahjonut, kiristänyt ja uhkaillut itseäni altaaseen mm. hupsulla pinkillä kissauimalakilla, uudella uikkarilla sekä sopivasti Activinstictiltä saamillani uusilla laseilla :)

IMG_0436

Valikoin itselleni Aqua Spheren Kayennet, joista olin lukenut ja kuullut paljon hyvää. Kolmen uintikerran kokemuksella en enää ihmettele kehuja, tykkään! Vaikka aikamoiset pandajäljet silmille jättävätkin.

Kun kuitenkin joku miettii, millaista vauhtia kykenen nyt etenemään altaassa, kerrottakoon että kellotin perjantaina 1000m ilman huijaus- eli apuvälineitä, tunteena superkevyt ykkönen, aikaan 18.34. Hidasta, mutta jo nopeampaa kuin kuukausi sitten. Yhtään metriä en ole vielä kokeillut uida peruskelausta kovempaa, olen vain yrittänyt saada uinnista takaisin jonkinlaista otetta ja rutiinia sekä päähän ajatuksen siitä, että altaaseen on ihan kiva mennä ja onhan se ollutkin, nyt kun rentous alkaa palata käsivetoihin.

Tällaiselta kuluneen viikon treenit näyttivät muutoin:

ma 19.10 Uinti 3300m / 1h5min

ti 20.10 Kuntosali 55min

ke 21.10 Maastopyöräily 14,2km / 1h18min

to 22.10 Juoksu (Villen kanssa) 7,6km / 50min

pe 23.10 Uinti 3700m / 1h17min + Kuntosali 51min

la 24.10 Maastopyöräily 23,5km / 2h 15min + Juoksu (Villen kanssa) 10,9km / 1h25min + Uinti 2450m / 56min

su 25.10 Juoksu 5,3km / 30min + Lihashuolto 20min

Yhteensä: 11h42min 

(Juoksu 23,8km / 2h46min, Pyöräily 37,7km / 3h32min, Uinti 9450m / 3h18min, Voima+lihashuolto 2h6min)

IMG_0439

Postauksessa esiintyvät uimalasit saatu Activinstinct – verkkokaupasta.

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *