Urheilevan seisomatyöläisen päivittäinen aktiivisuus

Erilaiset aktiivisuusmittarit ovat viimeisen vuoden aikana olleet kovassa huudossa urheilijoiden, kuntoilijoiden, laihduttajien ja oikeastaan ihan kenen tahansa mielessä. Työni puolesta pääsin käsiksi Polarin Loop -rannekkeeseen heti viime vuoden alusta ja kesäkuussa hankin ranteeseeni saman firman V800 ”huippumittarin”, jossa oli ensimmäisenä urheilijoille tehdyistä rannetietokoneista myös aktiivisuusmittaus. Nythän kyseinen ominaisuus on ilmestynyt myös niin Suunnon kuin Garmininkin lippulaivamalleihin ja esim. Polarin edullisempaan M400 -mittariin.

Itselleni aktiivisuusmittaus on hauska lisä muuten erittäin hyvin toimivassa mittarissa ja välillä on hauska seurailla esim. päivän aikana otettuja askeleita tai vastaavaa. Suurin hyöty aktiivisuusmittauksesta on ainakin tilanteessani olevalle (harrastelija)urheilijalle palautumisen ja rasituksen seurannassa, kun mittari laskee kumulatiivista rasituskäyrää ottaen huomioon myös arkiaktiivisuuden, joka tässä työssä on suhteellisen suurta, vaikkei varsinaisesta fyysisestä työstä olekaan kyse. Aktiivisuuden määrästä paras esimerkki lienee se, että vaikka olen asettanut mittarin ja sen tavoitteet ”ammattiurheilija” -asetuksiin, täyttyy minulla lepopäivinäkin aktiivisuustavoite (vastaa n.1h45min reipasta juoksulenkkiä) yleensä jopa 150 prosenttisesti pelkällä töissä ”olemisella” eli 110m pitkän kaupan päästä päähän ravaamisella – vähän eri menoa siis kuin toimistotyöläisellä, jolla ei aktiivuustavoitteet tahdo täyttyä vaikka miten jumppaisi ja lenkkeilisi joka ilta.

Tässä kuitenkin ihmeteltäväksi aktiivisuustiedot tämän viikon kahdelta eri päivältä, tiistailta ja keskiviikolta, joista tiistai oli työpäivä ja keskiviikko vapaapäivä.

TIISTAI

Taustat: Työpäivä klo 8-16 + yhteislenkki klo 18, aktivisuustavoitteesta (ammattiurheilija) täyttynyt 247%.

Tiistai1811

Tiistain aktiivisuus Polarin Flow -nettipalvelusta otettuna kuviona.

Tällainen oli päivän tarkempi sisältö, jota voi myös seurata oheisesta aktiivisuuskellotaulusta (mitä tummempaa sinistä, sen kovempi meno, valkoinen on nukkumista, harmaa istumista):

6.30 Herätys, pikaiset aamutoimet ja ulos ovesta. Unta takana 7h17min ja aamulla todella vaikea herätä.

7.05 ”Pikakävelyä” juna-asemalle, 7.11 junan kyytiin ja 11min junamatkan jälkeen kävely junalta töihin.

7.30 Työpäivän aloitus ja aamukahvin epätoivoista hörppimistä samalla

7.30-16.30 Työpäivä, pääasiassa myymälässä pyörimistä, aamulla (9-10) ja päivän mittaan muutenkin jonkin verran toimistohommia. Lounastauolla puoli yhden nurkilla. Nämä istumiset näkyvät vaaleina kohtina muuten melko sinisen eli aktiivisen työajan lomassa.

16.45-17.45 Asioilla käymistä ja autoilua.

18.00 Aquaplussan triathlonporukan mukana 1h15min / 14km  juoksutreeni Pyynikillä (treeniä kuvaavat kuvan sydämet).

19.30 Autoilua kotiin

20 -> Kotona möllöttämistä & syömistä, netissä pyörimistä. Mittarin lataus näkyy kellotaulussa mustaraitaisena.

23 Nukkumaan!

KESKIVIIKKO

Taustat: Yllättäen ilmaantunut vapaapäivä, jonka kunniaksi nukuin tavallista myöhempään. Kaksi treeniä, välissä kerrankin EI MITÄÄN menoa. Aktiivisuustavoitteesta täyttynyt 296%.

Keskiviikko1911

Keskiviikon aktiivisuus

Ja tällaiselta näytti keskiviikko aikataulullisesti:

8.00 Herätys (unta 8h33min ja jee, olo ihmismäinen ja pirteä!). Aamiaista, samalla vähän hommia koneella

10.00 Hiihtämään (autolla, vaikka matkaa onkin surkeat 3km) ja perinteisen hiihtoa 1h30min

12.00 Takaisin kotona, kotitöitä, ruuanlaittoa

13.00 Lounasaika :)

13.30 – 17 Loikoilua ja möllöttämistä kotona, kuten ehkä huomaatte – ihan aloillaan on kovin vaikea pysyä. Luksuksena kahdet(!!) päiväunet klo 14.45 ja uudestaan klo 15.30 :)

18.00 Uudestaan hiihtämään (jälleen autolla) ja vapaan hiihtoa 1h.

19.30 Kauppareissua, ruuanlaittoa yms.. puuhastelua

20.30 Loikoilua, telkkarisarjojen tuijottelua koneelta..

23.30 Nukkumaan!

Työpäivisin siis on käytännössä aina täystohina päällä aamusta iltaan. Iltavuoropäivinä herään kuudelta, että ehdin edes vähän urheilla ennen töitä ja ilta sitten sujuukin kokoajan pikkusykkien ympäri myymälää. Aamuvuoropäivinä herään kuudelta, että ehdin töihin ja sitten yleensä samalla höngällä hoidan päivän treenit ja muut purkkiin ennen kuin illalla 14-15 tuntia aamulla lähtemisen jälkeen pääsee takaisin kotiin, syömään ja nukkumaan.

Silloin harvoin, kun on ohjelmassa vapaapäiviä, joita ei ole pyydetty mitään (esim. kisoja) varten eikä ole mitään ohjelmaa, olen hyvällä omalla tunnolla erittäin laiska. En todellakaan siivoa, käy kenenkään luona, tapaa ystäviä, pyöri kaupoissa tai tee mitään muutakaan älyllistä, saati fyysistä toimintaa vaativaa. Tämän viikon keskiviikkovapaa oli juuri tällainen, sillä sen olemassaolosta sain tietää vasta tiistaina ja en siis ehtinyt täyttää päivää millään ohjelmalla (ellei nukkumista lasketa) :)

Avainsanat: , , ,

Terhi Martikainen

Terhi Martikainen

Kirjoittaja on triathlonisti, moninkertainen pyöräilyn SM-mitalisti ja urheilukaupan ammattilainen.

Kommentit (3)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

 • Tuija

  Mun aktiivisuus näyttää hieman erilaiselta. Teen juurikin sitä istumatyötä tietokoneen ääressä, eikä ole toivoakaan päästä 10 000 askeleeseen per päivä, jos menee autolla töihin, eikä tee muuten mitään erityistä päivän aikana. Käyn syömässä parin sadan metrin päässä olevassa rakennuksessa ja yritän muutenkin liikuskella päivän aikana toimistossa, mutta siinä nyt ei voida vielä mistään erityisestä aktiivisuudesta puhua. Summasummarum: tähän joutuu oikeasti kiinnittämään huomiota.

  Vastaa
  • Terhi Martikainen Kirjoittaja

   Tein muutama vuosi sitten yhden kesän töitä (siis olin harjoittelussa) yhdessä valtion virastossa. Lenkit töiden jälkeen kulki ihan eri tavalla kuin nyt, kun jalat ei olleet valmiiksi puhki. Jalkoja lukuunottamatta olin kuitenkin muuten väsyneempi istumatyötä tehdessä kuin nyt tässä aktiivisuuden puolesta ”rankemmassa” työssä, joten kai siinä joku perä on kun sanotaan ettei ihmistä ole tehty istumaan :)

   Vastaa
 • Paavo

  Mielenkiintoinen postaus näin Polar flown käyttäjälle (minulla nyt vain Loop ranneke käytössä, ei sykevyötä).
  Jep, istumatöissä, ja lyhkäisellä työmatkapyöräilyllä (ranneke sukanvarressa) tulee vain about 5000 askelta.

  Mutta, kysymys, oletko tarkastellut pitääkö Flown antamat kalorinkulutuslukemat kuinka hyvin paikkansa.
  Sopiiko siis kuntoilijan käyttää aktiivisuusmittauksen antamia kaloreita palautumisen ruokamäärien apuna?

  Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *