Vatsalihasten erkaumasta

Maanantaina oli minun jälkitarkastus. Sectiosta oli kulunut 2kk ja 4päivää. Kaikki oli kunnossa ja hyvin olen heidän mittareiden mukaan sectiosta toipunut niin fyysisesti kuin henkisesti. Siltä tuntuu kyllä itsestäkin. Ainut mietityttävä asia on tuo napatyrä ja vatsalihasten erkauma. Erkauman kokeilun tosin lääkäri teki mielestäni hyvin pintapuolisesti ja vasta sitten kun pyysin häntä erkauman kokeilemaan. Totesi vain, että hyvin ovat alkaneet palautumaan. Vähän jouduin itse siinä johdattelemaan keskustelua, että mitenkäs tuo liikunta, vaikka kyllä tiesin jo siinä vaiheessa, ettei osaamista kuntoutukseen tai sen ohjaamiseen häneltä löydy. Toki tuo pari kuukautta on hyvin lyhyt aika ja vatsa vielä pömpöttäisi  ehkä joka tapauksessa ilmankin erkaumaa, joten ei siitä kunnolla mitään arviota mahdollisen korjausleikkauksen suhteen edes kannattaisi tehdä. Itsestä tuntuu, että itse erkauman suuruus on aikalailla samaa luokkaa kuin se oli ennen tätä raskautta eli tämä viimeisin raskaus ei sitä onneksi pahentanut.

Olin jo vähän ajatellut ja lääkärinkin kanssa puhunut, että leikkaaminen on itsestään selvä asia noin vuoden kuluttua sectiosta kun nähdään miten vatsanseutu ja napatyrä tästä sectiosta toipuvat. Nyt olen kuitenkin lukenut niin paljon tästä erkauma-asiasta, että olen päättänyt tosissaan kokeilla toista keinoa.

Sivusto: www.irarissanen.fi on loistava tietopankki asiasta, josta neuvolassa ja lääkärissä tuntuu olevan valitettavan vähän tietoa.

Seuraava on suora lainaus sivustolta kysymykseen: Onko minulla erkauma?

Vatsa pullottaa edelleen oudosti, vaikka synnytyksestä on jo kuukausia, jopa vuosia. Ilman kertyessä vatsa näyttää kuin raskaana olevilla. Vatsa tuntuu kummallisen pehmeältä keskilinjasta. Vatsalihasten käskyttäminen voi olla haastavaa, ikään kuin yhteys olisi heikentynyt. Kontillaan ollessa vatsa roikkuu, vaikka kuinka yrität muuta. Vatsan keskilinjaan voi muodostua ikäviä tyriä.

Lanneselkä voi väsyä helposti ja jämahtää esim. lasta nostaessa pinnasängystä.  Hengitys voi olla rajoittunutta,  lantionpohjan aktivoiminen on hankalaa, ryhtiä ei meinaa saada pidettyä yllä ja tuntuu kuin kehon keskus olisi romahtanut. Syke saattaa tuntua, jopa näkyä, pinnassa vatsan keskisaumassa ja vatsamakuulla olo ei tunnu hyvältä.

Ennen CrossFitin aloittamista kärsin selkäkivuista ja vatsan kanssa oli todella paljon muutenkin ongelmia. CrossFitin myötä tuli säännöllinen liikunta ja myös ruokavalio korjaantui paleo -tyyppiseksi, mikä auttoi suolisto-ongelmiin. Kun vatsan keskilinja on pehmentynyt, tuntuu suoliston möyrintä todella epämiellyttävältä. CrossFitin toiminnallisten treenien kautta lihaskunnon parantuessa olen pärjännyt erkauman ja tyrän kanssa ja välttynyt pahimmilta selkäkivuilta useamman vuoden ajan. Todennäköisesti siis hyvät pinnalliset vatsalihakset ovat niin sanotusti pitäneet pakettia kasassa ja samalla pienet syvät lihakset ovat heikoissa kantimissa. Nyt vatsan keskilinjan löysyyden taas tuntee ja erityisesti alaselkä meinaa olla jumissa. Haluaisin saada asian kuntoon nyt tuolta ihan syvistä vatsalihaksista asti ja Ira Rissasen mukaan erkauman ja jopa vatsanalueen tyrän korjaaminen ilman leikkausta olisi mahdollista:

Fysioterapian avulla voi kuntouttaa  jännesauman, lantionpohjan, päästä eroon niska-hartia/selkävaivoista sekä myös esim. vatsan keskiseinämän tyristä tai lantionhallintaan liittyvistä polvien, lonkkien tai lantion alueen kivuista.

Erkaumasta huolimatta aloitin tällä viikolla normaalit treenit CrossFit Oulun salilla. Menen kroppaa kuunnellen ja teen niin kuin pystyn. Vatsalihaksia käytetään kuitenkin lähes kaikessa toiminnassa, myös kävelyssä. En siis treenaa edelleenkään yksittäisiä lihaksia ja yritä saada six-packiä, vaan parannan suorituskykyä useammassa lajissa, liikkeessä ja arjen jaksamisessa. Jos salilla joku liike tuntuu erityisen pahalta ja aiheuttaa kipua, skaalaan liikkeen kevyemmäksi tai vaihdan toiseen, niin kuin olen tehnyt tähänkin asti. Tavoitteena on kuitenkin vielä kilpailla ja pystyä tekemään treenejä äräxänä eli määrättyinä, joten keskivartalo on saatava toimivaksi.

Jospa sitä ei Helsinkiin asti tarvitsisi asian kanssa lähteä, koska harjoittelu vaatii myös säännöllisen seurannan alkukartoituksen ja ohjeistuksen jälkeen. Olenkin nyt yrittänyt selvittää, onko Oulussa osaavaa fysioterapeuttia, joka tietäisi asiasta. Mieluiten vielä sellainen, joka voisi myös ultrata erkauman ja katsoa miten syvätlihakset toimivat, vai toimivatko ensinkään.  Saa laittaa kommenttiboxiin vinkkejä asiantuntijoista tai sähköpostia suoraan armas.mainio@icloud.com.

Avainsanat:

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (2)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

 • Amanda Kainulainen

  Moikka!

  Mä kävin Iran luona noin 3kk synnytyksen jälkeen. Luulin itse, että vatsa alkaa olla hyvässä kunnossa mutta valitettavasti näin ei ollut. Sain Iralta ohjeita miten treenata syviä vatsoja ja lantionpohjaa edelleen. Tuolloin hän vielä kielsi multa vatsat, juoksemisen, mavet ja syväkyykyt. Ira pyrkii vastaamaan viesteihin hyvin. Ootko laittanu hänelle s-postia ja kysynyt josko hän tietäisi ketään osaavaa fyssaria Oulussa? Kiva lukea sun blogia kun on niin samat elämäntilanteet. Paitsi, että sä oot pikkasen paremmassa kunnossa Tsemppiä treeniin!!!

  Vastaa
  • Hanna Uusitalo Kirjoittaja

   Kiitos, minäpä laitan viestiä hänelle. Ei ole vielä nimittäin sopivaa henkilöä löytynyt.

   Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *