Vauvan luuliemi

Vauvojen ruuaksi sopii erinomaisesti ravinteikas luuliemi. Voima on saanut luulientä lähes päivittäin 5kk ikäisestä.

Viime aikoina on näkynyt paljon keskustelua lihansyönnistä, sen terveellisyydestä ja eettisyydestä. Me ostamme pääasiassa Sydänmaan Highlander -luomulihaa suoraan tuottajalta sekä poron- ja hirvenlihaa. Syömme myös erityisen ravinteikkaita sisäelimiä, kuten maksaa ja olen keittänyt myös naudan sydäntä. Lisäksi keitän luista luulientä niin, että sitä on aina pakastimessa. Eli syömme lihaa niin, että eläimestä hyödynnetään kaikki osat.

Luuliemen perusohje 5 litran kattilaan:

  • 1 kg luita, minä olen käyttänyt luomunaudan ydinluukiekkoja
  • 1rkl omenaviinietikkaa, joka irrottaa ravinteet luista paremmin
  • vettä niin että luut peittyvät
  • kattilaan voi laittaa myös juureksia ja yrttejä lisämakua antamaan

Huuhtele luut kylmällä vedellä ja kuivaa.

Paahda luita ennen keittämistä uunissa 200 asteessa noin 30min.

Laita luut (ja juurekset) kattilaan ja peitä vedellä.

Kiehuta ja kuori alkuvaiheessa tuleva vaahto reikäkauhalla pois.

Kiehuttele todella miedolla lämmöllä niin kauan kuin jaksat, sanoisin että kuitenkin vähintään 8 tuntia. Meillä kiehuu yleensä n. 10-12 tuntia, pidempikään aika ei haittaa.

Siivilöi liemi. Ota talteen luista luuytimen herkkupalat ja irronneet lihat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pakastan lientä sekä jääpalamuotteihin että muutamaan isompaan kerta-annokseen. Isommat annokset menevät koko perheen keittojen pohjaksi tai esim. kaalilaatikkoon. Pienistä muottiannoksista on helppo ottaa mihin vain ruokaan lisämakua tai tarjota shotteja. Hampaiden puhkeamisen vaiheessa vauva voisi ilahtua luuliemijäätelöstä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Irronneet lihat ja luuydin on mukavan pehmeää sormiruokailtavaa ja ravinteikkuudessaan parasta vauvalle. Myös itse luun voi myös antaa vauvalle nuoleskeltavaksi. Todellisen paleobabyn purulelu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miten käyttää luulientä vauvan soseissa?

IMG_1746

Höyryttämällä kasvikset kuorineen, säilyvät niiden ravinteet paremmin tallessa.

Höyrytä kasvikset höyrytysritilällä kattilassa. Jäisen pakastetun luuliemikuution voi laittaa sulamaan desimitassa saman kattilan laitaan ja käyttää sitten nesteenä soseutuksen yhteydessä.

Jäinen luuliemikuutio toimii puolestaan myös kylmäkallena, jos ottaa sosetta mukaan reissuun. Eli soserasiaan vain jäinen kuutio sekaan ja ruoka säilyy paremmin syöntihetkeen saakka.

Miten käyttää luulientä sormiruokailijalle?

Dippaa kasvispalat luuliemeen.

Luuliemen voi myös hörpätä mukista.

Lisää luulientä munakkaisiin, pötkylöihin tai lättyihin nesteeksi.

 

Luuliemessä tiivistyy helposti syötävässä, juotavassa ja sulavassa muodossa

lihan parhaat ravinteet.

Luuliemen saloihin perehdyin mm. helsinkipaleo.fi ja paleokeittio.fi ohjeilla.

Avainsanat: ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *