Vinkkejä avovesiuintiin!

Kävin eilen ensimmäistä kertaa tälle kesälle uimassa treenin järvessä. Oli ihana käydä uimassa ulkona, onhan se vaan ihan eri asia kun sisällä treenaaminen. Tässä on muutama vinkki ensikertalaisille (tai muistutuksia kokeneelle uimarille).

bild

1. Märkäpuku ja sen pukeminen. Jos aiot uida pidempää matkaa kylmässä vedessä, hanki märkäpuku! Märkäpuvun pukeminen rannalla uimapuvun päälle on haasteellista. Baby oil:in sively nilkkoihin auttaa huomattavasti muuten aika hankalaa operaatiota.

2. Muut varusteet: Uimalasit ja uimalakki. Lakki lämmittää päätä ja pitää hiukset pois silmistä. On olemassa paksumpia neopreeni lakkeja, mutta minä olen ainakin pärjännyt hyvin tavallisella uimalakilla. Avovesiuintiin on omanlaiset uimalasit, minä olen kuitenkin vielä uinut sisälaseilla. Toimii hyvin treeneissä ainakin.

3. Ui rauhassa. Jos et ole vielä aikaisemmin uinut ulkona, kannattaa aloittaa rauhassa. Tunnustele miten märkäpuku toimii. Mitä keho sanoo kylmästä vedestä, miten hengitys toimii ym. Kovat vedot voit jättää toiseen kertaan, myös vaikka olisit uinut paljon sisäaltaassa. Ulkona uiminen on aivan eri asia kun sisällä uiminen. Jos et jaksa uida vapaauintia voit välillä mennä rauhallisempaa vauhtia selälleen.

4. Ui ryhmässä tai lähellä rantaa. Turvallisuus ennen kaikkea. Vaikka märkäpuku kelluttaa, on hyvä että apu on lähellä jos esim. lihakset alkavat kramppaamaan.

5. Navigoi vedessä. Ota jokin kiinteä maamerkki mitä kohtaan lähdet uimaan ja nosta katse noin 5 vedon välein tarkistamaan että  uit maamerkkiä kohti. Virtaukset ja tuulenpuuskat vievät helposti uimarin väärään suuntaan.

6. Laita lämmintä vaatetta päälle uinnin jälkeen. Kylmässä vedessä kehon lämpötila laskee. Varaa siis hyvin vaatetta mukaan uintireissun jälkeen. Vaihda heti pois märkä uimapuku ja pue kuivaa ja lämmintä vaatetta kotimatkan pyöräilylenkkiä varten.

7. Nauti ulkoilmasta!

Avainsanat:

Linda Laihorinne

Linda Laihorinne

Kirjoittaja on 29-vuotias kilpauimari, joka edelleen pistää nuoremmat kilpasiskot koville. Linda on kokenut arvokisakävijä, EM-kisoihin hän on osallistunut yhteensä 6 kertaa. Yhdet MM-kilpailut hän on myös nähnyt kisa-altaan puolelta. SM-kisa-altaasta reppuun on kertynyt lukuisia mestaruuksia sekä iso kasa himmeimpiä mitaleja.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *