Voiman neljäs kuukausi

Voima on täyttänyt jo neljä kuukautta. Tai oikeastaan Voima on vasta neljä kuukautta. Hän on ollut perheessä niin vähän aikaa, mutta tullut kyllä jo hyvinkin kiinteäksi osaksi meitä.

Mitenkäs Voiman elämän perusasiat sujuivat neljäntenä kuukautena?

Ruoka. Olemme olleet Voiman kanssa hyvin samaa mieltä siitä, että täysimetys on meidän juttu. Voima on kasvanut rintamaidolla ja ollut hyvin tyytyväinen pikkupoika. Hän on nauttinut syömisestä ja minäkin olen jaksanut hyvin imettää. Kovin kauan en ole siis voinut olla hänestä erossa. Olen kuitenkin päässyt myös yksin treenaamaan ja käynyt myös ohjaamassa lasten yleisurheilukouluja ja CrossFit kids tunteja. Syöttö vain juuri ennen lähtöä ja vauhdilla sitten taas kotiin, niin hyvin on mennyt. Miikan Lajikumppanit -myymälä on aivan salin vieressä, joten Voima on tutustunut myös työelämään.

IMG_5046 IMG_5047

Uni. Neljännellä kuukaudella yöunet jatkuivat pääasiassa hyvin säännöllisinä. Illalla klo 21-22 nukkumaan ja yleensä yhdellä herätyksellä ja syönnillä vaihtelevasti klo 03-06 välissä. Tästä vielä unet jatkuu aamulla klo 07-08. Aamupäivällä klo 09-10 aikoihin pienet torkut ja sitten klo 12 maissa vähän pidemmät unet. Loppupäivän aikana nukkuu sitten päikkäreitä jos nukuttaa.

Liike. Kääntyi selältä vatsalleen oikean kyljen kautta juuri päivää ennen kuin neljä kuukautta tuli ikää. Ei tykkää kovin mielellään olla pitkiä aikoja vatsallaan, joten ehkä siitä johtuen ei ole kovin innokas kääntymään selältä mahalleen. Sätkii selällään villinä ja paukuttaa kantapäitä lattiaan. Istuu sylissä tuettuna ja pää pysyy tiukan niskan jatkeena hyvin pystyssä. Käsistä nostettaessa nousee tiukkana lautana seisomaan asti. Tarttuu esineisiin ja vie niitä suuhun.

Ilmeet, eleet ja ääntely. Iloinen ja nauravainen. Heittää hymyllä lähes kaikkia, jotka hänelle vähänkin huomiota osoittavat. Juttelee omaa kieltään: ”ägyy” ja ”iu” ovat yleisimmin käytetyt ilmaisut.  Ilmeikäs vauva. Saattaa säikähtää jotain ja alkaa itkemään surullisesti huuli väpättäen.

Tämän neljännen kuukauden aikana huomasin, että Voimaa voi jo paremmin viihdyttää pelleilemällä, ilmeilemälläja leikittämällä. Seurailee siis tarkemmin ja innostuu huomiosta. Jos joku meinaa kiukuttaa tai tylsistyttää niin ilmeily auttaa. Esimerkiksi pukeminen sujuu huomattavasti sujuvammin kun paita ”kukkuu piilossa” puetaan päälle, sukat ”sähisee” jalkaan, lapaset ”lauletaan” käteen ja pipo ”pussataan” päähän. Voiman kanssa laitetaan myös pyykkejä kuivumaan. Poika pötköttää kylppärin lattialla ja seurailee koneesta lentäviä vaatteita. Kotitöistä voi tehdä viihdyttävää leikkiä.

Voimalla oli 3,5kk ikäisenä ensimmäinen yhden yön sairaalareissu. Joulun aikaan huomasin hänellä nivustyrän, joka sitten nyt korjattiin. Isoveljellä Kyöstillä oli myös tyrä syntyessä ja pääsi silloin heti päivän ikäisenä leikkaukseen, joten hoitui sillä samalla synnytysreissulla. Miikalta on myös leikattu nivustyrä ja kun minullakin on napatyrä, niin taidamme sitten vain olla tällainen oikea tyrä-perhe.

IMG_5060

Sairaalassa piti olla aamulla klo 06:30 ja oletettu leikkausaika oli n. klo 11:00. Sain syöttää Voiman viimeisen kerran ennen klo 05:00, joten herätin hänet syömään myös yöllä ylimääräisen kerran, jotta jaksaisi olla ilman ruokaa leikkaukseen asti. Klo 07:00 otettiin verikokeet kantapäästä ja niiden otto sujui ilman isompaa huutoa. Viihdytin Voimaa lelun avulla ja juttelin hänelle reippaasti. Olen huomannut että ns. ”hyssyttely-voivottelu”, äidin epävarmuus ja pelko heijastuvat lapseen ja saavat kivun tuntumaan isommalta. Siksi kannattaa tsempata itsesi reippaaksi, iloiseksi ja pelottomaksi, vaikka tilanne itseäkin vähän jännittäisi ja pelottaisi. Vauvan huomio kannattaa kiinnittää ihan muualle kuin kipeään paikkaan ja toimenpiteeseen. Tämän videon tapaisia lääkäreitä ja hoitajia en ole vielä tavannut, mutta oppia tästä voi ottaa jokainen lasten kanssa toimiva.

Leikkauksen odottelu meni yllättävän helposti, vaikka loppuvaiheessa alkoi varmasti nälkä jo tulla. Onneksi Voima kuitenkin otti tutin ja nukkui suurimman osan aamusta. Glukoosiliuosta olisi ollut tarjolla, mutta onneksi sain Voiman rauhoiteltua muutenkin kuin sokerin avulla.

IMG_5053

Leikkaus sujui hyvin ja parin tunnin päästä tuotiin heräämöstä uninen pikku-potilas osastolle. Voima jaksoi alkaa heti syömään ja vaikutti onneksi kivuttomalta. Eikä siinä kauaa mennyt kun alkoi sätkiä, potkia ja seurustella entiseen malliin. Näin pienet vauvat jäävät vielä seurantaan yhdeksi yöksi sairaalaan. Saatiin oma huone ja yöksi laitettiin vielä happisaturaatio -laite. Leikkaushaava oli hyvin pieni, muutaman sentin mittainen ja siihen tuli sulavat tikit, joten niitäkään ei tarvinnut sitten erikseen lähteä poistattamaan. Nopeasti toipuvat kyllä nämä mini-ihmiset tällaisista operaatioista.

IMG_5061

IMG_5065

Viikko leikkauksen jälkeen lähdettiin Voiman ja Armaksen kanssa Tampereelle junalla viikonlopuksi. Armaksella oli Tampere Junior indoor Games -yleisurheilukisat. Junassa oli kyllä oikeasti hauska ja helppo matkustaa vauvan kanssa. Vaunut sai parkkiin helposti ja irrotin vaunun kopan ja laitoin sen lattialle jalkatilaan, jossa Voima viihtyi mainiosti.  Meillä oli paikat yläkerrasta lasten leikkivaunusta, jossa pystyi vähän paremmin vielä tarvittaessa liikkumaan. Tilavassa vessassa oli myös hoitopöytä ja pyllyn pesukin onnistui kun sankari täräytti sitten tavaraa vaipan täydeltä.

IMG_5075 IMG_5082

Kisakatsomossa Pirkkahallin hulinassa Voima viihtyi. Välillä sylissä, välillä vaunuissa. Hotellissa uni maistui ja äitikin nautti valmiista aamupalapöydästä ja pehmeistä valkoisista lakanoista. Reissu oli kaikenkaikkiaan oikein onnistunut.

IMG_5079

Hiihtolomalla päästiin testaamaan myös hankkimamme hiihtokelkka, mikä olikin oikein toimiva peli. Voima nukkui ja minulle tuli hiki.

IMG_5095

IMG_5091

Avainsanat:

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *