Voiman toinen kuukausi

Voima täytti eilen kaksi kuukautta. Tämän toisen kuukauden aikana tapahtunutta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Armas kisaili Oulun Pyrinnön jouluhalleissa ja vietettiinkin Ouluhallilla kaksi päivää kisakatsomossa. Voima tuntui nauttivan tunnelmasta ja nukkui tyytyväisenä melkein koko ajan. Ensimmäinen starttipistoolin pamaus vähän säpsähdytti, mutta sitä seuraavat eivät unta häirinneet. Voima voitti myös arpajaisista joulukorin. Onnekas poika!

Lähdettiin katsomaan isoveljien joulumusajaisia, jossa he soittivat käyrätorvea. Voima oli kuitenkin sitä mieltä, että hän ei ala olemaan hiljaa, vaan karjuu sydämensä kyllyydestä. Niinpä nautinkin joululaulujen sijaan konsertista salin ulkopuolella vauvaa imettäen ja rauhoitellen.

Koulun joulujuhla sen sijaan oli aamupäivällä ja se menikin sitten oikein mukavasti, Voima oli rauhallinen ja nukkui sylissä melkein koko juhlan ajan. Saimme nauttia ihanan perinteisestä kuusijuhlasta, jossa velipojat loistivat tähtinä lavalla useampaankin kertaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Joulua vietettiin mummolassa. Ensimmäinen yökyläily sujui mukavasti niin syömisten kuin nukkumisten osalta. Voima sai nukkua äidin ja isän keskellä, kun siellä oli iso ja leveä sänky.

Uutta vuotta lähdettiin vastaanottamaan Iisalmeen. 2,5 tunnin automatkat sujuivat ilman pysähdyksiä koko ajan nukkuen. Autossa oloon onkin hyvä totutella. Silloin kun Armas ja Kyösti olivat vauvoja, ajelin usein yksinkin Rovaniemeltä Iisalmeen ja myös pojat tottuivat tuolloin hyvin autoiluun. Reippaita matkustajia koko sakki. Myös Iisalmen kyläilureissulla serkkujen luona Voima viihtyi hyvin. Mitä enemmän hulinaa, vilskettä ja ääntä on ympärillä, sitä paremmin Voima viihtyy.

Voima on tutustunut myös eläimiin. Viisi eri koiraa: Alma, Lyyti, Onneli, Popi ja salikoira-Hemmo ovat päässeet Voimaa haistelemaan. Joku vähän poskesta nuolaisemaankin. Valo-kissanpentu sen sijaan oli vähän peloissaan Voimasta. Meillä ei itsellä ole eläimiä, mutta onneksi lähipiiristä näitä löytyy, niin pääsee Voima tutustumaan myös näihin nelijalkaisiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pääsimme kunnon ulkoilurytmiin päivittäisten vaunulenkkien ansiosta. Käydään joka päivä joku lenkki, pituudeltaan 4-10km. Pari viimeistä lenkkiä olen myös juossut. Muutamat pakkaspäivät, kun mittari näytti lähes kolmeakymmentä miinusta, jäivät lenkit välistä. Olin miettinyt ensin pakkasrajaksi -15 astetta, mutta ollaan kyllä käyty nyt myös kylmemmillä keleillä, kun vain pukee ja suojaa Voiman lämpimästi vaunuihin ja seuraa vauvan lämpimyyttä välillä.

Tällä viikolla Voima oli mukana Pyrinnön yleisurheilujaoston kokouksessa ja nukkui koko kaksituntisen kokouksen ajan, vaikka olin kyllä valmistautunut poistumaan keskenkin. Tämän toisen kuukauden loppua kohden mentäessä illan imetysmarathonit ovat vähentymään päin, mikä helpottaa liikkumista myös iltaisin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Unirytmi on aika samanlainen kuin ensimmäisenä kuukautena. Voima valvoo kyllä enemmän ja pidempiä aikoja. Nukkuu sitten kunnon pidempiä unipätkiä, eikä enää torkahtele joka välissä. Illalla valvoo kyllä välillä pidempään, mutta nukkumaan rauhoitutaan klo 22-23 välillä. Nälkä tulee edelleen n. kolmen tunnin välein, mutta nukahtaa yöllä kyllä heti jatkamaan unia. Minua eivät yöheräilyt kyllä väsytä vielä yhtään ja olen valmis imettämään tällä systeemillä niin pitkään kuin hän tarvitsee. Voimalle ruoka on tärkeää ja minun tehtävä on sitä hänelle antaa. Ajattelen, että imetyksen jatkuvuuden kannalta on vain hyvä, että hän haluaa säännöllisesti syödä, myös yöllä. Tämän vuoksi en vielä edes toivo, että saisin nukkua kokonaisen yön putkeen.

Voima-vauva on hyvin sulahtanut tähän meidän arkeen mukaan, eikä kaikista menoista ja meiningeistä kannata jäädä vauvan takia pois. Hänen syöminen määrittelee kuitenkin minun liikkumiseni. Nämä kuukaudet kun olen täysin sidottu vauvan rytmiin, ovat niin lyhyt aika minun elämästäni, että en näe mitään tarvetta olla pois hänen luotaan. On minun tärkein tehtäväni antaa tälle avuttomalle pienelle parasta mahdollista ravintoa ja läheisyyttä.

Voima ei syönyt tuttia ensimmäisinä viikkoina. Tämä oli hyvä imetyksen aloittamisen kannalta. Tutti tuli kuvioihin autoilun aloittamisen myötä ja kun aloimme liikkumaan hieman enemmän, enkä vain pystynyt toimimaan tuttina joka sekunti enkä minuutti. Tutti antaa hieman pelivaraa äänenvaimentimena.

Voima viettää aikaa myös lattialla sätkien. Selällään viihtyy huomattavasti paremmin kuin vatsallaan. Vatsallaan ei malta olla rennosti lepäillen, vaan nostaa koko ajan päätä ylös ja itseään käsien varaan. On myös jotenkin onnistunut kääntymään useamman kerran vatsalta selälleen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kylvystä ja lämpimästä vedestä Voima nauttii. Painaa mielellään korvatkin veden alle kylvyssä ollessaan ja rentoutuu selvästi. Hanasta valuvan veden ääni saa myös hiljaiseksi vjos vaipan riisuminen onkin ensin harmittanut. Voima on myös käynyt sylissä suihkussa, eikä paljon kasvoille tulevista vesiroiskeista välitä. Mutta lämpimästä vedestä kylmään huoneilmaan meneminen ei olekaan enää kivaa. Pitääkin ehkä selvittää miten Oulussa on vauvauinteja, jos sitä kävisi kokeilemassa kevään aikana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Avainsanat: , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *