Yhteenvetoa

Viimeiset kaksi viikkoa on jäljellä. Aika tehdä pientä yhteenvetoa, mitä olen tässä, nyt vajaa kolmen kuukauden aikana oppinut tästä maasta. Maantieteellisesti Belgia sijaitsee useamman vahvan kulttuurin risteyksessä. Ruokakulttuuri ja kieli ovat siitä hyvät esimerkit. Ruoka on brittiläiseen tyyliin hyvin, hyvin kevyesti maustettua, usein jopa mautonta. Saksalaistyylisiä makkaroita on runsaasti, mutta niidenkin maustamisessa on pidetty kiinni brittiläisestä linjasta. Olut maistuu tälle kansalle, kuten myös ranskalaistyyliset juustot. Belgian kielestä löytää yhteneväisyyksiä saksaan, ranskaan ja englantiin, minkä vuoksi useat belgialaiset korvaavat unohtamansa sanan flaaminkielisellä sanalla.
Itse pyrin välttämään valmisruokien käyttämistä ja mitä vähemmän esikäsitelty ruoka, sen parempi. Täällä se on helppoa. Kana on aina naturellia, valmiita maustesekoituksia ei ole ja hevi-osaston valikoima on yleensä mukavan laaja. Mm. tuoretta pinaattia on aina saatavilla. Pientä kausivaihtelua on kuitenkin havaittavissa, esim. nyt tuntuu olevan suunnattoman hankalaa saada kurkkua tai päärynää. Mutta mansikkakausi on parhaimmillaan, pensasmustikat ja vadelmat ovat vielä tuontitavaraa mutta hiljalleen nekin on saatavana kotimaisina. Maito on aina UHT- käsiteltyä, mikä neljän, tai nyt kolmen hengen taloudessa helpottaa säilyttämistä, mutta tekee maidosta mautonta. Rasvattoman maidon suosija saa aina tarkistaa erikseen kauppaketjukohtaisesti, minkä värinen tölkki on rasvatonta..
Olen viettänyt vapaa viikonloppua kisailuista, joten vierailin eilen Amsterdamissa. Päätös lähteä aamujunalla tapahtui edellisenä iltana, joten liika suunnittelu sai jäädä. Kirjasin nopeasti muutamat parhaimmat ostoskadut, otin mukaan Visa-kortin ja shoppailuun soveltuvat kengät. Sääennusteen vesisade oli kovin aurinkoinen, joten käyskentely rauhalliseen tahtiin ympäri kylää onnistui mukavasti. Mikään shoppailijan paratiisi Amsterdam ei ole. Huonon ja mauttoman liikkeitä tuli vastaan ainakin kymmenkunta, jaskajoonasta, onlya yms. välttämislistaan kuuluvia liikkeitä oli liikaa. Omina tuliaisina 100kpl tulppaanin sipuleita ja 250g vohvelikeksejä.  Täytyy melkein sanoa että Antwerpen on shoppailun kannalta parempi. Joskin täällä huonona puolena on että ostoskatu on 2km pitkä ja ravintola/kahvila-alueet sijaitsevat molemmissa päissä. Kadun puolessa välissä on pieni kahvilakuja, mutta hyvin pieni väkimäärään nähden, joten hinnoittelu on myös sen mukainen. Amsterdamissa vallitsi kaikkialle ulottuva ruohon tuoksu, enkä nyt tarkoita vastaleikattua nurmikkoa.. Tupakanhajuakaan en aistinut niin usein kuin tuo lehtikasvin palamistuoksua. Liikaa suomalaisia hippejä hamppu- ja kaljapäissään tuli vastaan. Mikä siinä olikin että samankaltainen vaatetustyyli oli jokaisella eri vastaan tulleella porukalla ja silti tunnistin heidät jo kaukaa suomalaisiksi. Se on myös hauskaa että tyypillistä belgialaisen ulkonäköä ei voi määritellä. Tavallaan tämä maa on sulatusuuni ja belgialainen voi näyttää turkkilaiselta, marokkolaiselta, britiltä, saksalaiselta tai jopa skandinaavilta. Olen etukäteen kuullut että junalla matkustaessa huomaa selkeän eron maisemassa kun tullaan hollannin puolelle. En huomannut tuota eroa. Ehkä vettä oli yleiskuvassa enemmän, mutta niin helposti tuppaa käymään kun mennään lähemmäksi rannikkoa. Amsterdamin talojen pystyssä pysyminen kyllä hiukan huolestutti. Talot olivat niin vinossa, että joihinkin oli rakennettu tavallaan taulu talon etuosaan, joka oli suorassa, mutta talo sen takana oli vinksallaan. Jotkut talot näyttivät siltä, että ne kellahtavat pötkölleen kadulle, toiset taas olivat reippaasti takanojassa.
Mitä olen oppinut itsestäni täällä? Tykkään asua yksin. Tämän viikon kaikki kämppikseni ovat olleet poissa ja talon on ollut yksin minun. Se on helpottavaa. Silti olen sitä mieltä, että on ollut parempi asua kämppisten kanssa kuin yksin. Monet asiat ovat helpompia kämppisten ansiosta. Varsinkin tässä talossa, kun on aina asunut useampia ihmisiä niin, heille on muodostunut hyvin selkeät säännöt ja tavat. Voin kuvitella että yhteiseen asuntoon muuttavien ystävien olisi hankala muodostaa vastaavanlaisia sääntöjä. Kaipaan Suomesta asioita, jotka voisivat yhtä hyvin olla täällä kuin Suomessakin. 23 kiloon ei mahdu niitä kaikkia pieniä tekijöitä, vaikka mulla olikin se 23kgx2. Nyt toisella lentoyhtiöllä 23kg ja 32kg, tiukkaa tulee olemaan silti, tavarat ovat tainneet lihoa täällä kosteudessa..
Pia Pensaari

Pia Pensaari

Kirjoittaja on naispyöräilijä, joka on voittanut yli 20 SM-mitalia ja omistaa kautta aikojen Suomen 2. nopeimman ajan 3km takaa-ajossa.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *