Yleis(tä)urheilua
Osaatko juosta? Osaatko heittää? Osaatko hypätä? Peruasioita, joita pieni lapsikin harjoittelee luonnostaan, mutta joiden harjoittelu helposti unohtuu vanhempana. Yleisurheilu on minusta nimenomaan sitä yleistä urheilua, perusliikuntaa, jota pitäisi treenata kaikkien lajien harrastajien, niin lasten, nuorten kuin aikuisten. Yleisurheilussa kiinnitetään paljon huomiota keskivartalon hallintaan, mikä on kaiken liikkumisen a ja o.  

Juoksu on aika oleellinen osa mm. pallopeleissä. ”Kaikkihan juosta osaavat!” Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole. Juoksua pitäisi opetella samalla tavalla kuin pallon hallintaa tai pelikäsitystä. Juostaan metsässä, juostaan kovaa, juostaan hiljaa, juostaan etuperin, juostaan takaperin, juostaan lyhyillä askelilla, juostaan pitkillä askelilla, juostaan esteiden ja aitojen yli, juostaan suuntaa vaihtaen… Välillä hippaa leikkien, välillä kilpaillen, välillä mailan ja pallon kanssa. Oikea juoksutekniikka lähtee keskivartalon hallinnasta ja lapsellisesta juoksemisen ilosta!


Juostaan uimaan, vesijuoksua

Heittäminen ja hyppääminen. Miten upeasti näissä yhdistyykään moni asia. Miten saada heittoon pituutta ja hyppyyn korkeutta tai pituutta? Miten saadaan koko kropasta ja vauhdista voimaa suoritukseen? Harjoitellaan räjähtävyyttä ja voimantuottoa, jotka taas ovat ominaisuuksia, joita tarvitaan monissa lajeissa.

Ensin huolletaan home-made keihäs

Kuulantyöntöä Petanque kuulalla
Seiväshypyn alkeita Hankasalmen Hangan yleisurheilukoulussa
 Meidän poikien salibandytreeneissä (6-7 -vuotiaat) tehdään joka kerta myös jotain yleis(tä)urheilua. Jokaisen futis-, salibandy- ja jääkiekkojoukkueen valmentajan pitäisi muistaa perusliikunta: juokseminen, hyppääminen ja heittäminen ja myös opettaa niitä, jos niitä ei hallita. Tätä perusliikuntaa on kuitenkin helppo harrastaa perheen kesken, innostaen ja säilyttäen pienen lapsen luontaisen innon juoksuun, heittämiseen ja hyppäämiseen.
Hankasalmen Sanomat heinäkuu 2012

”Juoksemista ei tarvitse harjoitella, kun mä osaan jo!” -Niinpä! Ja sitä itseluottamustakin löytyy!
   Avainsanat: , , , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *