Youth Athletics Games

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viime viikonloppu vietettiin Espoossa yleisurheilun merkeissä. Youth Athletics Games on yleisurheilun kilpailu- ja elämystapahtuma 9-17 -vuotiaille nuorille. Tapahtuman järjestivät Espoon Tapiot, Esbo IF ja Suomen Urheiluliitto. Mukana oli lähes 1500 urheilijaa ja huoltajat ja muut perheenjäsenet ja kannustajat päälle. Nuorimmat 9-12 -vuotiaat kisailivat Otaniemessä ja vanhemmat Leppävaarassa. Sunnuntain viestijuoksut olivat kaikki Leppävaarassa.

Armas on harrastanut yleisurheilua Oulun Pyrinnössä pari vuotta. Hän on ryhmässä, jossa on 8-11 -vuotiaita tyttöjä ja poikia. He harjoittelevat 3 kertaa viikossa. Vaikka yleisurheilu on yksilölaji, on hyvällä porukalla iso merkitys. Samoin ryhmän kokoavilla valmentajilla. Porukassa ilmapiiri on innostunut ja kannustava.

Kyösti harrastaa voimistelua, mutta hankittiin myös hänelle yleisurheilulisenssi, että voi kesällä osallistua yleisurheilukisoihin. Youth Athletics Gameseihin oltiin lähdössä joka tapauksessa koko perhe, joten Kyösti pääsi myös kilpailemaan. Vaikka varsinaisia yleisurheiluharjoituksia ei kovin monia ole takana, niin erilaista juoksemista ja hyppäämistä senkin edestä. Yleisurheilukenttä olisi erinomainen paikka kenelle tahansa harjoittaaa monipuolisia liikunnallisia taitoja.

Kentillä oli lisäksi järjestetty Valon Kasva Urheilijaksi -taitovalmiustestauksia. Taitovalmiustestillä mitataan kehon hallintaa ja motorisen koordinaation tasoa sekä arvioidaan välineenkäsittelytaitoja. Testit oli suunniteltu niin, että jokainen tuntui niissä onnistuvan, eli minimitaitotaso ei ollut liian vaativa. Toisaalta maksimipisteisiin sai kyllä olla todella taitava, eli kukaan ei päässyt helpolla. Testaajat saivat luotua rennon ja kannustavan ilmapiirin, mutta olivat kuitenkin myös tarkkoja liikestandardeista ja vaatimuksista. Seurasin testejä mielenkiinnolla ja sainkin niistä hyviä ideoita ja inspiraatiota lasten liikuttamiseen. Toivottavasti mahdollisimman moni vanhempi ja valmentaja kävi testeihin tutustumassa. Testi ja muitakin testejä löytyy kasvaurheilijaksi.fi -sivustolta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pojat osallistuivat perjantaina 600m juoksuun, lauantaina pituushyppyyn ja 40m juoksuun sekä Armas vielä sunnuntaina 4x50m ja 4x400m viesteihin.

600m ja 400m  juoksut ovat kovia matkoja. Pienet miehet lähtevät aika lailla täysiä ja juoksevat täysiä niin pitkään kuin jaksavat. Ja osa ottaa vielä komean loppukirinkin. Kokeileppa itse juosta 400m tai 600m aikaa vastaan. Pahalta se tuntuu. Mutta se onnistumisen ja itsensä voittamisen tunne juoksun jälkeen. Se tuntuu ihan yhtä hyvältä. Lapsista ja aikuisista. Toki siellä nähdään myös niitä pettymyksen kyyneleitä, kun toinen jaksaakin juosta niin paljon kovempaa ja joku tulee aina toisen perässä maaliin. Näillä hetkillä: ”olen ylpeä sinusta, uskalsit osallistua ja voitit itsesi!”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pituushyppy tuntui olevan kaikista lapsista kivaa. Siinä et suoranaisesti sillä tietyllä omalla hyppyhetkellä kilpaile ketään vastaan. Yrität vain tehdä oman parhaan suorituksen. Molemmat pojat onnistuivat hienosti hypyissään hypäten omat ennätykset. Armas pääsi lisäksi loppukilpailuun ja voitti toisen Pyrinnön pojan kanssa upeasti joukkuepronssia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yleisöä oli kisoissa mukavasti. Äänekäs kannustaminen oli silti melko vähäistä. Jokainen tuntui kyllä kannustavan ja taputtavan sille omalle lapselleen. Ehkä omat kokemukset viime aikojen urheilukilpailusta ovat painottuneet tuonne CrossFit areenoiden hurmoshenkisiin tunnelmiin, niin vertailukohta oli vähän toisenlainen. Pituushyppypaikalle saimme kuitenkin luotua mahtavaa tunnelmaa, kun aloimme lyömään käsiä yhteen jokaiselle hyppääjälle vuorotellen. Tähän lähti mukavasti muutakin porukkaa mukaan ja tunnelma muuttui hetkessä. Jokainen oli varmasti tähtihetkensä ansainnut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oli mahtava seurata näitä tyttöjä ja poikia viikonlopun aikana. Varsinaiset kilpailusuoritukset olivat vain pieni osa tapahtumaa. Se muu yhdessä vietetty aika oli vielä paljon merkityksellisempää. Yhteisten alku- ja loppuverryttelyiden lisäksi he esimerkiksi painivat, leikkivät konkkaa ja rakensivat leppäkertuille majoja. Lauantai-illan Linnanmäki kieputuksien riemun kiljahdukset ja lasten iloiset ilmeet toivat hymyn huulille, vaikka itse en mennytkään laitteisiin. Tähtiä he ovat. Ihan jokainen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Avainsanat: , , ,

Hanna Uusitalo

Hanna Uusitalo, VOIMAHOTON

Hanna on oman elämänsä huippu-urheilija. Perhe-elämää, CrossFittiä, luontoliikuntaa ja valmennusta. Koulutukseltaan Hanna on liikunnanohjaaja (AMK) ja parhaillaan hän opiskelee luonto-ohjaajaksi.

Kommentit (0)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *