Body Fitness urheilulajina

Monelle on varmaan epäselvää, että mitä se fitness nyt oikein on? Mitä siellä lavalla tehdään ja miten siinä voi edes kilpailla? Tässä pieni selvitys asiaan.

Body Fitness on kehonrakennuslaji, jossa kriteerit ovat kuitenkin erilaiset kuin kehonrakennuksessa. Nimittäin monimutkaisemmat mielestäni. Pitää olla kireä ja lihaksikas, mutta silti naisellinen, ei liian riutuneen näköinen ja vartalon tulee olla hyvän mallinen. Eli jalat sopivan mittaiset suhteessa keskivartaloon, kapea vyötärö, ei liian leveä lantio, leveä hartialinja, V-mallinen selkä, pyöreät olkapäät ja massaa tasaisesti joka puolella, ettei mikään paikka dominoi liikaa toista. Reisissä, olkapäissä, selässä ym. tulee erottua lihakset kauniisti, mutta liian kuiva ei saa olla. Lisäksi kilpailutilanteessa tulee olla sopivasti painetta ja pyöreyttä lihaksissa huolimatta takana olevasta pitkästä dieetistä ja kropan mallia ja lihaksistoa tulee tuoda esille sopivalla tavalla sääntöjen mukaisesti, mutta kuitenkin henkilökohtaisesti suunnitelluilla poseerauksilla.

Lavalla tulee olla hyvin tällätty, huoliteltu, kauniisti meikattu ja näyttävä paketti kaiken kaikkiaan. Eli pelkkä fysiikka ei riitä jos haluaa olla parhaimmillaan. Väriä pitää olla pinnassa paljon, jotta lihakset erottuvat, ei saa näyttää kalpealta ja väsyneeltä ja ihon tulee olla kaunis ja hyvässä kunnossa. Bikinit pitää olla valittu vartalolle sopivasti, mutta sääntöjen mukaisesti. Kenkien tulee pidentää jalkoja, mutta ei ne eivät saa olla liian korkeat, sillä niillä tulee osata myös kävellä. Kisa-asun värin tulee olla ihon, hiusten ja silmien väriin sopiva ja koristelut näyttävät (yleensä käytetään ihan oikeasti kristalleja). Hintaa puvulle tulee yleensä 150-500€ riippuen siitä, mistä sen hankkii ja miten sen koristelee. Kynnet tulee olla kauniit, mutta jos ei ole, niin aina on tekokynnet olemassa!

Sitten kun kunto on kohdallaan, asennot kunnossa, paketti huoliteltu ja upea, täytyy vielä säteillä ja olla niin hyvä, että erottuu kaikista muista samassa rivissä seisovista kilpakumppaneista! Ei saa täristä ja jännittää, vaan pitää ainakin näyttää siltä, että lavalla olemisesta nauttii ja on itsevarma. Siinä vaiheessa työ on jo tehty ja jäljellä on enää esiintyminen edukseen.

Ja mitä tämä kaikki piti takanaan vuositasolla?

1. Ensin vuosien kehittävä salitreeni, jonka aikana saadaan lihasta tarpeeksi ja oikeisiin paikkoihin. 4-10h treenejä ja palauttavaa liikuntaa viikossa, ei turhaa hikijumppaa, vaan suunnitelmallista ja kehittävää treeniä. Lihakset kasvavat vain, jos kuorma lisääntyy pidemmällä aikavälillä. Tekniikka tulee olla kunnossa, pitää osata tuntea lihaksensa ja tietää mikä toimii ja suunnitella treeniohjelma vaihtelevaksi, monipuoliseksi ja kuitenkin sellaiseksi että siitä palautuu ajoissa – jotta sitä kehitystä tulisi koko ajan. Treeni sattuu, sitä ei lopeteta jos käy kipeää tai tuntuu ettei jaksa, vaan tehdään loppuun asti. Toki voi olla tarkoituksella vajaita sarjoja tai keveitä viikkoja, eli nekin tulee huomioida…

2. Syödään hyvin. Jos haluaa kehittyä, tulee ruokailu olla kunnossa. Enemmän energiaa sisään, mitä kulutuksessa palaa. Säännöllinen ateriarytmi, paljon hyviä hiilihydraatteja, jotta verensokeri pysyy tasaisena ja energiaa koko ajan. Kasviksia, marjoja ja hedelmiä sopivasti, rasvaa sen verran mitä kroppa tarvitsee toimiakseen (sekä hyviä että ”huonoja” rasvoja tarvitaan) ja proteiinia joka aterialla. Ruokaa 3h välein ja enimmäkseen hyvää sellaista. Ja jos tietää, että on pitkä päivä edessä eikä kerkeä syödä ” mitään” niin epäilen kovasti. Tee eväät mukaan, vaikka leipää ja leikkeleitä / rahka+hedelmä ja syö kun tulee taukoa. En jaksa uskoa että kellään ei olisi aikaa tehdä ruokaa tai saati syödä sitä.

3. Levätään. Nuku hyvin, ei riekuta öitä baarissa. Pidä stressittömiä hetkiä tarpeeksi usein, että kroppa ja pää saavat lepoa. Tässä vaiheessa muu urheilumäärä kannattaa vähentää lähelle nollaa, sillä jo vähänkin kokeneempi treenaaja ei enää palaudu kuten aloittelija. Lihasten tulee palautua edellisestä treenistä, stressihormonien perustaso kannattaisi pitää matalalla ja lihashuolto tulee olla kunnossa. Käytännössä muut onnistuvat, mutta stressin vähentäminen vaatii helposti vähän totuttelua… Venyttelyä, palauttavaa liikuntaa, hierontaa ja sopivasti lepoa suhteessa treeniin.

Näitä 1-3 kohtia noudatetaan sitten useampi vuosi, kunnes tehdään kisapäätös ja elämä muuttuu tällaiseksi:

1. Treenit vielä tarkemmin. Ne tehdään kun pitää, ja sitä aikaa revitään vaikka lisäämällä tunti kelloon ekstraksi. Ei skippailla treenejä, eikä jätetä kesken, koska on väsynyt ja heikko olo. Ohjelma on vielä paremmin suunniteltu, energiavaje huomioitu ja kaikki tehdään just eikä melkein. Lisäksi tehdään yleensä lisääntyvässä määrin aerobista. Pahimmillaan jopa 2x päivässä tunnin verran. Siihen treenit lisäksi ja illalla kehonhuoltoa, että seuraavasta päivästä selviää samalla lailla. Tarkoitus on pitää yllä lihasmassaa, mutta polttaa rasva pois, ei helppoa hommaa pidemmän päälle.

2. Syödään ohjeiden mukaan, grammalleen oikea määrä oikeaa tuotetta oikeaan kellonaikaan. Tässä vastuu ruokavalion suunnittelussa on usein valmentajan, kilpailijan täytyy vain tehdä eväät valmiiksi, roudata niitä mukana ja syödä kellonajan näyttämänä aikana. Vaikka kesken 4h luennon, jos niin täytyy tehdä. Lisäksi syödään lisäravinteita, yleensä monta sorttia ja eri kellonaikoihin. Niistä on hyötyä, enkä usko että niin pienestä haluaa kukaan jättää voittoa jollekin muulle. Latausjuoma ja palautusjuoma tulee myös suunnitella dieettiä varten uusiksi. Jos dieetillä haluttaa suklaata, sitä ei syödä. Tässä vaiheessa ei lipsuta edes sitä 1% vertaa!

3. Nukutaan vielä paremmin ja enemmän kuin ennen, koska liikuntaa on enemmän ja ravintoa vähemmän. Lisäksi pitää huolehtia tarkemmin hieronnoista, venyttelystä ja muusta palauttavasta liikunnasta. Venyttelen myös jo tässä vaiheessa 20-30min ajan pahimmat jumipaikat 5 päivän välein läpi, jotta ensi treenissä olisi paremmin palautunut.

Näitä kolmea viimeistä vaihetta jatketaan sitten se n.12-26 viikkoa, riippuen pudotettavan painon määrästä ja halutusta dieettinopeudesta. Onko helppoa? Vaikka lavalla ei urheilla, niin fitness on lajina kovemman sortin urheilua. Oikeastaan, mielestäni se on kokonaisvaltaisin urheilulaji mitä tiedän, sillä sitä joko elää tai sitten ei.

Kuinka moni SM- tason jääkiekkoilija valmistautuu kisoihin esim. 16 viikon tiukalla ohjelmalla, jota noudatetaan kellon tarkkaan? Jätetään karkki ottamatta, olut juomatta ja mennään sänkyyn ajoissa vaikka tulisi hyvä leffa telkkarista. Ja tähän päälle eletään vielä normaalia elämää (koulu, työ, perhe…) ilman että annetaan stressitasojen nousta kattoon. Tämä laji ei ole valittavissa hetken mielijohteesta, siihen valintaan kasvetaan mukaan ja sitä tulee haluta ja siitä tulee nauttia, jos siinä haluaa pärjätä. Tsemppiä kaikille saman lajin valinneille!

Lopuksi vielä tutkimisen arvoinen linkki, jos vähänkin laji kiinnostaa: http://ifbb.fi/fitness

Ja ei tämä ole kuitenkaan niin tiukkapipoista hommaa, ettei elämään mahdu muuta ja pitäisi vaatia töissä, että kahvitunnit on sen mukaan miten treenit ja ruokailut menevät. Enemmänkin tulee suunnitella treenit ja ruokailut niin, että ne sopivasti sujahtavat muuhun arkeen. Kun ei tästä kuitenkaan kukaan maksa sinulle mitään ;) Tämä oli ehkä hieman kärjistettyä tekstiä, mutta halusin tuoda esille mitä fitness on parhaimmillaan ja pahimmillaan – elämäntapa, josta tulee nauttia!

Onko sinulla kysyttävää body fitnessistä, kuntosaliharjoittelusta tai mistä tahansa lihaskunto-osioon liittyvästä asiasta? Kysy rohkeasti niin Sanna vastaa!

Päivitetty viimeksi 10.5.2013

 

Sanna Ketonen

Sanna Ketonen

Kirjoittaja on lääkäri sekä Body Fitnessin tulokkaiden Suomen Mestari 2012 ja yleisen sarjan SM 5. 2013 -163cm -sarjassa.

Kommentit (1)

Kaikkien kommenttien tarkastus on käytössä. Ethän siis lähetä kommenttiasi useampaan kertaan, kiitos.

  • ezzy

    Mites jos on 14 vuotias ja haaveilee fitness jutuista? Minkä ikäsenä sitä voi alkaa harrastaa ja miten siihen vois alkaa valmistautumaan? Mulla kyllä nyt ois vaan tavotteena kasvattaa lihaksia ja kiinteytyä, koska tällä hetkellä olen kropaltani laiha”läski”, millasella treenillä tota vois toteuttaa. normaalisti keväisin ja kesäisin ja alkusyksystä oon juossu 4-6x viikkoon. Salilla oon noina aikoina käyny sen 2x viikkoon, mutta nyt talven lähestyessä aattelin että vois salilla käyntiin panostaa

    Vastaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *