3 vaellusta – 2780 kilometriä

Fitlandian ensimmäisessä fitspiration-tarinassa Mirja Kärnä kertoo siitä, miten hän löysi liikkumisen ilon oltuaan inaktiivinen liikunnan suhteen aikuisikään saakka ja miten liikkuminen ja pitkät kävelyvaellukset loivat hänelle aivan uudenlaisen tavan olla yhteydessä itseen ja läsnä olevaan hetkeen.

Fitspiration-tarina: Oman tien kulkija Mirja Kärnä

En liikkunut juuri ollenkaan sitten lapsuusvuosien ennen vuotta 2010, jolloin otin ensimmäiset juoksuaskeleet ja aloin ymmärtämään, miksi ihmiset liikkuvat. Aloitin muutama sata metriä kevyttä hölkkää ja saman verran kävelyä –tekniikalla ja lisäsin lenkin pituutta kunnon kohotessa. Huomasin, että isoin tekijä liikkumiseen on siihen sitoutuminen, liikkuu vaikkei aina tekisikään mieli liikkua, ja sitten vähitellen siihen laitettu työ alkaa tuottamaan hyviä asioita ja liikkumisesta tulee luonnollinen tapa olla. Juokseminen vaikutti nopeasti myös mieleen, ei pelkästään fyysiseen jaksamiseen ja huomasin miten juoksulenkin jälkeen olo oli rentoutuneempi kuin ennen sitä.

” Huomasin, että isoin tekijä liikkumiseen on siihen sitoutuminen, liikkuu vaikkei aina tekisikään mieli liikkua, ja sitten vähitellen siihen laitettu työ alkaa tuottamaan hyviä asioita ja liikkumisesta tulee luonnollinen tapa olla.”

Kävelylenkit ovat minulle luonnollinen ja meditatiivinen tapa luoda yhteys läsnä olevaan hetkeen. Kun keho on liikkeessä, vapautuu se turhista jännityksistä ja samaan aikaan mieli, joka on kokoajan vuorovaikutussuhteessa kehon kanssa, vapautuu solmuistaan. Liikkuminen merkitsee minulle jollakin tasolla väylää omaan mieleen ja kosketuspintaa siihen osaan minusta, jonka puolia ei pysty sanoilla ilmaisemaan eikä määrittämään. Ja tuleehan kävelyjen mukavana sivuvaikutuksena niiden energiankulutus, joka antaa minulle vapautta syödä enemmän herkkuja ilman kilojen lisääntymistä, joka on mukavaa sekin.

2012-09-28-Compostela

3 vaellusta – 2780 kilometriä

Olen tehnyt kolme pitkää vaellusta. Olin lukenut Paulo Coelhon kirjan Pyhiinvaellus ja se sai minussa aikaan sytykkeen, että tuo vaellus olisi mielenkiintoista kulkea. Syksyllä 2010 matkustin Espanjaan ja tein ensimmäisen 780km:n pituisen vaelluksen, aloittaen Ranskasta ja kulkien Pyreneiden vuoriston yli Espanjan Santiago de Compostelaan. Reitti on Espanjan suosituin pyhiinvaellusreitti, Camino el Frances, eli ranskalainen reitti. Kävelin pitkiä päivämatkoja ja suoritin niitä vauhdilla sykemittari keholla ja GPS-kainalossa.

Ensimmäisen vaelluksen pisin päivämatka ja päivän sykemittarin tiedot:

Matka: 44,5km

Kävelyyn käytetty aika: 9h 15 min.

Keskimääräinen kilometrivauhti: 4,7km/h

Energiakulutus: 3518kcal

Vaikka vietin pyhiinvaeltajien yhteisissä majataloissa aikaa muiden vaeltajien kanssa, silti päivät kävelin yksin omien ajatusteni kanssa. Ulkoisten ärsykkeiden väheneminen ja jatkuva kehon liike sai aikaan tilan, jossa laskeuduin läsnä olevaksi itseeni ja tutustuin syvällä tasolla sisimpäni kanssa. Vaellus ei ollut henkisesti helppo, mutta loppujen lopuksi palkitseva se kyllä oli.

”Kun keho on liikkeessä, vapautuu se turhista jännityksistä ja samaan aikaan mieli, joka on kokoajan vuorovaikutussuhteessa kehon kanssa, vapautuu solmuistaan. Liikkuminen merkitsee minulle jollakin tasolla väylää omaan mieleen ja kosketuspintaa siihen osaan minusta, jonka puolia ei pysty sanoilla ilmaisemaan eikä määrittämään.”

Fyysisesti vaeltaminen ei tuntunut rankalta, koska olin ehtinyt hieman nostaa peruskuntoani samana vuonna aloittamani juoksuharrastuksen avulla ja toisaalta pitkäkään kävelymatka ei ole liian rankka, jos siihen ottaa oman aikansa. Kehoni kesti vaeltamista hyvin, eikä suurempia ongelmia ilmaantunut. Huomasin myös sen, että keho alkoi nopeasti tottumaan jatkuvaan kävelyyn. Kannoin kaikki kantamukset mukanani. Reppu painoi juomavesineen arviolta 8-9 kiloa.

Fitspiration-tarinat

Fitlandian fitspiration-tarinoissa nostetaan esille tavallisten ihmisten erilaisia ja omanlaisia tarinoita siitä miten liikkuminen on muuttanut heidän elämäänsä.

Oletko sinä tehnyt elämäntaparemontin, pudottanut painoa tai ylittänyt itsesi sellaisella tavalla, jota et olisi itsekään uskonut? Jos haluat jakaa tarinasi fitlandian sivulla ja inspiroida muita naisia, laita sähköpostia osoitteeseen info@fitlandia.fi ja kerro lyhyesti taustasi ja tarinasi. Menestystarinat voidaan julkaista joko koko nimellä tai pelkällä etunimellä kuvan kanssa tai ilman.

Toinen ja kolmas vaellus

Vuoden päästä ensimmäisestä, lähdin taas uudelle vaellukselle. Vuonna 2011 vaelsin noin 300 kilometriä Espanjan pohjois-rannikkoa seurailevaa Camino el Norte –reittiä, joka oli merimaisemiltaan huikaiseva. Tällä kertaa en ottanut mukaan sykemittaria ja muutenkin otin vaelluksen rennon ja letkeän meiningin kautta. Maisemat olivat todella kauniit ja olin tyytyväinen, että olin ensin tehnyt sisämaassa olevan helpon, eikä niin kauniin reitin, ja sen jälkeen menin reitille, jonka maisemat olivat vertaansa vailla, eikä toisinpäin. Toisen vaelluksen aikana opin luomaan yhteyden toisten ihmisten kanssa ja nautin vaellusystävien seurasta.

Kolmas ja pisin, 1700 kilometrin ja kolmen kuukauden mittainen vaellus, kulki Ranskan Le Puyistä Espanjan Santiago de Compostelan kautta Atlantin rannalle Finisterreen. Kolmas vaellus opetti minua elämään kosketuksissa elämän nyt-hetken kanssa ja heittäytymään luottavaisena sen virtaan, jolloin asiat saavat tapahtua juuri niin kuin tapahtuvat. Enää määränpäällä ei tuntunut olevan väliä, enkä ajatellut tavoitettani Atlantin rannikkoa, vaan keskityin siihen missä milloinkin olin. En oikeastaan edes välittänyt pääsisinkö sinne asti vai loppuisiko vaellus jossakin muualla, ja huomasin, että vaelluksen, kuten elämänkin suorittaminen oli muuttunut sen elämiseen. Kuitenkin, kävelin kuin kävelinkin Santiagon kautta Atlantin rannalla ja palasin kotiin onnellisempana.

Vähitellen vaelluksella oppimani asiat unohtuivat arjen jalkoihin ja niin olen jälleen lähdössä neljännelle vaellukselle, josta tuli yhden unelmani, oman yrityksen HappyHuman.fi lähtölaukaus ”Kävely 2013”. Saan jakaa neljännen vaelluksen ihmisten kanssa ja tehdä sitä, mitä minä rakastan tehdä. Neljäs vaellus on todellinen pitkän matkan haaste. Vaellusreitti kulkee Suomen Hattulasta Saksan ja Ranskan kautta Espanjaan. Aikaa vaellukselle on varattu puoli vuotta.

20120906124745 Camino el Norte Spain_nettikoko

2012-09-03-1609 Camino el Norte Spain_nettikoko

20120718143036 Ranska_nettikoko

Vaellusten huippuhetkiä

Olen kirjoittanut vaelluskokemuksia ylös, ajatuksena koostaa niistä jossakin vaiheessa kokonainen kirja. Muuten vaelluksen hyvät hetket ovat pieniä kohtaamisia toisten ihmisten kanssa ja muita ohikiitäviä läsnäolon hetkiä ja oivalluksia, joiden seuraukset näkyvät myöhemmin arkielämässä.

Kahdella ensimmäisellä vaelluksella perille Santiagoon saapuminen on ollut reissujen suurin antikliimaksi. Päämäärän saavuttamiseen on liittynyt paljon odotuksia, mutta loppujen lopuksi rauhalliselta vaellusreitiltä ihmisiä täynnä olevaan turistikaupunkiin saapuminen on ollut paremminkin kulttuurishokki, kuin jotakin hienoa ja saavuttamisen arvoista. Santiagoon saapuminen on myös merkinnyt vaelluksen loppumista ja paluuta arkeen, ja siksi siihen on liittynyt paljon ristiriitaisia tuntoja.

Kun kolmannella vaelluksella saavuin yhdessä vaellusystävieni kanssa Santiagoon, takanani kolme kuukautta kävelyä ja –vielä siinä vaiheessa 1600 kilometriä vaellettua matkaa, se oli ikimuistoinen hetki. Santiagon ikiaikaisia kiviportaita laskeutuessani katedraalin aukiolle, muistin kiitollisena kolmen kuukauden aikana kohtaamiani ihmisiä, hauskoja sekä rankkoja hetkiä, joista selvisin ja jaksoin jatkaa loppuun asti. Muistin myös sen kun saavuin Santiagoon samoja kivirappuja pitkin ensimmäisen vaelluksen lopulla. Vertasin sitä hetkeä ja silloista minua, läsnä olevaan hetkeen ja nykyiseen minuun ja ymmärsin kokonaisvaltaisesti miten paljon onnellisempi nyt olinkaan. Näin miten kulkemani vaellukset, ja niiden välissä kulunut aika, olivat muuttaneet minua onnellisemmaksi ihmiseksi. Ja se oli yksi kolmannen vaelluksen mieleenpainuvista hetkistä.

Kävely 2013 on HappyHuman.fi –yrityksen lähtölaukaus ja yrittäjän kokemuksellinen matka ihmisen perusolemukseen. Kävely alkaa 1.8.2013 Suomen Hattulasta ja jatkuu Saksan ja Ranskan kautta Espanjaan. Espanjassa kävely kulkee Santiago de Compostelan kautta aina Atlantin rannikolle Finisterreen.

Lisätietoa Kävely 2013 –projektista:

www.happyhuman.fi

Vaellusta voi seurata facebookista:

www.facebook.com/HappyHuman.fi (englanniksi)

www.facebook.com/HappyHuman.fi.Suomi (suomeksi)

Kirjoittajakuva: (kuvaaja Krista Kärnä)

Muut artikkelikuvat: Mirja Kärnä