Liikunnanvihaajasta ikiliikkuja

FITLANDIAn fitspiraatio-tarinassa Anu Kauppinen kertoo, miten hän teki elämässään täyskäännöksen ja muuttui liikunnanvihaajasta ikiliikkujaksi. Elämäntapamuutoksessaan Anu todella sisäisti, mitä pysyvä muutos terveelliseen elämään vaatii – nyt hän opettaa sitä muille.

Fitspiraatio-tarina: Anu Kauppinen – liikunnanvihaajasta ikiliikkujaksi

”Entisessä elämässäni” minusta piti tulla muusikko ja olin henkeen ja vereen rokkarimimmi. Mottoni oli ”musiikki pelasti minut urheilulta”. Kolmentoista vuoden pianonsoiton opiskelun ja neljän vuoden kitaransoiton opiskelun jälkeen päädyin kuitenkin liikunta- ja hyvinvointialalle oman elämäntapamuutokseni jälkeen.

Minulla todettiin vuonna 2005 kilpirauhasen vajaatoiminta. Oloni oli melko huono sillä lukio-opinnot menivät penkin alle väsymyksen vuoksi. En jaksanut lukea kokeisiin tai tehdä läksyjä vaan nukuin kaiken aikaa. Kaverisuhteita en jaksanut enää solmia vaikka aiemmin olin ollut sosiaalinen ja iloinen persoona. Painoa alkoi kertyä ja pahimmillaan painoin 68 kiloa. Ilman minkäänlaista liikuntataustaa kroppani näytti tässä painossa todella veltolta. En katsonut syömisiäni ja inhosin terveysintoilijoita.

Minua nolotti astua salin ovesta sisään. Muista monta kertaa miettineeni pukuhuoneessa, että kääntyisin takaisin.

2005 vuoden lopussa olin poikaystäväni luona vessassa, jossa huomasin mahani roikkuvan vyön päällä. Suorastaan säikähdin näkyä ja kysyin saliharjoittelua harrastavalta poikaystävältäni mitä voisin asialle tehdä. Hän ehdotti, että kävisin salilla 1-2 kertaa viikossa ja niin minä kävin. Minua nolotti astua salin ovesta sisään. Muista monta kertaa miettineeni pukuhuoneessa, että kääntyisin takaisin. Kukaan kavereistani ei ollut kiinnostunut liikunnasta, joten en saanut heitäkään mukaan salille. En tiennyt mitä salilla pitäisi tehdä, vaan kiersin laitteesta toiseen ihmetellen niitä. Puolen vuoden ajan kävin salilla hammasta purren ajatellen, että sitten kun olen tavoitepainossani lopetan nämä hommat kokonaan. Toisin kuitenkin kävi.

Fitspiraatio-tarinat

Fitlandian fitspiration-tarinoissa nostetaan esille tavallisten ihmisten erilaisia ja omanlaisia tarinoita siitä miten liikkuminen on muuttanut heidän elämäänsä.

Oletko sinä tehnyt elämäntaparemontin, pudottanut painoa tai ylittänyt itsesi sellaisella tavalla, jota et olisi itsekään uskonut? Jos haluat jakaa tarinasi fitlandian sivulla ja inspiroida muita naisia, laita sähköpostia osoitteeseen info@fitlandia.fi ja kerro lyhyesti taustasi ja tarinasi. Menestystarinat voidaan julkaista joko koko nimellä tai pelkällä etunimellä kuvan kanssa tai ilman.

”Puolen vuoden jälkeen treeni alkoi maistua”

Puolen vuoden jälkeen treeni alkoi maistua ja aloin lisätä salitreenejä kolmeen kertaan viikossa. Pyysin poikaystävääni tekemään jonkunlaisen treeniohjelman minulle. Tutkin netistä lisätietoa ja huomasin, että minun tulisi kiinnittää huomiota myös ruokavaliooni, jos mielisin saada parempia tuloksia niin salilla kuin laihtumisenkin suhteen. Tuloksia tuli hitaasti, mutta varmasti pienillä muutoksilla. Jatkoin harjoittelua ja aloin haaveilla jopa fitness-kisoista.

Vuonna 2009 pyysin valmentajakseni Kaisa Jaakkolaa, koska kehitykseni kropan muokkauksen kanssa oli pysähtynyt enkä osannut omin avuin enää eteenpäin. Halusin pistää ruokavalion remonttiin totaalisesti ja laittaa treeniohjelmat kuntoon. Tuloksia alkoi tulla taas uudella tahdilla ja innostuin todella etenkin ruokavalion vaikutuksesta kehonkoostumukseen ja omaan oloon. Sain enemmän energiaa, joka oli suoranainen yllätys minulle, joka edelleen kärsin kilpirauhasen vajaatoiminnan oireista.

Tuolloin tajusin myös, että samanlainen ruokavalio ei vain sovi kaikille. Valmennus sai minut myös kiinnostumaan lisää sairaudestani ja sen hoidosta. Luin paljon kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja huomasin, kuinka heikolla tasolla hoito oli ollut osin minusta johtuneista syistä (en ollut kehotuksista huolimatta käynyt verikokeissa kuten olisi pitänyt) ja osin tiedonpuutteesta (lääkärit eivät kertoneet minulle juurikaan sairaudesta ja luulin jopa, että vajaatoiminnasta voisi tilanteessani parantua).

Fitspiration_2_1

Liikunnan vihaajasta ikiliikkujaksi

Kaikkien muutosten ja oman mielenkiinnon innoittamana lähdin opiskelemaan personal traineriksi ja Biosignature -valmentajaksi. Halusin auttaa muita tekemään saman muutoksen, jonka olin itse tehnyt. Koin tietäväni miltä tuntuu lähteä muuttamaan itseään liikunnanvihaajasta ikiliikkujaksi. Koulujen jälkeen vuonna 2011 perustin oman yritykseni ja aloin tehdä töitä päätoimisena yrittäjänä hyvinvointialalla.

2012 keväällä halusin todella viimeistellä elämäntapamuutokseni, joten lähdin tutkimaan lisää kilpirauhastani erilaisten kokeiden kautta. Sain kuin sainkin siihen ratkaisuja ja taas omaa kehoani positiivisempaan suuntaan. Olo kirkastui jälleen yhä enemmän, kun lääkitykseni meni vaihtoon ja syy vajaatoiminnan oireisiin ”hyvistä arvoista huolimatta” löytyi.

Nyt olen 13 kiloa laihempi kuin vuonna 2005 eli painan 55 kiloa. Olen alalla, jolla työskentelystä nautin täysin rinnoin. Kuntosaliharjoitteluharrastus on kasvattanut minulle rautaisen kehon lisäksi rautaisen mielen. Hitaasti edennyt muutos on tehnyt siitä kestävän ja jokaisen elämäntapamuutosta havittelevan tulisikin tehdä vain pieniä muutoksia riittävän pitkällä aikavälillä.

Laihduttamisen lisäksi ihmisille pitäisi puhua enemmän hyvinvoinnista ja terveydestä. Kun terveys on hyvä ja keho on tasapainossa, voi myös laihtua helposti. Kehomme eivät ole myöskään samanlaisia ulkoa saatikka sisältä ja siksi samoja laihdutusmetodeja ei voi suositella kaikille. Jokaisen on löydettävä omanlaisensa ruokavalio mikä edistää terveyttä, kehonkoostumusta ja suorituskykyä yhtäaikaa.

Entä se fitness-kisaaminen, josta haaveilin? Se on saanut jäädä, sillä koen terveyden edistämisen ja hyvän olon paljon tärkeämmiksi enkä halua uhrata jo valmiiksi sairasta kehoani fitnessille. Hyvässä kunnossa voin olla muutenkin kuin kilpailemalla!

Anun ilmaisia treeni- ja ravintovinkkejä voit katsoa Anun blogista:

www.anuemilie.com

Pysy mukana Anun blogipäivityksissä liittymällä facebook -ryhmään:

www.facebook.com/AnuEmilie

Anun DreamFit -yritys valmentaa Optimal Performance tiimissä:

www.optimalperformance.fi